تکلیف مدرسه و انگیزه دادن به کودکان برای انجام آن

به فرزندان خود انگیزه بدهید، تا حداکثر توانمندی خود را به نمایش بگذارند. بعضی از بچه ها برای این که مورد تحسین پدر و مادرشان قرار گیرند حتی روی آب راه می روند. برای انگیزه دادن به این بچه ها، تا تکلیف مدرسه را به خوبی انجام دهند تشویق مستمر کفایت می کند.ما در مجله اینترنتی آسان طب در مورد تکلیف مدرسه و انگیزه دادن به کودکان برای انجام آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

اما گروه دیگری از بچه ها هستند که به راحتی گروه اول کار نمی کنند. برای آنها سوای تحسین کلامی باید از ابزارهای دیگری نیز استفاده کرد. ممکن است بر این باور باشید که بچه ها نباید در ازای انجام دادن تکلیف مدرسه متقابلاً طلبکار شوند. ممکن است ایده جبران کردن متقابل را نپسندید.

اما به این نکته توجه داشته باشید که همه به تشویق احتیاج دارند. همه دوست دارند در ازای کاری که می کنند از آنها تعریف و تحسین شود. گاه دست نوازش ساده ای بر شانه کافی است. اما در مواقعی نیز بیش از این حد نیاز است. به هر تقدیر باید کاری کنید که فرزند شما برای انجام تکالیف مدرسه از انگیزه کافی برخوردار باشد.

نکته: از تشویق های غیر کلامی تنها در صورتی استفاده کنید که تحسین های کلامی متعدد شما به جایی نرسیده باشد.

تکلیف مدرسه

 

افزایش توانایی فرزندان با انگیزه دادن به آنها

به فرزندانتان بگویید می خواهید برای تشویق آنها به انجام تکلیف مدرسه از روش های جدیدی استفاده کنید. «میدانیم در مواقعی انجام تکالیف مدرسه دشوار است. ایده هایی داریم که نوشتن مشق شب را برای تو ساده می کند. وقتی مشقهایت را به خوبی نوشتی جایزه ای دریافت می کنی. این کار را از آن جھت می کنیم که می خواهیم تو حداکثر توانمندی ات را بروز دهی».

 

انگیزه ای را انتخاب کنید که فرزندتان از آن استقبال کند.

از خود بپرسید «کدام انگیزه برای فرزند من مناسب تر است؟» پاداش نباید بودجه مالی خانواده را زیر فشار بگذارد یا برنامه های زمان بندی شده شما را مختل کند. به جای آن برای فرزندتان باید معنی دار باشد. بعضی از بچه ها اگر اجازه پیدا کنند شب ها دیرتر بخوابند انگیزه لازم را پیدا می کنند.

بعضی از بچه ها ترجیح می دهند که در فعالیت های خانوادگی به بازی گرفته شوند. بعضی از بچه ها اگر با پدر و مادرشان به سینما بروند یا اگر بتوانند بعدازظهری با دوستشان بازی کنند انگیزه پیدا می کنند. به هر صورت پاداش باید مورد قبول فرزند شما باشد.

 

مستمر باشید.

 

تکلیف مدرسه

یک یا دو بار تشویق کردن و پاداش دادن کافی نیست. چند روز پیاپی این کار را بکنید، یک هفته، دو هفته و در مواقعی هم بیشتر به کار خوب فرزندتان پاداش بدهید. همه چیز بستگی به این دارد که فرزند شما چه گونه انگیزه پیدا می کند. ممکن است به این نتیجه بر سید که اگر هفته ای یک یا دو بار به فرزندتان پاداش بدهید و سایر روزها او را به طور کلامی تشویق کنید کفایت می کند.

اما به هر صورت توجه داشته باشید که تنها تشویق مستمر مؤثر واقع می شود.

 

پاداش را لغو کنید.

نگران نشوید. قرار نیست تا ابد به فرزندانتان پاداش بدهید. وقتی بچه ها نشان دادند که می توانند مستقلاً تکالیف مدرسه شان را در حد مطلوب انجام دهند برنامه پاداش دادن را متوقف سازید (ثابت شده است که تقریباً در تمامی موارد، بچه ها بعد از گذشت زمانی، تکالیف مدرسه را مسؤولانه انجام می دهند.) اما به تحسین و تشویق کلامی ادامه دهید.

 

به خاطر داشته باشید که پاداش دادن انتخاب شماست.

ممکن است بعضی از بچه ها شرطی شوند که تنها در ازای دریافت پاداش تکلیف مدرسه را به خوبی انجام دهند. «تا اجازه ندهید که شب بیشتر بیدار بمانم مشق هایم را نمی نویسم.» «تا به من جایزه ندهید تمریناتم را انجام نمی دهم».

اگر چنین اتفاقی افتاد بی درنگ برنامه را متوقف سازید. به فرزندانتان اجازه ندهید با شما درگیر جنگ قدرت شوند. به محض آن که رفتار تهدیدآمیزی اتخاذ کردند با آنها برخورد کنید.

«جینی، انجام دادن تکلیف مدرسه وظیفه توست. پاداش دادن به تو هم انتخاب من است. تصمیمی نیست که تو گرفته باشی.»

 

وقت گرفتن با ساعت

 

تکلیف مدرسه

 

از این بازی برای کودکانی استفاده کنید که انجام تکالیفشان را کش می دهند مشخص کنید که انجام دادن تکلیف مدرسه چه زمانی باید وقت بگیرد. بعد به فرزندتان بگویید ایده ای دارید که او را در انجام دادن تکلیف مدرسه اش کمک می کند.

۱- «یک ساعت وقت داری تا تکلیف امشب را انجام دهی».

۲- «ساعت زنگدار را روی عدد شصت دقیقه می گذارم. اگر قبل از این که صدای زنگ بلند شود مشقهایت را تمام کرده بودی به تو جایزه می دهم».

می توانید در صورت لزوم این ایده را با ایده بستن قرارداد انجام تکالیف مدرسه نیز همراه کنید.

۱- برگه قرارداد انجام دادن تکالیف مدرسه را تکمیل کنید. قرارداد را روی در یخچال یا دیوار بچسبانید.

۲- هر بار که فرزند شما تکالیف مدرسه را در وقت معین شده به درستی انجام داد به جای دادن پاداش به او یک برچسب (یا یک ستاره) بدهید.

۳- وقتی فرزند شما ۵ ستاره (یا ۳، ۱۰ یا هر تعداد ستاره که شما با هم توافق می کنید) به دست آورد جایزه مورد نظر را دریافت می کند.

نکته: به تدریج که کودک در انجام دادن تکالیف مدرسه توانمندی بیشتری را به نمایش گذاشت بر شمار ستاره هایی که برای دریافت جایزه لازم اند بیفزایید.

 

مبادله پاداش (خوراکی و بازی) در ازای نوشتن مشق شب

 

تکلیف مدرسه

این بازی مناسب کودکان کمسال تری است که به نظر می رسد به رغم همهٔ تشویق ها نمی توانند تکالیفشان را به طور مستقل انجام دهند. بعضی از بچه ها به گونه ای هستند که اگر کنارشان ننشینید نمی توانند مشق هایشان را بنویسند.

بعضی از بچه ها نیز پشت سر هم سؤالات بی مورد می کنند. اگر در برخورد با این بچه ها کمک به آنها را یک باره قطع کنید استرس زده می شوند و نمی توانند تکالیف مدرسه شان را انجام دهند. روش مبادله می تواند به تدریج از نیاز این بچه ها به کمک بکاهد.

۱- به فرزندتان بگویید: «می دانم که بدون پرسش و بدون کمک من هم می توانی مشق هایت را بنویسی. بیا با هم یک بازی بکنیم».

۲- اقلامی مانند بادام زمینی، کشمش، آبنبات و چیزهایی از این قبیل را مثلاً به تعداد ده تا در لیوانی بریزید و آن را در اتاق محل انجام تکالیف مدرسه بگذارید.

۳- به فرزندتان بگویید: «هر بار که برای نوشتن مشق هایت از من سؤال بکنی باید یکی از این شیرینی هایت را به من بدهی. وقتی شیرینی های درون لیوان تمام شد دیگر به سؤالات تو جواب نمی دهم. می خواهم بدانم وقتی مشق نوشتن ات تمام شد چند تا شیرینی برایت باقی میماند».

بچه ها عاشق این بازی هستند. آنها علاوه بر این که می خواهند تعداد بیشتری شیرینی در لیوان شان باقی بماند، می خواهند در این مسابقه پیروز شوند. در نتیجه برای نوشتن مشق هایشان از شما کمتر سؤال می کنند .

نکته: به تدریج از تعداد اقلام داخل لیوان کم کنید. مثلاً اگر در شروع تعداد ده بادام زمینی را در لیوان ریختید پس از گذشت چند روز تعداد آنها را به هشت برسانید. کار دیگر این است که شماره اقلام را در همان عدد ده نگه دارید، اما مدت بازی را به سه جلسه یا یک هفته امتداد بدهید.

 

تقسیم کردن انجام تکالیف

وقتی تکلیف شب فرزندتان در نظر او بیش از اندازه حجیم و بزرگ می رسد از این روش استفاده کنید. بعضی وقت ها اندازه و حجم تکلیف مدرسه به حدی است که بچه ها را کلافه می کند. مثلاً ممکن است تکلیف یک شب فرزند شما حل کردن ۴۰ مسأله ریاضی باشد. در این شرایط ممکن است، او اصولاً علاقه ای به این که کارش را شروع کند نداشته باشد.

تقسیم کردن بدین معناست که مثلاً همین تعداد مسأله را در هشت گروه ۵ تایی تقسیم کنید تا فرزندتان با حل مسایل یک گروه به سراغ حل مسایل گروه بعدی برود. به فرزندتان بگویید «می دانم امشب کارت زیاد است اما مطمئن هستم که می توانی از عهده آن برآیی، اگر موافقی با هم یک بازی کنیم که انجام این کار برایت ساده تر شود. من کنار ۵ مسأله علامت می زنم. تو باید اول این ۵ مسأله را حل کنی، وقتی این ۵ مسأله را حل کردی به من اطلاع بده تا ۵ مسأله دیگر را برایت علامت بزنم».

نکته: پس از آن که فرزندتان به انجام دادن تکالیف زیاد عادت کرد به تدریج از تعداد تقسیم بندی ها بکاهید. مثلاً می توانید ۴۰ مسأله را در ۴گروہ ۱۰ تایی و بعد از مدتی به ۲ گروہ ۲۰ تایی تقسیم کنید.

 

بستن قرارداد در ازای نوشتن مشق شب

 

تکلیف مدرسه

قرارداد مشق شب روشی بسیار انگیزه بخشی است که می توانید آن را در مورد بچه ها در سنین مختلف انجام دهید. این روش برای مسؤولیت دادن به بچه ها نیز بسیار اهمیت دارد. قرارداد مشق شب توافقی میان شما و فرزند شماست که می گوید «وقتی تکالیف مدرسه ات را درست تمام کردی جایزه ای دریافت میکنی».

برای مثال: هر روزی که تکالیف مدرسه ات را به موقع و به طور مستقل انجام دهی یک امتیاز می گیری وقتی تعداد امتیازهایت به ۵ رسید می توانی یکی از شب ها با انتخاب خودت دیرتر بخوابی».

«هر شب که تکالیف مدرسه ات را بدون غرولند انجام دهی یک امتیاز میگیری. وقتی تعداد امتیازات تو به ۱۰ رسید با هم به رستوران می رویم».

جایزہ مخصوص انجام دادن تکلیف مدرسه

می توانید در صورت تمایل به فرزندانتان به خاطر انجام دادن تکلیف مدرسه شان جایزه ای بدهید. می توانید این جایزه را به گونه ای انتخاب کنید که او بتواند آن را به عنوان سند افتخار جایی در اتاقش نصب کند.

از خودتان ابتکار به خرج دهید. به هر صورت شما فرزندانتان را از هرکس دیگری بهتر می شناسید. اگر روشی سراغ دارید که فکر می کنید از روش های پیشنهاد شده در این کتاب مؤثرتر است حتماً امتحان کنید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا