گوشت بوقلمون رقیبی برای گوشت مرغ
بوقلمون در فرهنگ خارجیها یک غذای خاص است که در مناسبتهای مهم مانند کریسمس، جشن شکرگزاری و غیره سرو میشود اما در ایران مردم به دلیل سالمتر بودن این گوشت در مقایسه با انواع گوشتهای قرمز از این غذا حمایت میکنند. به هر حال مصرف گوشت بوقلمون هم مانند سایر غذاها مزایا و معایبی دارد که بهتر است آنها را بدانید. استفاده از گوشت بوقلمون چند سالی است که در کشور ما افزایش یافته و اغلب آن را در قفسه مواد پروتئینی فروشگاههای بزرگ به صورت تکههای ران و سینه بستهبندی شده یا به صورت درسته در برخی مغازههای عرضهکننده گوشت مرغ میبینیم. ادامه ی مطلب ما به بررسی خواص و معایب گوشت بوقلمون اختصاص دارد.
گوشت بوقلمون
بوقلمون پرندهای از نژاد قرقاولان و بزرگترین و سنگینوزنترین پرنده خانگی است. گوشت بوقلمون حاوی هر دو نوع گوشت سفید و قرمز است. 65 درصد گوشت بوقلمون سفید و در ناحیه سینه و 35 درصد آن تیره و در ناحیه رانها قرار دارد. هریک از این گوشتها از نظر طعم و مزه باهم متفاوتند. گوشت سینه و بالها سفید و لذیذ و از نظر مزه شبیه گوشت گوساله است و گوشت قرمز آن که اغلب در رانها یافت میشود، بسیار نرم و طعمی شبیه گوشت پرندگان وحشی یا شکاری را دارد. افزایش حجم توده گوشت قسمتهای سینه و ران نسبت به حجم استخوان و در نتیجه ضایعات کمتر نسبت به گوشتهای مشابه ویژگی برجسته بوقلمون است.
خواص و مضرات گوشت بوقلمون
همراهان عزیز آسان طب: گوشت بوقلمون به دلیل دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به ترشح بیشتر سروتونین کمک کرده و باعث سرحالی و آرامش در افراد دچار علائم افسردگی موقت میشود.مصرف 150 گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسیدفولیک مورد نیاز روزانه را تامین کرده و مصرف مقدار متعادل آن برای خانمهای باردار مفید است.اسید آمینه تریپتوفان موجود در گوشت بوقلمون به دلیل تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند علائم بیماری اماس را کاهش دهد، نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.
چربی به مقدار کم: گوشت بوقلمون بدون پوست چربی بسیار کمی دارد. در مجمو ع گوشتهای سفید نسبت به گوشتهای قرمز چربی و کالری کمتری دارند.
پیشگیری از بروز سرطان: املاح معدنی ضروری در گوشت بوقلمون پیدا میشود. این املاح از بروز سرطان پیشگیری میکنند. سلنیوم از جمله املاح بوقلمون است که در بهبود عملکرد غده تیروئید و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر دارد. علاوه بر این سلنیوم در تقویت سیستم ایمنی تاثیرگذار است و سبب از بین رفتن رادیکالهای آزاد مخرب بدن میشود. در نتیجه بدن سد دفاعی خوبی به دست میآورد.
ژامبون بوقلمون به جای کالباس: در فروشگاههای مواد پروتئینی ژامبون گوشت بوقلمون هم پیدا میشود. تفاوت این ژامبون با سوسیس و کالباس این است که برخلاف این محصولات فرآوری شده، با گوشتهای مختلف و چربیهای زیانآور ترکیب نشده است. اگر تولیدکنندگان استانداردهای لازم را در تولید این محصول رعایت کنند میتواند جایگزینی برای کالباس باشد. با این وجود توصیه متخصصان تغذیه این است که مصرف مواد غذایی تازه نسبت به چنین محصولاتی اولویت دارد. به هر حال این ژامبونها به صورت وکیوم و دودی شده هستند و کاربردهای مختلفی دارند بنابراین میتوانید ژامبون بوقلمون مرغوب را در غذاهای مختلف مانند انواع سالاد، پیتزا، ساندویچ احتیاط و بهندرتجایگزین سوسیس و کالباس کنید.
نامناسب برای بیماران مبتلایان به فشار خون: نمک موجود در بوقلمون کمی بالاست، از این رو مصرف مداوم آن برای بیماران مبتلا به فشار خون یا خانمهای باردار توصیه نمیشود. علاوه بر این بوقلمون به دلیل داشتن اسیدآمینه پورین برای بیماران مبتلا به نقرس مفید نیست و این بیماران اگر بوقلمون دوست دارند باید این گوشت را به مقدار بسیار کم مصرف کنند.
گوشت مرغ بهتر است یا گوشت بوقلمون
بهطور کلی از نظر ویژگیهای تغذیهای تفاوت قابل توجهی بین مرغ و بوقلمون وجود ندارد. از این لحاظ نمیتوان گفت مصرف بوقلمون بهتر است. یکی از دلایل گرایش مردم به سمت مصرف گوشت بوقلمون به علت تفاوت در تولید آنهاست چون مرغ به صورت صنعتی پرورش مییابد، تکثیر و تولید میشود شاید در بخشی از مراحل تولید مداخلات غیر معمول مانند استفاده از هورمونها یا مصرف ترکیبات و مواد غذایی خاصی برای افزایش رشد مرغها وجود داشته باشد که این مواد میتوانند به بدن مصرفکننده هم وارد شوند و سلامت آنها را هم تحت تاثیر قرار دهند.
علاوه بر این در بعضی از مرغداریها برای پیشگیری از بروز بعضی از بیماریها به مرغها آنتیبیوتیکهایی خورانده میشود که باقیمانده این مواد در گوشت مرغ باقی میماند و به بدن مصرفکننده هم میرسد. از این رو مردم به سمت مصرف غذاهای طبیعی، مرغها و تخممرغهای خانگی گرایش دارند. مواد غذایی ارگانیک در محیطهای طبیعی پرورش مییابند و مواد غذایی غیر ارگانیک دستکاری شدهاند بنابراین تنها تفاوتی که بین این دو گوشت وجود دارد به طبیعی بودن گوشت بوقلمون مربوط میشود که سلامت و بهداشت مصرفکننده را در معرض خطر قرار نمیدهد. البته این مقایسه در صورتی درست است که گوشت بوقلمون در شرایط طبیعی پرورش یافته باشد و مانند گوشت مرغ به صورت صنعتی تولید نشود چون در این صورت ممکن است همان شرایطی که در پرورش مرغهای صنعتی وجود دارد، در پروسه پرورش بوقلمون هم دیده شود.
بهترین شیوه پخت و مصرف بوقلمون
اگر میخواهید غذای سالمی را با بوقلمون بپزید، توصیه میشود بوقلمون را به صورت بخارپز یا کبابی مصرف کنید. این شیوه طبخ بهتر از سرخ کردن است.
چند بار در هفته بوقلمون بخوریم؟ توصیه میشود همه افراد سالم در برنامه غذایی روزانهشان انواعی از منابع پروتئینی و گوشتهای مختلف را داشته باشند. صرفنظر از سلیقه و ذائقه غذایی تفاوت چندانی بین گوشت مرغ و بوقلمون وجود ندارد. در مجموع به خانمها توصیه میکنیم در برنامه روزانهشان گوشتها را داشته باشند و آقایان هم سه یا چهار بار در هفته گوشت بخورند.
مراقب باشید:
گوشت بوقلمون دارای مقدار کمی اگزالات است. بنابراین بیماران مبتلا به سنگ کلیه اگزالاتی باید در مصرف آن محتاط باشند. این گوشت به دلیل حاوی بودن اسید آمینه پورین در مبتلایان به نقرس باید به میزان بسیار کممصرف شود.
گوشت بوقلمون برای سلامتی ما خواص زیادی دارد. اما خب در مصرف ان هم نباید زیاده روی کرد.
امیدواریم از این قسمت هم با عنوان گوشت بوقلمون استفاده کرده باشید.
اگر اطلاعات دیگری درباره خواص گوشت بوقلمون دارید لطفا در قسمت نظرات عنوان کنید.
منبع: https://mag.asanteb.com