اهمیت فسفر در بدن چیست ؟
اهمیت فسفر در بدن بسیار است و بدن انسان به شدت به آن نیاز دارد. فسفر در شیر، پنیر، گوشت، گردو، فندق، بادام، انجیر خشک، عدس و نخود موجود است. ولی تمشک، گیلاس، هلو، شاه بلوط نیز حاوی فسفر می باشند. معمولا در رژیم های غذایی انسان به فسفر توجه زیادی نمی شود. زیرا غالبا همان موادی که حاوی کلسیم هستند فسفر هم به مقدارکافی دارند. در این بخش درباره اهمیت فسفر در بدن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
اهمیت فسفر در بدن
فسفر یکی از مهم ترین مواد معدنی است که وجودش در بدن انسان برای ا عمال زیر لازم خواهد بود :
1- اهمیت فسفر در بدن همراه با کلسیم همه جا برای شرکت در ساختمان استخوان ها ، دندان ها و رشد آنها دخالت می نمایند .
2- ترکیبات فسفر دار در بدن انسان مانند یک دستگاه آداپتور به منزله مرکز تغییر شکل انرژی عمل می کند و در این تغییر شکل مقدار قابل توجهی کالری آزاد می کند به شرح زیر :
ATP آدرنوزین ترین فسفات تبدیل می شود به آدنوزین دی فسفات + 12000 کالری.
ADP آدنوزین دی فسفات تبدیل می شود به آدنوزین منو فسفات + 12000 کالری .
ATP آدرنوزین تری فسفات تبدیل می شود به آدنوزین منو فسفات + 24000 کالری .
3- فسفرها عمل ذخیره انرژی را در بدن به عهده دارند . طرز عمل فسفرها همانند یک باطری است که متناوبا انرژی حاصل از سوخت وساز مواد غذایی را ذخیره نموده در هنگام نیاز سلول ها در اختیار آنها قرار می دهد .
4- ترکیبات فسفردار به صورت فسفولپید در ساختمان غشاء سلول ها و همچنین در ساختمان ها ، بافت عصبی شرکت می نماید .
5- فسفر در ساختمان اسید نوکلئیک DNA و RNA شرکت می کند . همین اسید نوکلئیک ها هستند که اعمال حیاتی سلول را زیر نظر داشته در مرحله تقسیم و تکثیر سلول ها و انتقال توارث دخالت می نمایند .
6- یکی دیگر از اهمیت فسفر در بدن اینست که فسفرها در ساختمان کو آنزیم ها شرکت می کنند .
7- فسفرها در ساختمان فسفوپروتئین ها از جمله کازئین شیر و فسفولیپیدها از جمله لیستین زرده تخم مرغ شرکت می کند . این قبیل ترکیبات را فسفرآلی می نامند .
نکات طبی درباره اهمیت فسفر در بدن
1- برخلاف کلسیم ، 70 درصد فسفری که همراه با غذا مصرف می شود توسط روده جذب خواهد شد و لذا کمبود فسفر در انسان نادر است .
2- نسبت کلسیم به فسفرها در سیر مساوی 1 می باشد و بدین جهت شیر یکی از مناسب ترین غذاها برای کودک است ولی میوه های خشک مانند گردو ، فندق ، بادام و انجیر از نظر فسفری غنی هستند .
3- در مواردی که شخص یا حیوانی دچار کمبود این ماده گردد اشتها کم شده و تمایل زیادی به جویدن استخوان ، چوب ، خاک و کثافت بروز می کند . با پیشرفت مرض ، مفاصل غیر متحرک شده استخوان ها براحتی می شکند .
4- داروهای ضد اسید که برای معالجه زخم معده ، ورم معده و امثال آنها معمولا پزشکان تجویز می نمایند ، در معده و روده ، فسفات ها غیر قابل جذب می کنند . به گزارش اسان طب بیماران مبتلا به ناراحتی های معده که مدت ها داروی ضد اسید (ما آلوکس وغیره) می خورند، دچار ضایعات استخوانی می گردند ، یعنی به علت اختلال در جذب فسفرها ، املاح استخوان ها کم شده بیمار دچار درد استخوان ها ، بی اشتهایی ، احساس دردهای مبهم در تمام بدن می شود .
5- تجربه نشان داده است که فسفات های موجود در فرآورده های غلات و حبوبات خاصیت ضد پوسیدگی دندان دارند .
مثلا چنانچه به نسبت 0/8 تا 1/4 درصد فسفات سدیم به رژیم غذایی اشخاص افزوده شود اثر پیش گیری در پوسیدگی دندان خواهد داشت .
اهمیت فسفر در بدن موضوع این بخش از اسان طب است. این ماده برای سلامتی ما بسیار مفید است و باید به اندازه کافی به بدن ما برسد. وگرنه مشکلاتی را برای ما پدید خواهد اورد.
امیدواریم از اطلاعاتی که درباره اهمیت فسفر تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید. اهمیت فسفر برای افزایش هوش و تمرکز همه جا تاکید شده است. این فسفر در ماهی به شدت یافت می شود. برای همین است که میگویند برای افزایش هوش تان ماهی بخورید.
منبع : https://mag.asanteb.com