خواص خار مریم برای کبد+درمان کبد چرب
بسیاری از ما با بیماری های کبدی دست و پنجه نرم می کنیم و برای درمان آن از هزاران داروی شیمیایی استفاده کرده ایم اما ما در این مطلب تلاش کرده ایم که از خواص خار مریم برای کبد بیشتر صحبت کنیم. قسمتهای مورد استفاده گیاه خار مریم دانه های آن است و منطقه رویش و زمان برداشت این گیاه به عنوان یک گیاه هرز و خودرو در زمینه های نامتعارف شناخته شده است. منطقهٔ بومی آن در نواحی مدیترانه بوده ولی از اسپانیا تا روسیه نیز منطقه رویش آن ادامه داشته است که زمان برداشت این گیاه پایان گل دادن سر شاخه ها میباشد، زمانی که تقریباً شبیه به چتر سفید می شوند.
معرفی خواص خار مریم برای کبد
کمک به تولید سلول های جدید کبدی، محافظت کننده کبد، تقویت کننده کبد، ضد مسمومیت کبدی، صفراآور، ضد کلستاز (بیماری که در آن صفرا به مقدار خیلی کم ترشح میشود و یا اینکه جریان صفرا در دستگاه گوارش مسدود شده است)، ضد التهاب هم برای کبد و هم برای طحال، محرک سیستم ایمنی. از خواص خار مریم برای کبد عملکرد خاص در بیماری کبدی است. بدین شکل که محافظت از کبد در مقابل تأثیر مخرب ویروس هپاتیت، بازسازی کننده بافت تخریب شده کبد افزایش انرژی سیستم کبدی، ترمیم کننده و به حالت عادی برگردانندن کارآیی کبد، کاهش التهاب کبد و طحال، کاهش دهنده عوارض سمی داروهای ضد سرطان، کبد چرب، محرک تولید و ترشح صفرا، تقویت کارآیی سیستم را در صورت مصرف بهبود می بخشد
کاربرد ویژه از خواص خار مریم برای کبد : سیروز کبدی، هپاتیت حاد و مزمن، تنظیم آنزیمهای کبدی، کاهش خستگی، تقویت اشتها.
در مبحث خواص خار مریم برای کبد گیاه خار مریم یکی از گیاهان خیلی قوی در محافظت کبدی در برابر سموم و تولیدکننده و نوسازی کننده بافت آسیب دیده کبدی می باشد. همچنین بیشترین مطالعات علمی به روی این گیاه صورت گرفته است. ماده موثر آن که مجموعی از فلاونولیگنان ها به نام سلیمارین می باشد در تخم آن به وفور یافت می شود. سالی مارینی در واقع اسم ترکیب شده سه مادهٔ مؤثر مجزا این گیاه به نام های سالیاییان، سالی کرستین و سیلی دیانین می باشد. گیاه خار مریم همچنین شامل مواد مؤثره دیگری مانند «بتان» که در چغندر یافت می شود، می باشد. این گیاه در اصل خاصیت نوسازی کننده سلولها و بافت کبدی، محافظت کننده کبد و عادی سازی عملکرد کبد و تنظیم آنزیمهای کبدی را دارد و البته به عنوان یک گیاه با خاصیت ضد ویروسی شناخته نمی شود.
طب غربی و خواص خار مریم برای کبد
هر چند گونهٔ گیاه بصورت خودرو در ایران یافت می شود ولی این گیاه نیز در ایران کاربرد سنتی رایجی نداشته و اخیراً توسط شرکت های داروسازی معرفی گشته است. گیاه خار مریم یکی از اصلیترین ترکیبات در طب غربی گیاهی جهت درمان بیماری های حاد کبدی می باشد. این گیاه چیزی حدود ۲۰۰۰ سال قبل به واسطه صفراآور بودنش، تنظیم و تعادل بخشی به کارآیی کبد و ضد مسمومیت در قبال قارچ های سمی در طب گیاهی غربی شناخت شده می باشد. بذر گیاه خار مریم را مانند تخم هندوانه و تخم کدو میتوان خیلی کم نمک و تفت داد و مانند تخمه مصرف کرد. برگ گیاه خار مریم را نیز و (البته پس از جدا کردن خارها) می توان در سالاد استفاده کرد، ریشهٔ آن را نیز میتوان بخارپز و یا کبابی استفاده نمود. مطالعات نشان داد در مورد بیماریهای مزمن کبدی وابسته به مصرف الکل، آسیب سموم بر کبد، هایبرلیپیدمیا نوع II (چربی خون)، استئاتوره (ترشح بیش از حد و تجمع چربی در مدفوع)، بهبود کارآیی کبد (تعداد سلول T و CD8 افزایش یافت)، علائم خستگی، شکم درد، کم اشتهایی، حالت تهوع، کم کردن خارش بدن، افزایش پروتئین خون، افزایش گلوتاتیون داخل سلولی و سوپراکسید دیس موتاز گلبولهای سفید و قرمز خون، کاهش توتال کلسترول، عادی سازی سطح آمینوترانسفراز، حفظ سولفوبرو موفتالین سدیم، کاهش سطح و عادی سازی سطح اسپارتات آمینوترانسفرز، تنظیم بیلی روبین سرم
احتمالاً یکی از تأثیرگذارترین مطالعات به روی گیاه دارویی خار مریم در مورد مسمومیت با قارچ آمیتا Amanita Phalloides شامل یکی از قوی ترین سم ها برای کبد به نام فالویدیو Phalloidin می باشد. چندین مورد مداخله خار مریم با این قارچ در آلمان دیده شده، خار مریم باعث محافظت کبد در قبال اثر این سم و جلوگیری از آثار تخریبی آن شد. بهترین نتیجه زمانی بدست آمد که موارد مسمومیت در عرض ۴۸ ساعت با خار مریم تحت درمان قرار گرفتند. میزان مرگ و میر از ۵۰٪ به ۱۰٪ کاهش پیدا کرد.
طرز تهیه و مقدار مصرف: گیاه خار مریم می تواند به عنوان یک ماده غذایی، بصورت کپسول، عصاره و پودر مصرف شود. بسیاری از متخصصین عقیده دارند از آنجائی که مادهٔ مؤثر خار مریم (سیلی مارین) محلول ضعیفی در آب است، استفاده آن بصورت دمنوشی کم اثر خواهد بود و بهترین شکل استفاده آن بصورت عصاره الکلی میباشد. اما عده دیگری از درمانگران گیاهی بر این باورند که دمکردهٔ گیاه بمانند عصاره الکلی آن مؤثر می باشد.
موارد منع مصرف و عوارض جانبی: ندارد
منبع: https://mag.asanteb.com/