زنگ قهوه ای گندم : نشانه ها و مبارزه
بیماری زنگ قهوه ای گندم که به انگلیسی Leaf rust نیز گفته می شود، در ایران ابتدا در سال 1325 توسط اسفندیاری گزارش شده است. زنگ قهوه ای گندم در تمام مناطق مختلف کشور شیوع دارد. اهمیت اقتصادی زنگ قهوه ای در ایران بیشتر یا مشابه با زنگ سیاه و کمتر از زنگ زرد می باشد. در سال هائی که شرائط جوی برای رشد و فعالیت این بیماری مناسب باشد محصول گندم را به میزان قابل ملاحظه ای تقلیل می دهد.
نشانه های بیماری زنگ قهوه ای گندم
به گزارش بخش سلامت سایت آسان طب ، مرحله ی اورد یوم عامل زنگ قهوه ای گندم در تمام مراحل از گیاهچه تا موقع رسیدن کامل روی برگهای گندم وجود دارد . در اوائل بهار اورد یومها یا جوش های جدید زنگ به صورت دایره ای شکل در اطراف جوشهای پائیزه بروز می نماید و جوشهای بعدی به طور پراکنده روی پهنک برگ و بیشتر در سطح فوقانی آن ایجاد می شود . رنگ قهوه ای گندم به ندرت نیز روی غلاف برگ و ساقه گندم ممکن است ایجاد خسارت نماید . لازم به ذکر است که جوشها به رنگ قهوه ای متمایل به نارنجی بوده و پس از پاره شدن اپیدرم اسپورهای قارچ عامل بیماری آزاد و پراکنده می شوند . دانه های گندم مربوط به بوته های مبتلا به زنگ قهوه ای چروکیده ، کوچک ، نامرغوب و وزن محصول تا 90 درصد کاهش یابد .
عامل بیماری زنگ قهوه ای گندم
به گزارش اخبار پزشکی سایت اسان طب ، عامل زنگ قهوه ای گندم قارچی است بنام Puccinia triticina Erikson که دارای همنام های دیگری نیز هست . اسپورهای بهاره قارچ گرد یا کمی تخم مرغی است . سطح ان پوشیده از خارهای ظریف و دارای 4-8 سوراخ جوانه ای پراکنده و برنگ قهوه ای متمایل به زرد است . اسپورهای پائیزه دویاخته ای ، مخروطی گرزی شکل ، در انتها گرد یا پهن ، دارای دم کوتاه و به رنگ قهوه ای فندقی است .
مبارزه با زنگ قهوه ای گندم
به گزارش اسان طب بهترین راه مبارزه علیه زنگ قهوه ای گندم کشت ارقام مقاوم گندم است و معمولا گندم های پائیزه بیش از ارقام بهاره مقاومت دارند . زنگ زرد گندم و نشانه های آن چیست ؟
منبع :
asanteb.com