علت بیخوابی را بفهمید و سپس درمان کنید
بسیاری از افراد در دوره ای از زندگی خود، بیخوابی را تجربه کرده اند،گاهی بیخوابی بدلیل یک یا دو فنجان قهوهٔ دیر هنگام است و گاهی هم به دلیل مصاحبهٔ استخدامی صبح روز بعد، گاهی هم نمی توانید مشخص کنید چرا دربه خواب رفتن مشکل دارید. اگر گاهی بیخوابی، یعنی ناتوانی در به خواب رفتن و خواب ماندن برای شما ایجاد مشکل می کند، معمولاً میتوانید علت آن را پیدا کنید و از آن اجتناب کنید. اما برخی افراد آن قدر به طور مداوم به بیخوابی مبتلا می شوند که این امر در فعالیت طبیعی آنها ایجاد اختلال می کند. تصور می کنیم یکی از خطرهای واقعی بیخوابی، خود بیماری نیست (اغلب مردم بیش از انچه تصور میکنند با خواب کم کنار می ایند و در نهایت بدن انها به این مسئله عادت خواهد کرد.)
مشکل اصلی بیخوابی
مشکل اصلی در درمان سنتی بیخوابی است: قرصهای خواب آور! اغلب قرصهای خواب آور در ابتدا به طور معجزه آسایی مؤثرند ولی پس از چند هفته، تأثیر آنها کاهش می یابد و در اکثر موارد، افراد برای برقراری مجدد خواب عمیقی که در ابتدا با دارو به دست می آمد، از یک یا دور قرصں اضافی استفاده می کنند و قبل از انکه بفهمند، به مصرف بیش از حد این داروها عادت می کنند و هر امیدی را برای آنکه بتوانند بدون این داروها یک شب بخوابند از دست می دهند. قرصهای خواب آور در خواب طبیعی ایجاد اخلال می کنند و این داروها اغلب بیدارشدن شبانه از خواب را افزایش میدهند و در خواب عمیق اختلال ایجاد می کنند که تا پنج هفته پس از قطع آنها نیز اختلالشان در خواب طبیعی ادامه مییابد. بنابراین، تا زمانی که دچار یک وضعیت غیرطبیعی و موقت نشده اید که باعث شود پزشک شما موافقت کند که چند شب بکمک دارو بخوابید، هرگز به فکر این نباشید که به خواب آورها عادت کنید.
دسته بندی عارضه ی بیخوابی و درمان آنها
بیماران مبتلا به بیخوابی به دو گروه تقسیم می شوند: آنهایی که نمیتوانند به خواب روند و آنهایی که نمیتوانند خواب بمانند. گاهی علل هر دو حالت یکی است، افرادی که شبها نمیتوانند به خواب روند اغلب مشغولیت ذهنی زیادی دارند و افکارشان با هم در حال مسابقه است. شاید پیش از خواب درگیر کار یا تلاش برای حل یک پروژه باشند یا حتی ورزش سنگین کرده باشند. ممکن است از استرس یا تنش رنج ببرند، همچنین ممکن است قند و شیرینی، الکل و کافئین زیاد مصرف کرده باشند یا سیگار کشیده باشند که همه این موارد محرک هستند. راه درمان این گروه از افراد یبخوابی کم کردن این محرکها پیش از خواب است. این افراد باید عادات درست خواب را که مورد بحث قرار خواهد گرفت، فرابگیرند و باید یک برنامهٔ ورزشی اتخاذ کنند و مراقب باشند که حدود یک ساعت پیش از خواب ورزشی نکنند.
گروه دوم افراد دچار بیخوابی هستند که نیمهٔ شب از خواب بیدار می شوند و دیگر نمی توانند بخوابند. این افراد غالبا مشکلاتی از قبیل کاهش قند خون، مصرف الکلی در بعدازظهر، نوشیدن کافئین دیرهنگام، پرخوری و یا افسردگی دارند. یک علت شایع بیخوابی که بسیاری از بیماران قادر به تشخیص ان به عنوان منبع مشکل خود نیستند، کافئین است. برخی افراد از مقدار کافئینی که مصرف می کنند اطلاعی ندارند. اگر به بیخوابی مبتلا هستید، مقدار مصرف کافئین خود را به دقت درنظر داشته باشید. شاید یک فنجان چای یا قهوه خالی از اشکال باشد. بسیاری از داروها موجب بیخوابی می شوند. بسیاری از داروهای سرماخوردگی که حاوی فنیل پروپانولامین هستند (PPA) (این ماده از داروهای موجود در ایران، در آنتی هیستامین دکونژستان یافت می شود، برخی داروهای ضدفشارخون، مهارکننده های اشتهاء، ایندرال و سایر بتابلو کرها و دیلانتین که جهت پیشگیری از صرع بکار میرود، همگی باعث بیخوابی می شوند.
منبع: https://mag.asanteb.com