فتق هیاتال و بررسی کامل مواد غذایی مرتبط با این مشکل
فتق هیاتال زمانی اتفاق میاُفتد که بخشی از معده به وسیله سوراخ دیافراگم وارد حفره قفسه سینه شده و عموما نشانههای قابل توجهی را ایجاد نمیکند. فتقهای هیاتال بسیار شایع هستند، اما محققان هنوز علت این موضوع را درنیافتند. بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شده است که فتق هیتال تا سن 60 سالگی تا میزان 60 درصد افراد را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
اطلاعاتی درباره فتق هیاتال
صرع یکی از علائم اولیه فتق هیاتال شناخته میشود اما غذاهای خاص و همچنین عادتهای شیوه زندگی نیز میتواند علائم فرد را افزایش دهد. به استثنای افرادی که دچار فتق هیاتال غیرمعمول، شدید و مشکوک هستند، بهترین راه برای کاهش و یا جلوگیری از نشانهها تنظیم رژیم غذایی و سبک زندگی افراد است. مواد غذایی غیر اسیدی و یا حاوی اسید کم باعث کاهش علائم فتق هیاتال میشود. بنابراین بهترین گزینه برای افرادی که دچار این مشکل میباشند مصرف مواد غذایی غیر اسیدی یا مواد غذایی که دارای حداقل میزان اسید و همچنین حاوی فیبر رژیمی باشد. این مواد غذایی مناسب عبارتند از:
- سبزیجات
- لوبیا و نخود فرنگی
- غلات کامل
- پنیر سویا و ماهی
- کلیه دانهها و آجیل
- آب میوههای غیر مرکباتی
- مارچوبه
- دارچین
- زنجبیل
- محصولات لبنی کم شیرین
- هل و گشنیز
- سرکه سیب
- چایهای غیر کافئینی، به ویژه چای سبز
مواد غذایی غنی شده از پروبیوتیکها نیز میتوانند باعث کاهش علائم فتق هیاتال شوند. مواد غذایی که ترش میشوند شامل:
- ماست نعناع
- ترشی
- کیمچی
- کرفس
- کوارک
- کلم ترش (کلم رنده شده و آب پز با سرکه)
- کامبوچا
- پنیر
- میسو
- پنیر سویا
- تمپه
- آب دوغ
توجه داشته باشید که مصرف شکر فرآوری شده در کنار پروبیوتیک میتواند تاثیرات منفی از خود نشان دهد. شکر از رشد میکروبهای معده حمایت کرده و پروبیوتیکها را از بین خواهد برد، این بدان معناست که بستنیها، آبمیوهها، ماست، پودرهای پروتئین شیرین شده و ژامبون منابع خوبی از پروبیوتیک نیستند.
مواد غذایی که افراد دارای فتق هیاتال باید از مصرف آن بپرهیزند
به گزارش مجله پزشکی آسان طب پرهیز از برخی غذاهای خاص میتواند به کاهش و جلوگیری از علائم سوء هاضمه از جمله سوزش سر دل، التهاب، گاز و انسداد کمک نماید. افرادی که دچار فتق هیاتال هستند نیز بهتر است از مصرف غذاهای اسیدی، چرب و حاوی مواد نگهدارنده اجتناب کنند. در زیر به برخی از مواد غذایی که این گروه باید از مصرف آنها بپرهیزند، اشاره شده است:
- غذاهای سرخ شده و چرب
- گوشت قرمز
- مواد غذایی حاوی کافئین
- الکل
- کاکائو و شکلات
- گوجه فرنگی و سس آن
- نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه
- بسیاری از انواع نعناع مانند نعناع بیابانی
- آب نبات
- مصرف زیاد روغن
- چای
- سیر، پیاز، پیازهای سبز، موسیر، پیاز کوهی، تره فرنگی
- خیار
- محصولات لبنی حاوی چربی بالا
- غذاهای شور
- غذاهای فست فودی
- نان و غلات
سبک زندگی
به غیر از رژیم غذایی، فرد میتواند برخی از شیوههای زندگی را نیز برای کمک به مدیریت علائم فتق هیاتال به کار ببندد. در زیر برخی از راهنماییهای شیوه زندگی برای درمان علائم فتق هیاتال آورده شده است. برخی از این موارد عبارتند از:
- نگه داشتن هیدرات
- مصرف مواد غذایی کمتر در هر وعده اما به صورت مکرر
- آرام غذا خوردن و مصرف مقدار زیادی از مایعات در هر وعده غذایی
- دریافت فیبر کافی در هر رژیم غذایی
- اجتناب از مصرف مایعات غیر شفاف در حدود 3 ساعت پیش از خواب
- اجتناب از خوردن پیش از ورزش
- حفظ وزن بدن و جلوگیری از چاق شدن
- استفاده از بالشهای بلندتر به هنگام خواب برای سخت تر کردن ورود اسید معده به مری
- ترک سیگار
- مصرف پروبیوتیکها
- مصرف غذاهای کامل به جای غذاهای فرآوری و تصفیه شده
- حداقل 20 دقیقه ورزش در روز
- اجتناب از مصرف غذاهای سرخ شده
- استفاده از مقادیر کم و سالم روغن برای پخت و پز مانند روغن نارگیل و روغن زیتون
- پرهیز از گرسنگی زیاد
مصرف مقدار کمی سرکه سیب در ابتدای وعدههای غذایی نیز میتواند باعث کاهش علائم گردد. مدیریت استرس و تمرین استراتژیهای کاهش استرس مانند پیادهروی، رفتن به طبیعت و تمرکز ذهنی میتواند برای ایجاد احساس خوب در فرد نقش بسزایی را ایفا کند. فرد همچنین میتواند به مصرف آنتی اسیدهای بدون نسخه نیز بپردازد.
فتق هیاتال و تغییرات رژیم غذایی در فرد
عموما نخستین نشانه فتق هیاتال، سوء هاضمه بوده و بیشترین عوارض مرتبط با این بیماری به علت سوء هاضمههای مزمن رخ خواهد داد، این علائم شامل زخم و خونریزی داخلی میباشد. همانطور که مشاهده کردید، رژیم غذایی نقش مهمی در توسعه، شدت و مدت زمان علائم فتق هیاتال دارد اما با اینحال، به غیر از ایجاد التهاب و تحریک، محققان هنوز درنیافتند که چرا و چگونه مصرف برخی مواد غذایی باعث ایجاد فتق هیاتال میگردد و اکثر مطالعات بر روی ارتباط بین رژیم غذایی و سوء هاضمه بر بیماری ریفلاکس معده که میتواند منجر به فتق هیتال نیز شود متمرکز شده است.
چه موقع باید به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر فرد در معرض جراحتی قرار بگیرد که بیش از 3 روز طول بکشد قطعا باید به پزشک مراجعه کند. اگر فرد دچار سوزش سر دل، درد شکم و نفخ شده و با مصرف آنتی اسیدها، تغییرات تغذیهای و تنظیم شیوه زندگی بهبود نیابد باید به پزشک مراجعه کند. فتق هیاتال میتواند خطرات جدی را برای سلامت فرد ایجاد نماید که این موارد شامل آسیبهای مری و خونریزیهای مرتبط با آن میشود، البته این مشکل بسیار نادر بوده و به نُدرت اتفاق میاُفتد. پزشک میتواند داروهایی را برای درمان بیماریهای گوارشی، کاهش درد، ناراحتی و همچنین بهبود کلی کیفیت زندگی فرد تجویز نماید. با اینحال، بهترین گام برای درمان، تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی افراد بوده زیرا هیچ عوارض جانبی را در پی ندارد. در نظر داشته باشید که پارهای از اوقات، یعنی هنگامی که فتق هیاتال منجر به بروز علائم خاصی گردد ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
منبع: http://asanteb.com