سفیدک داخلی آفتابگردان و راه مبارزه
قارچ عامل بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان معمولا به وسیله خاک و بذر آلوده از راه ریشه به نبات سرایت می کند. درنتیجه در اثر پیشرفت رشته های قارچی از ریشه به ساقه و سایر قسمت های هوائی گیاه، بیماری در نبات وضع عمومی و سیستمیک به خود می گیرد. گیاهچه های آلوده به سفیدک داخلی آفتابگردان معمولا روی برگچه ها و برگهای اولیه خود علایم موزائیک نشان میدهند.
برخی نشانه های سفیدک داخلی آفتابگردان
در صورتیکه بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان در گیاهچه شدید باشد ، گیاه در یکی دو هفته اول از پای در آمده و می میرد . با معاینه میکروسکپی گیاهچه های مبتلا رشته های قارچی در مقاطع ریشه ها ، برگچه های اولیه ، شاقه ها و برگها مشاهده می شود . در صورتیکه حمله بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان در شروع رشد نبات شدید نباشد گیاه می تواند با نشان دادن علایم بیماری تا مدتی کم و بیش طولانی به زندگی خود ادامه دهد و در این حالت بوته ها کوتاه تر از اندازه طبیعی مانده ، ساقه کلفت گردیده و برگها نزدیک به هم قرار می گیرند ، اندازه برگها نیز بسته به شدت و ضعف بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان خیلی کوچکتر از اندازه طبیعی می شود .
طبق گل روی بوته ها ی مبتلا در صورتیکه تشکیل شود ، معمولا منحصر به یک طبقه بوده که در انتهای ساقه کلفت شده راست به طرف بالا می ایستد ولی گاهی ممکن است زیر طبق اصلی طبق های کوچک دیگری نزدیک به هم و چسبیده به طبق اولی تشکیل شوند . در زیر برگ در ناحیه قسمتهای تغییر رنگ یافته در شرایط مساعد رطوبت و حرارت بار قارچ به شکل قشر پرز مانند کم و بیش تراکمی برنگ سفید متمایل به خاکستری تشکیل می شود . در صورتیکه هوا خیلی مرطوی باشد بار قارچ ممکن است در سطح روئی برگ نیز تولید شود . بافت داخلی ساقه مبتلا تغییر رنگ یافته تیره می شود . ریشه های چنین بوته هایی نیز کمی رنگ طبیعی خود را ز دست داده و شکننده می گردد .
مبارزه با سفیدک داخلی آفتابگردان
به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ، در بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان با توجه به اینکه آلودگی معمولا از قسمت های زیر زمینی نبات سرچشمه می گیرد و به علاوه دوره حساسیت نبات به آلودگیهای ثانویه نیز خیلی کوتاه می باشد ، بنابراین می توان گفت که خاک و بذر آلوده مهمترین منبع انتقال و سرایت بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان هستند . به طور کلی موارد مختلف مبارزه علیه بیماری سفیدک داخلی آفتابگردان را می توان به شرح زیر خلاصه نمود . انتخاب بذر سالم ، ضد عفونی بذر توسط گرانوزان و یا مرکوران به میزان 2 در هزار ، تناوب زراعتی ، کندن و سوزاندن گیاهان آلوده ، ضد عفونی خاک و کاشت ارقام مقاوم . بوته میری زیره سبز ، مبارزه و کنترل
منبع :
asanteb.com