دندانهای مصنوعی و دانستنیهای آن
دندانهای مصنوعی دندانی هستند که از فک جدا می شود و برخی از افراد در سن میانسالی برای دریافت ان اقدام می کنند . دندانهای مصنوعی مزایا و معایب خود را دارد . دندان مصنوعی یک ابزار متحرک برای جایگزینی دندان های از بین رفته و بافت های متصل به آن ها است. دندان مصنوعی از پلاستیک اکریلیک و گاهی اوقات پرسلاین و مواد فلزی ساخت می شود. دندانهای مصنوعی می تواند عملکرد عادی بافت لثه و دندان ها را شبیه سازی نماید. دندان های مصنوعی کامل می تواند جایگزین تمام دندان ها در دهان شود. این موضوع در حالی است که دندانهای مصنوعی جزئی فقط فضاهای ایجاد شده در دهان به خاطر دندان های از بین رفته را پر می کند و به این ترتیب از حرکت دندان ها به سمت این فضاهای خالی جلوگیری می نماید.
انواع دندانهای مصنوعی
دندانهای مصنوعی تقسیم بندی های مختلفی دارد . دندان های مصنوعی کامل می توانند «فوری» یا «قدیمی» تهیه شوند. دندان مصنوعی فوری یک دندان مصنوعی کامل یا جزئی است که در همان روز کشیدن دندان های طبیعی در دهان بیمار قرار داده می شود. دندان مصنوعی فوری به عنوان یک ابزار برای محافظت از بافت و کاهش خون ریزی پس از کشیدن دندان استفاده می گردد. دندان مصنوعی سنتی معمولاً پس از گذشت 8 تا 12 هفته پس از کشیدن دندان ها و ترمیم بافت لثه قابل استفاده است. به هر حال، بعضی از دندان پزشکان ممکن است برای استفاده از این نوع دندان های مصنوعی حتی مدت زمان طولانی تری صبر نمایند.
به گزارش بخش سلامت سایت آسان طب ، در تقسیم دیگر دندانهای مصنوعی به دو صورت پروتز متحرک کامل و پروتز ثابت استفاده میشوند که در ادامه به تفاوتهای آنها با یکدیگر و شیوههای مراقبت از آنها میپردازیم. پروتز متحرک کامل؛برای جایگزینی کلیه دندانهای از دست رفته یک فرد تهیه و استفاده میشود که توسط خود فرد در داخل دهان گذاشته شده و برداشته میشود. پروتز ثابت؛برای جایگزینی تعدادی از دندانهای از دست رفته، از این نوع دندانهای مصنوعی استفاده میشود که توسط خود فرد گذاشته و برداشته نمیشود.
هنگام استفاده از دندانهای مصنوعی چه اتفاقی می افتد؟
به نظر شما هنگام استفاده از دندان های مصنوعی چه اتفاقی می افتد ؟ دندان پزشک می تواند یک دندانهای مصنوعی کامل برای بیمارانی که تمام دندان های خود را از دست داده اند ساخته و پس از ترمیم لثه در دهان بیمار کار گذارد. معمولاً برای این کار به هشت هفته یا بیشتر زمان نیاز است. فرآیند ساخت و کار گذاشتن دندان های مصنوعی به حدود یک ماه زمان و پنج جلسه ملاقات با دندان پزشک نیاز دارد. در طول این مدت تشخیص اولیه توسط دندان پزشک انجام شده، یک قالب یا الگو از وضعیت دندان ها جهت بررسی ابعاد آنها و موقعیت صحیح فک تهیه می شود، یک دندان مصنوعی آزمایشی برای اطمینان از رنگ، ظاهر و تناسب آنها با دهان بیمار تهیه می گردد، و در نهایت دندانهای مصنوعی نهایی در دهان بیمار کار گذاشته می شود. در ادامه ممکن است اصلاحات جزئی بر روی این دندان ها انجام شود.افرادی که تازه استفاده از دندانهای مصنوعی را شروع کرده اند، برای تطبیق دادن شرایط خود با این دندان های جدید به زمان نیاز دارند، زیرا حتی بهترین دندان مصنوعی هم در ابتدا برای فرد ناراحت کننده هستند.
با وجودی که اکثر افراد می توانند با گذشت چند ساعت توانایی صحبت کردن عادی را به دست آورند، افراد زیادی نیز هستند که در ارتباط با غذا خوردن برای چند روز یا چند هفته با مشکل مواجه می شوند. برای عادت کردن به وضعیت دندان های مصنوعی جدید و یادگیری نحوه جویدن غذا با آنها، لازم است ابتدا غذا خوردن را با مصرف مواد غذایی نرم و نیز موادی که جویدن آنها ساده است، شروع نمایید. علاوه بر این، استفاده کنندگان از دندان های مصنوعی معمولاً با تغییر اندک در ظاهر صورت، افزایش ترشح بزاق دهان یا التهاب مواجه می شوند.
راههای مراقبت از دندانهای مصنوعی
دندانهای مصنوعی هم مانند دندانهای عادی نیازمند مراقبت خاص خود می باشد . مثلا دندان مصنوعی هم باید مسواک شود . اگر دندان مصنوعی تمیز نشود، ممکن است باعث ایجاد عفونتهای مختلف مانند «برفک دهان» شود. برای شستن آن دسته از دندانهای مصنوعی که میتوان آنها را از دهان خارج کرد به نکات زیر توجه کنید.
– بعد از خارج کردن دندان مصنوعی از دهان، لثه ها و زبان خود را با یک مسواک نرم بشویید. سپس لثهها را با انگشت ماساژ دهید.
– توجه داشته باشید شبها دندانهای مصنوعی را از دهان خارج کرده و در یک ظرف آب یا آب نمک تمیز قرار دهید تا مخاط دهان که تحت فشار بوده استراحت کند. اگر دندانهای مصنوعی در هوا خشک شوند یا در آب خیلی داغ قرار داده شوند، خراب خواهند شد.
– در مواردی که دندان مصنوعی ناکامل دارید (فقط بخشی از دندان هایتای مصنوعی است) بهتر است دو تا مسواک داشته باشید، یکی برای تمیز کردن دندانهای مصنوعی و دیگری برای تمیز کردن دندانهای طبیعی که در داخل دهان قرار دارند.
– اگر دچار تورم، درد و تحریک بافتهای دهان شدید، با دست دندان را خارج کرده و حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
– حداقل هر شش تا 12 ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید، حتی اگر مشکلی ندارید.
– ظرف آب پلاستیکی را تا نیمه پر کنید و زیر دست خود قرار دهید تا اگر دندانهای مصنوعی از دست تان افتاد، صدمه نبیند. برای جلوگیری از افتادن بهتر است دندان مصنوعی را بین انگشت شست و اشاره خود محکم بگیرید و مسواک بزنید.
دندانهای مصنوعی برای چه کسانی لازمست ؟
دندانهای مصنوعی برای چه کسانی لازمست ؟ دندان مصنوعی جزئی برای افرادی مناسب است که هنوز تعدادی از دندان های طبیعی آنها از بین نرفته باشند. دندان های مصنوعی فقط برای افراد مسن استفاده نمی شود. بیماران در هر سنی ممکن است تمام دندان های خود یا تعدادی از آنها را از دست بدهند و به همین خاطر نیاز به استفاده از انواع خاص دندان مصنوعی دارند. به خاطر اینکه دندان ها یک بخش دائمی از بدن انسان است، از دست دادن دندان می تواند تاثیر نامطلوب روحی بر بعضی افراد داشته باشد. در نتیجه لازم است بیمار با دندان پزشک خود درباره ترس ها، تشویش، یا سایر احساسات خود در هنگام از دست دادن دندان صحبت کند.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com