گیاه سنا : خواص و مضرات مصرف زیاد
گیاه سنا به عنوان مسهل و ملین و تصفیه کننده حون است . اثرش بیشتر بر روی روده بزرگ است و حالت انقباضی (حرکات دودی) روده بزرگ را تحریک و تقویت می کند و به تخلیه ان کمک می کند . ویژگی گیاه سنا این است که مستقیما و بدون واسطه دستگاه گوارش را تحریک نمی کند بلکه آن را به تجدید فعالیت انداخته و تخلیه روده را آسان تر می کند . سنا نباید در افراد کمتر از ده سال مصرف شود . در این بخش درباره خواص سنا اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
خواص گیاه سنا
مادران شیر ده اگر گیاه سنا مصرف کنند به این دلیل که مواد موثر آن وارد شیر مادر می گردد طفل شیر خوار را وادار به تخلیه مدفوع می کند و گاهی ممکن است آن قدر شدید باشد که ایجاد دل درد و قولنج کند از این جهت در طب قدیم آن را با انیسون یا تخم گشنیز و با دارچین و گل سرخ دم می کردند و مصرف می کردند .
سنا در بزرگسالان باید نیم تا یک گرم مصرف شود . بعد از آن یک لیوان اب بخورید . اگر جوشانده را با عسل یا نبات یا گز علفی شیرین کنند بسیار مطبوع می باشد . در کتاب تحفه حکیم مومن آمده است که قوتش تا 7 سال می ماند و برای سودا و بلغم و صفرا و اخلاط سوخته که در عمق بدن نفوذ کرده باشد حالت مسهلی دارد و موجب تقویت بدن می گردد. با گیاه سنا می توان یبوست را در منزل درمان کرد .
همچنین عامل جلای جلد است برای درد مفاصل و سر درد و درد شقیقه و درد پهلو و جنون و صرع هم البته مفید است . اگر سنا را در سرکه بجوشانند به حدی که قوام بیاید برای شستشو و درمان زخم ها و جلوگیری از ریزش مو مفید است .
درمان یبوست شدید با دمنوش سنا
چرا نباید در مصرف گیاه سنا زیاده روی کرد ؟
از بیشتر گونههای گیاه سنا جهت درمان یبوست استفاده می کنند. برگ همه ی گونهها به خاطر وجود ترکیباتی به نام”انتراکینونها” تلخ می باشد. با وجودی که گونه ای از گیاه سنا در جنوب ایران و در حوالی خلیج فارس می روید، ولی به دلیل نیاز زیاد به این گیاه ، عمده ی آن وارداتی است. گرچه گونه ی ایرانی و نوع وارداتی از نظر گیاهشناسی با هم متفاوت می باشند، ولی از نظر خواص ضد یبوست مشابه هستند. میزان مصرف روزانه ی برگ گیاه سنا برای افراد بزرگسال، بین نیم تا یک گرم است که می توان بر روی آن حدود یک استکان آب ریخت و 10 دقیقه جوشاند، سپس صاف کرد و میل نمود. بهترین زمان مصرف شب هنگام است.
به گزارش آسان طب گرچه می توان این محلول تلخ را با نبات یا عسل شیرین کرد، ولی تلخی آن کاملاً از بین نمیرود. در مصرف سنا نباید زیاده روی کرد، چرا که ممکن است باعث اسهال شدید گردد. همچنین نباید از سنا به طور ممتد و طولانی استفاده کرد، چون باعث تنبلی روده می گردد. بهتر است پس از دو هفته استفاده، یک یا دو هفته مصرف آن را قطع نماییم. نکته قابل توصیه دیگر این است که سنا نباید در افراد کمتر از ده سال مصرف شود.
خواص گیاه سنا بسیار است. به عنوان مثال یکی از خواص گیاه سنا درمان یبوست است .شما میتوانید پودر ان را در کمی ماست ریخته و میل کنید. مطمین باشید جواب میدهد.
البته در مصرف ان زیاده روی نکنید. چون اسهال می گیرید.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com
سلام
مطلب خوبی بود
البته برای خانمای باردار و شیرده ممنوعیت مصرف داره
سپاس
سلام
ممنون از اطلاع رسانی خوبتون
فقط یک نکته
برگ سنای مکی رو باید مثل چای دم کرد و اگر بجوشانیم خاصیت اصلیش که مسهل بودنش.است رو خیلی از دست میدهد