علل و راه کارهای درمان وزوز گوش
وزوز گوش یکی از بیماری های گوش است که به دلایل مختلف پیش می آید . یکی از دلایل ان کاهش شنوایی است که باید با استفاده از سمعک درمان شود. شنیدن صدای بلند یا عدم رعایت بهداشت هم ممکنست از علایم وزوز کردن گوش باشد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره وزوز کردن گوش اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
وزوز گوش چیست؟
وزوز کردن گوش، صدایی است که در یک یا هر دو گوش شنیده می شود ولی منشأ خارجی ندارد و از داخل گوش سرچشمه می گیرد و به صورت زنگ زدن، درق و دروق کردن، هیاهو، سوت کشیدن، یا صداهای موزیکال شنیده می شود. وزوز گوش نشانه ای است که همراه با بسیاری از فرم های کاهش شنوایی همراه است و ممکن است نشان دهنده وجود مشکلات بهداشتی دیگر نیز باشد.
وزوز کردن گوش ممکن است کوتاه مدت یا دایمی باشد و می تواند بر تمرکز فرد تأثیر بگذارد و موجب بی خوابی او شود. در موارد شدید، وزوز کردن گوش ممکن است موجب اضطراب و گاهی افسردگی شود. ممکن است وزوز به حدی شدید باشد که با فعالیت های روز مره تداخل کند.
حدود 15% از افراد در بعضی از مراحل زندگی دچار وزوز کردن گوش می شوند. شیوع وزوز کردن گوش در بعد از 60 سالگی بیشتر است.
علت وزوز گوش چیست؟
کاهش شنوایی: پزشکان به این نتیجه رسیده اند که اغلب افراد مبتلا به انواع کاهش شنوایی به وزوز گوش هم مبتلا هستند.
صدای بلند: تماس زیاد با صدای بلند می توانند موجب وزوز و کاهش شنوایی ناشی از صدای بلند شود.
داروها: بیش از 200 دارو می تواند موجب وزوز گوش شوند.
سایر مشکلات بهداشتی: آلرژی ها، تومورها و مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات فک و گردن می توانند موجب وزوز گوش شوند. همچنین و جود سِرومِن ( واکس گوش )، بیماری مِنیِر ، استرس، ضربه مغزی، پرکاری تیرویید و کم خونی ممکن است با وزوز گوش همراه باشند.
وزوز گوشی که به صورت یک طرفه شنیده شود ممکن است در اثر نوعی بیماری توموری، موسوم به نوروم آکوستیک ( acoustic neuroma ) باشد.
اقدامات لازم در بیماری وزوز گوش
مهم ترین کار، مراجعه به پزشک است. پزشک سعی میکند علت وزوز را بیابد. در این ارتباط لازم است فشار خون، عملکرد کلیه ها، مصرف داروها، رژیم غذایی، یا آلرژی ها بررسی شوند. ممکن است لازم شود بیمار تحت معاینه متخصص گوش و حلق و بینی قرار بگیرد. همچنین ممکن است مراجعه به شنوایی سنج ( ادیولوژیست ) برای تعیین میزان شنوایی ضرورت یابد.
درمان وزوز گوش
اگر چه وزوز کردن گوش علاج قطعی ندارد، پزشکان چندین درمان را که می تواند منجر به بهتر شدن وضعیتن بیمار شود یافته اند.
درمان های وزوز کردن گوش شامل موارد زیر هستند:
استفاده از سمعک : بسیاری از افراد مبتلا به وزوز کردن گوش دچار کاهش شنوایی هم هستند. سمعک موجب می شود صداهای مورد نیاز فرد قوی تر شوند و بهتر به گوش برسیند. هر چه صدای صحبت سایرین یا صدای موزک بهتر شنیده شود، توجه فرد به وزوز گوش کمتر می شود.
استفاده از ماسکر : ماسکر ها ( masker) ، ابزارهای الکترونیکی کوچکی هستند که با ایجاد صدا، وزوز کردن گوش را تضعیف می کنند.با اینکه ماسکرها موجب از بین رفتن وزوز نمی شوند ولی آن را ملایم تر می کنند.
بعضی از افراد با استفاده از ماسکر بهتر می خوابند. نوعی از ماسکر ها را می توان به جای آنکه روی گوش قرار داده شوند به روی بستر قرار داد و بدون شنیده شدن وزوز، به راحتی خوابید.
درمان دارویی وزوز گوش : بعضی داروها وزوز گوش را کاهش می دهند. عوارض احتمالی این داروها به وسیله پزشک به بیمار اعلام میشوند.
آموزش درمان وزوز گوش :
در این درمان از مشاوره و ماسکر به طور توام استفاده میشود. متخصص گوش و حلق و بینی و ادیولوژیست به فرد آموزش می دهند که چگونه با وزوز گوش کنار بیاید. همچنین با استفاده از ماسکر، میزان توجه به وزوز گوش کاهش می یابد.به گزارش آسان طب؛پس از مدتی، عده ای از افراد یاد می گیرند که چگونه به وزوز گوش خود نیاندیشند. البته این کار به زمان نیاز دارد ولی می تواند بسیار مفید واقع شود.
مشاوره: ممکن است فرد مبتلا به وزوز کردن گوش دچار افسردگی شود. مشاوره با متخصص یا افراد گروه حمایت از وزوز گوش می تواند مفید واقع شود.
آرام سازی: آموزش آرام سازی ( relaxation ) بسیار مفید است. استرس، وزوز کردن گوش را تشدید می کند. با آرام سازی، فرد استراحت می کند و بهتر با وزوز گوش کنار می آید. استفاده از داروهای ضد افسردگی در صورت ایجاد اضطراب و افسردگی مفید است.
اغلب اطمینان دادن به فرد، موجب حل مشکل می شود.
گوش دادن به موسیقی موجب فراموش کردن وزوز کردن گوش و نیز پوشیده شدن صدا می شود. بعضی افراد با استفاده از صداهای ضبط شده طبیعت، مثل امواج دریا، باد و یا حتی صدای جیرجیرک با وزوز گوش مقابله می کنند.
اجتناب از سیگار، الکل و سروصدای بلند و استفاده از گوشی از تشدید وزوز گوش پیشگیری می کنند.
در صورتی که تمایل به درمان گیاهی مشکلات عصبی دارید به اینجا ( درمان مشکلات عصبی ) مراجعه و استفاده لازم رو ببرید.
درمان وزوز کردن گوش موضوع این بخش از اسان طب بود. امیدواریم از مطالعه ان بهره کافی را برده باشید. سعی کنید اگر این صدای وزوز در گوشتان مشکوک بود سریع به متخصص گوش مراجعه کنید تا علت ان را شناسایی کرده و درمانش کند. چون ممکن است ریشه ای عصبی داشته باشد یا بعدا منجر به کاهش شنوایی شما گردد و …