تعریف خستگی مزمن و علت خستگی مزمن
خستگی مزمن و همیشگی یکی از انواع خستگی است و می توان علت آن را در محدوده ی بیماری های مختلف جست و جو کرد. به عبارت دیگر خستگی مزمن ، خستگی دائمی بدون دلیل است که ظاهرا بر اثر خستگی زیاد و کار سنگین و مداوم که چند ماهی دوام داشته باشد، می گویند. به عبارت دیگر نشانگان خستگی مزمن را دارا هستند بسیار زیادند. در این نوع خستگی با استراحت وتفریح برطرف نمی شود و آنقدر دردها شدید است که فعالیت های روزانه معمولی را خیلی کاهش می دهد. در این بخش چند علت خستگی مزمن را به شما معرفی می کنیم.
خستگی مزمن چیست ؟
خستگی مزمن به عبارت دیگر آزردگی ، فرسودگی و ناتوانی در انجام کارهاست و خستگی از نظر پزشکی خود به خود بیماری نیست . به عبارتی خستگی ، احساس ناراحتی و بی علاقگی پیش از شروع انجام کارهاست و سابقا مشکلی را ایجاد نمی کرد و فقط احساس فردی بود که شخص آن را به صورت یک شکایت بیان می نمود ، که خسته ام و خسته شده ام و با مختصر استراحت وتفریح وراه های دیگر درمان خستگی صورت می گرفت .
علت خستگی مزمن
اولین وظیفه پزشک جست جوی علل خستگی مزمن است . این علل را می توان در محدوده ی بیماری های مختلف و یا حالات طبیعی و غیر طبیعی جای داد . از آن جمله بیماری های ذره بینی ، بیماری های ویروسی ، بیماری های انگلی ، دستگاه رتیکوآندوتلیال ، بیماری های تغذیه ای ، بیماری های غدد داخلی ، بیماری های روانی و افسردگی و بیماری های تغذیه ای ، بیماری های غدد داخلی ، بیماری های روانی و افسردگی و بیماری های سل و غیره را می توان نام برد .
از نظر حالات طبیعی و غیر معمول می توان حاملگی یا شیر دادن را ذکر کرد . در بسیاری از انواع خستگی مزمن با وجود بررسی های مختلف و آزمایش های لازم علل خستگی بر ما پوشیده می ماند . لذا با توجه به وضع روانی و زندگی حال و گذشته بیمار لازم بوده و می تواند در کشف و علت درمان خستگی مزمن بسیار موثر باشد .
معمولا حاملگی یا شیر دادن ، عفونت های حاد و مزمن و عمل جراحی و … را می توان از عوامل مهم خستگی مزمن به شمار آورد که به اختصار به آنها اشاره میکنیم :
الف – عفونت های مزمن مانند بیماری سل وغیره
ب – بیماری های انگلی به خصوص اسهال خونی آمیبی که در کشورهای معتدل اختلالات گوارشی شدید ایجاد نمی کند و بلکه گاهی مدفوع شکل خود را ندارد و نیز در بعضی از مواقع حتی تعداد دفعات اجابت مزاج کمتر از معمول صبحگاهی است و به یکدفعه در روز می رسد . ولی آنچه بیمار را رنج می دهد ، خستگی مزمن است . به خصوص هنگام راه رفتن یا بالا رفتن از پلکان . ضمنا مقاومت بیمار هنگام کم کار شدن و ضعف حافظه و اراده مشهود است . توجه به اسهال خونی در این قبیل افراد بعد از تشخیص های اولیه ی غلط ممکن است تصادفا صورت گیرد .
پ-روماتیسم حاد : عبارتست از یک بیماری عفونی که میکروب آن تا به حال کشف نشده است ولی سرایت ندارد و بیشتر در طبقه کارگران در سن متوسط و پیران بروز می نماید . یکی از علایم آن سرمای مرطوب ، خستگی و کوفتگی می باشد . روماتیسم حاد از جمله علت خستگی مزمن است .
درمان : اولین اقدام جلوگیری از بروز بیماری می باشد . اشخاصی که به این بیماری حساس هستند باید از جاهای مرطوب و خستگی زیاد اجتناب کنند و بدن خود را به وسیله ی ورزش و شست شو و استحکام با آب سرد به سرما عادت دهند . موثرترین دارو سالپیسیلات دو سود است که باید روزی 6 الی 8 گرم میل نمایند یا از طریق ورید تزریق کنند و تنقیه و یا ترکیباتی دیگر مانند آسپرین و آنتی پیرین مصرف کنند .
خواص سرکه : در خستگی مزمن درد نیمه سر ، سر گیجه ، زیادی وزن که توام با عوارض قلبی است . سرکه شراب سیب بسیار مفید است . شراب سرکه سیب از سیب های له شده و به صورت سرکه سیب تهیه می شود . خواصی که در آن وجود دارد از بین نمی رود و فقط قند سیب تبدیل به اسید یعنی سرکه می شود . این سرکه دارای پتاسیم ، فسفر ، کلر ، سدیم منیزیم ، کلسیم ، گوگرد ، آهن ، فلوئور وسیلیسیوم می باشد .
هر نوع تحریک و هیجان و اضطراب و یا خستگی شدید امکان دارد ضربان های قلب را تند تند کند که این حالت را تپش قلب می گویند .
ت- سرطان : سرطان نیز از جمله بیماری هایی است که باید جست وجو شود ، ولی متاسفانه زمانی در حالت عمومی بیمار اثر می کند که علاج ناپذیر است .
دیگر علل خستگی مزمن
ث- بیماری های تغذیه ای : غالبا خستگی آور است . مانند کم غذایی در خانواده های بی بضاعت و یا خانواده هایی که به تغذیه کافی توجه ندارند و یا اشخاصی که برای لاغر شدن از رژیم غلطی تبعیت می کنند . بدنشان آماده عفونت های مختلف می شود . بالاخره به غذایی از این نظر قابل توجه است .
ج – بیماری های غدد داخلی : اهمیت غدد داخلی از لحاظ روان شناسی بسیار زیاد است . زیرا مسلما ترشحات این غدد در طرز رفتار ، اعمال موجود ، عواطف و حالات او تاثیرات عمیقی دارد به طور کلی غدد بسته یا غدد داخلی اندام های بسیار کوچک هستند که از لحاظ شکل ظاهری بی اهمیت ولی از نظر طب فیزیولوژیکی و بالینی بسیار مهم می باشند . در واقع این غدد کارخانه های شیمیایی کوچک هستند که داروهای مهم تهیه می کنند .
فیزیولوژیست ها در مورد تاثیر این غدد روی حیوانات از دو راه مطالعه می کنند . یکی آنکه غده ای را بر می دارند و تاثیر آن را در رشد و تندرستی و سایر اعمال حیوان مشاهده می کنند و دیگر آنکه عصاره غده را به حیوان تزریق می کنند و یا می خورانند . به گزارش آسان طب پزشکان نیز در بیماری های مختلف که بر اثر کم و یا زیاد شدن فعالیت این غدد تولید می شود ، مطالعه می نمایند و طبق آزمایشی که روی حیوانات کرده اند ، عصاره ی غدد را از غدد به دست آورده و یا اینکه آن را در آزمایشگاه تهیه نموده و به بیمار می دهند . بعضی اوقات عصاره ی غدد را پس از ذبح حیوانات از غدد آنها بدست می آورند.
خستگی مزمن موضوع این بخش از اسان طب بود. امیدواریم از مطالعه این بخش بهره مند شده باشید
شما میتوانید با خوابیدن یا دراز کشیدن و همچنین دمنوش و … کمی از این خستگی ها را رفع کنید.
منبع :
asanteb.com