سفیدک داخلی سویا یا لوبیا روغنی

بیماری سفیدک داخلی سویا به صورت لکه های کوچک رنگ پریده یا متمایل به زردی روی برگها ظاهر می شود . لکه های مزبور که در ابتدا به قطر 2-5 میلیمتر می باشند بتدریج توسعه یافته و قطر انها به یک سانتیمتر نیز می رسد . لکه های نامبرده که معمولا زاویه دار هستند به مرور حالت نکروتیک یافته و برنگ قهوه ای در می ایند برگهای بیمار بر اثر کثرت تعداد نقاط آلوده ، خشک شده و از بین می روند .

در سطح زیرین برگها و در محل لکه ها بار قارچ عامل بیماری سفیدک داخلی سویا به صورت کرک متراکم و برنگ خاکستری مایل به قهوه ای ظاهر می شود . نشانه اخیر بهترین وسیله برای شناختن بیماری سفیدک داخلی سویا  می باشد . در صورت شدت آلودگی گیاه بیماری به نیامها و بالنتیجه به دانه ها نیز سرایت می نماید . دانه های مبتلا دارای پوست چین خورده و کرک دار بوده و در سطح آنها بار قارچ به صورت کرک خاکستری رنگ ظاهر می شود . آلودگی نیام و دانه تاکنون در ایران مشاهده نشده است . لکه ارغوانی سویا و عامل بیماری چیست ؟

زیست شناسی سفیدک داخلی سویا

به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ، عامل بیماری سفیدک داخلی سویا زمستان را به صورت ائوسپور در داخل بقایای گیاهی آلوده و یا روی بذر سوژا به سر می برد . در صورتیکه بذر آلوده به ائوسپور در خاک کاشته شود ، بیماری سفیدک داخلی سویا در شرایط آب و هوائی خنک به صورت سیستمیک یا داخلی در گیاهچه ها بروز می نماید . پس از ابتلا گیاه ، کنیدیهای قارچ در سطح زیرین برگ ظاهر شده و به سهولت توسط جریان هوا در مزرعه انتشار می یابند . کنیدیها معمولا روی برگهای پیر کمتر ویا اصلا تشکیل نمی گردند .

با استقرار کنیدیها در سطح برگ پس از 12 ساعت جوانه می زنند . لوله زایا که از تندش کنیدی حاصل می شود ممکن است از راه روزنه های برگ وارد شود ویا اینکه تشکیل اپرسوریوم یا مکه چماقی شکلی به اندازه حدود 12*9 میکرن بدهد . با ورود لوله زایا و رشد آن ، میسلیوم به صورت بین لسولی پیشرفت نموده و چنانچه واریته سوژا حساس باشد هوستوریوم های منشعب و زیادی توسط قارچ ایجاد شده و در واقع میسلیوم به سلولهای بیشتری حمله می کند و در صورتیکه در ارقام نسبتا مقاوم انشعابات هوستوریوم کمتر است .

سفیدک داخلی سویا یا لوبیا روغنی
سفیدک داخلی سویا یا لوبیا روغنی

بهترین شرایط برای رشد و فعالیت بیماری سفیدک داخلی سویا ، وجود رطوبت زیاد و درجه حرارت 20-22 درجه سانتیگراد می باشد . برگهای پیر در برابر بیماری سفیدک داخلی سویا و تشکیل لکه های موضعی مقاومت نشان می دهند . آلودگی روی برگهای 5-6 روزه بهتر صورت گرفته ، درصورتیکه برگهای 8 روزه یا پیرتر کمتر در برابر ابتلا حساس هستند .

اسپورزائی تاج در حرارت های بین 10 و 25 درجه سانتیگراد انجام گرفته و در حرارت بیش از 30 درجه و کمتر از 10 درجه اسپوری به وجود نخواهد آمد . آلودگی گیاهچه نیز احتمالا از طریق هیپوکوتیل و بر اثر ائوسپوری که در سطح بذر ویا روی بقایای گیاهی قرار دارد انجام می گیرد . در این حالت بیماری  سفیدک داخلی سویا به صورت سیستمیک یا داخلی آلودگی پیدا می کند .

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا