تنباکو و ترکیبات شیمیایی و مضرات آن
تنباکو گیاهیست که دود آن دارای عناصر سمی بوده و به ریه و کل سلامت بدن صدمه می زند. نیکوتین یک الکولوئید از برگهای گیاه تنباکوست و روی عملکرد غیرارادی سیستم عصبی تأثیر دارد. در این مقاله از آسان طب با تنباکو و مضرات آن آشنا خواهیم شد.
تنباکو چیست ؟
متاسفانه درباره عوارض تنباکو باید گفت که دود تنباکو حاوی بیش از هزاران عنصر است که از میان آنها صدها ترکیب شیمیایی را به وضوح می توان مشاهده کرد. البته بسیاری از مردم میدانند که اجزای اصلی که به سلامتی ضرر میزند، مونوکسید کربن، یا انواع سرطانزای بنزپرن، نیتروزامین و کمتر خود را با نیکوتین سرگرم کنیم.
در کتابهای درسی فارماکولوژی و سم شناسی (آموزش سم شناسی) آمده است: از سموم فراوان محیط زیست، که انسانها را در معرض خطر قرار می دهد، و ضررهای ثابت ان در راس همه اسیبزنندهها ارزیابی شده، تنباکوست. البته این نقشی تنباکو از آغاز قرن بیستم مشاهده شده است. اگرچه گیاه تنباکو از پیش ترها در فرهنگ و مصرف پزشکی نفوذ کرده است (کریستوف کلمب اثر نئشه اوران را در میان سرخپوستان مشاهده کرد و بوته آن را به اروپا آورد)، اما در ابتدای قرن جدید تنباکو برای تولید و پخش سیگارو یک جهش اقتصادی در سرتاسر جهان به وجود آورد .
همچنین درباره عوارض تنباکو باید بگوییم که نیکوتین یک الکولوئید از برگهای گیاه تنباکوست و روی عملکرد غیرارادی سیستم عصبی تأثیر دارد. براساسی دوز و مدت اثر نیکوتین، این مادہ اثر محرک یا فلج کننده دارد. از حیوانات آزمایش شدہ، چنین برمی اید که پس از تزریق نیکوتین، فشار خون ابتدا افزایشی و سپس پیوسته کاهش مییابد.
سیگار و مضراتش
درباره عوارض سیگار باید بگوییم که برای انسان مقدار مصرف نیکوتین، یک گرم در یک کیلو کشنده است. یک جوشانده از پنج نخ سیگار به احتمال زیاد کشنده است. ولی باز هم سیگاری ها نمی خواهند باور کنند که سیگار برای آنها سم است.
اغلب کودک قبل از تولد از مادر سیگاری بیمه سیگار می شود. به وضوح مشخصی است که بسیاری از زنان باردار روزانه از سهم مصرف سیگار خود چشم پوشی نمی کنند. بچه های مادران سیگاری به سختی و زحمت پیامدهای این عارضه را در تمامی عمرشان تحمل می کنند. نتایج بد مصرف سیگار به این جا ختم نمی شود؛ چراکه همه مواد موجود در سیگار همیشه در بدن باقی می مانند. تا حد زیادی قطران آن به مجاری تنفسی تحتانی ضربه میزند، و به طریقی موزیانه سبب التهاب مسیر هوایی در ریه می شود .
به همین علت احتمالی سرطان هم بالا میرود (حدود ۹۵ درصد از همه مرگ هایی که بر اثر سرطان ریه است از قرار معلوم به علت مصرف زیاد سیگار است). استعداد ابتلا به بیماری ها افزایش یافته و حس بیمار شدن هم به همراه آن میآید. حس بویایی و حسی طعم و مزه – به ویژه در مصرف زیاد سیکار – کم می شود.
با این حال تنباکو برالکل و چیزهایی که درباره آنها همیشه در کنار تنباکو سخن گفته شده است ارجحیت دارد .
برای آن که یک بیمار سیگار را ترک کند، قبل از هر چیز همکاری و همیاری خود شخصی صددرصد لازم است و دارو میتواند فقط اثر کمکی داشته باشد. موادی هم وجود دارند که جهت ترک نیکوتین پیش روی فرد گذاشته می شوند. به هنگام ترک نیز افکار ضد و نقیضی به ذهن او می رسد. در این جا می توان پرسید آیا شیطان هرگز دست از شرارت برنمی دارد؟