بیماری های تیروئید و روش درمان آنها با تغذیه
بیماری های تیروئید به بیماری های مربوط به غده تیروئید گفته می شود. کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید جزو بیماری های تیروئید هستند که هر دو مشکلات خود را دارند. خطر کم کاری تیروئید بیشتر است، چون باعث از کار افتادن سایر بخش های بدن می شود. اما پرکاری تیروئید هم شما را زود از پا افتاده می کند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره بیماری های تیروئید اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
بیماری های تیروئید
غدهٔ تیروئید اساساً به منزلهٔ پدال شتاب دهندهٔ بدن است. این غده هورمونی به نام تیروکسین ترشح می کند که سرعت کار کرد دستگاه ها و سوختوساز جسم را تنظیم می نماید. بنابراین اگر غدهٔ تیروئید کم کار باشد، بی حالی و حس رخوت و خستگی می آورد و برعکس اگر پرکار باشد حالتی غیرطبیعی دارد.
مشکلات تیروئید در بین زنان معمول تر است.
تصور این که پرکاری تیروئید خوب است، فکر درستی نیست، زیرا ترشح بیش از حد تیروکسین از پا افتادگی سریع را به همراه دارد. از سوی دیگر ترشح خیلی کم آن ممکن است باعث اختلال و از کار افتادن بعضی از اعضای بدن گردد. مثلاً احتمال دارد ضربان قلب خیلی کم یا خیلی زیاد و یا موجب تنبلی دستگاه هاضمه شود که هر یک از این شرایط خطرناک هستند و نیاز به درمان مناسب دارویی دارند.
آگاهی علمی در مورد بیماری های تیروئید :
تیروکسین یکی از معدود هورمونهایی در بدن است که به عنصر شیمیایی خاصی در رژیم غذایی ارتباط دارد و آن عنصر ید است. اگر یاد موجود در رژیم غذایی اندک باشد یا چنانچه بنا به دلیلی به نحوی مؤثر جذب نشود، به قدر کافی ترشح نخواهد شد.
بیشترین ید در رژیم غذایی از طریق شیر تأمین میگردد، اما شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد میزان مصرف شیر در بسیاری از جوامع آن گونه که باید نیست. در چنین شرایطی غدهٔ تیروئید همچنان به فعالیت ادامه می دهد، اما تولید تیروکسین کافی نیست و موجب ورم روید و به وجود آمدن تودهای در گردن می شود که آن را گواترمینامیم. گاهی درمان نشدن این توده، ان را به غده ای سرطانی مبدل می کند.
نوع خاصی از بیماری های تیروئید وجود دارد که آن را بیماری گریو (گواتر سمی)” مینامند خودایمنی است. این برتر با پرکاری تیروئید شروع می شود، اما به کمکاری آن میں اتجامل و موجب برآمدگې چشم مبتلایان میگردد. اگر سفیدی چشم کسی حالت بر آمده پیدا کرد، می تواند نشانهٔ پرکاری تعرف فعل اور باشد ۔ بیماری هاشیموتو (گواتر گرہ لنفی شکل) مشکل خودایمنی دیگری است که تیروئید کم کار می شود.
اگر با مشکل ترشح بیش از حد قیروکسین روبهرو هستید، برای کاهش آن می توانید دارو مصرف کنید که البته گاه گاهی عوارض جانبی سمی دارد و نمی توان تا ابد ادامه داد. گام بعدی جراحی و برداشتن بخشی از غدهٔ تیروئید یا پرتوزدایی ید است که سلولهای مولد تیروکسین را از بین میبرد.
خوردنیهای مفید برای درمان بیماری های تیروئید :
به گزارش آسان طب برای پیشگیری از بیماری های تیروئید به ید کافی در برنامه غذایی نیاز داریم که بهترین منابع آن علف های دریایی نظیر کتانجک (جلبک قهوهای اقیانوسی)، انواع ماهی و غذاهای دریایی است. غلات و سبزیجاتی هم که در محیطهایی با خاک سرشار از ید رشد می کنند، مفید هستند. با این همه باید از کشاورزان محلی پرسوجو کرد، زیرا معمولاً به وجود ید در خاک اشاره ای نمی شود.
میزان به اندازه ویتامین A با مصرف گوشت کم چرب و سبزیجات زردرنگ، مثل انواع همویج و کدو تنبل و ویتامین D با مصرف جگر، تخم مرغ و ماهیهای روغنی و همچنین قرار گرفتن در معرض نور آفتاب لازم است. –