آموزش سخنگویی به کاسکو و طوطیها و روش آموزشی
درباره آموزش سخنگویی به کاسکو بهتر است بدانید آنها قادر هستند کلمات و جملات زیادی را یاد بگیرند و در جای خود به کار ببرند. آنها قادر به تقلید تن صدا و لهجه همانند صدای اصلی هستند. کاسکوها و طوطی ها، زمانی ارزشمندتر هستند که قادر به تقلید صدا باشند. در این مقاله از مجله آسان طب که برای علاقه مندان به حیوانات خانگی قرار داده شده است، قصد داریم در مورد آموزش سخنگویی به کاسکو ها و طوطی ها و روش آموزشی آن صحبت کنیم.
شروع آموزش سخنگویی به کاسکو ها و طوطی ها:
بعد از خرید کاسکو و انتقال به خانه، جهت شروع آموزش سخنگویی به کاسکو ابتدا اسمی به او بدهید و همیشه او را با اسم خودش صدا صدا بزنید. اگر او را «کاسکو» صدا بزنید، اولین کلمه ای که به علت تکرا زیاد یاد می گیرد، کاسکو خواهد بود. از ابتدا به آرامی با جوجه کاسکوها یا طوطی های خود حرف بزنید. یاد نگرفتن سخنگویی در ۴ ماه اول زندگی جوجه کاسکو کاملاً طبیعی می باشد. اما بعد از گذشت 4 ماه هنگامیکه جوجه کاسکو اهلی شود، شما می توانید آموزش سخنگویی به آن را جدی بگیرید. در آن زمان می توانید با روش تدریس اصولی و گذاشتن کلاسهای منظم، حرف زدن را به کاسکو خود یاد دهید.
باید ها و نباید ها در روش آموزش سخنگویی به کاسکو ها و طوطی ها:
برای آموزش سخنگویی به کاسکو ها و طوطی ها بایدها و نباید هایی وجود دارند که باید به آنها توجه کنید و عبارتند از:
- در آموزش سخنگویی به کاسکو ،قشنگ تلفظ کردن، ادا کردن هر کلمه یا درس با صدای بلند و آموزش درسهای بانمک، پرمعنی و زیبا اهمیت ویژه ای دارد.
- هرگز حتی به شوخی، صدا (صداهای بد: مثل آروغ زدن و غیره) یا حرف زشتی (مثل: کلمات رکیک) را در معرض شنود کاسکو تکرار نکنید. چون کاسکو معنی آنها را نمی داند و امکان دارد در حافظه اش جای گرفته و دائم حرفها یا صداها را تکرار کرده و آبروی شما را ببرد.
- نباید درگوشی یا با صدای آرام چیزی را به کاسکو یاد داد (زیرا کاسکو همانطور که یاد گرفته آن کلمات را آرام ادا می کند و شما نمی توانید بفهمید که کاسکو چه می گوید).
- هنگامیکه کاسکو اهلی می شود، زمان آموزش سخن گویی به کاسکو به صورت جدی آغاز می شود. در این زمان شما باید وقت بیشتری را صرف آموزش آن کنید. هر چقدر در آموزش سخنگویی به کاسکو کم حوصله تر باشید (یا روش تدریس شما نامنظم و ناصحیح باشد) و وقت کمتری صرف آموزش کنید، مدت زمان یادگیری هر درس بیشتر خواهد شد.
- در یاد دادن صداهای خنده دار و حرفهای بامزه به کاسکو ها و طوطی ها باید هنرمند باشید.
- باید آموزش کاسکو را با کلمات ساده شروع کرده و به تدریج (پس از موفق شدن کاسکو در ادای کلمات ساده) کلمات جدیدتر و بعد از آن به ترتیب آموزش عبارات کوتاه (دو کلمه ای، سه کلمه ای)، جملات کوچک و ساده، جملات بزرگتر، یک مصرع یا یک بیت شعر انجام شود. نباید کلمات دشوار یا جمله را در ابتدای کار آموزش سخنگویی به کاسکو قرار دهید. آموزش سخنگویی به کاسکو ها و طوطی ها همانند آموزش بچه های کلاس اول می باشد.
مثالهایی جهت استفاده برای آموزش سخنگویی به کاسکو و طوطی:
- کلمات: نام خود کاسکو، نام افراد خانواده، نام اشیاء الو، سلام، عزیزم، بفرمایید، بیا، برو، چطوری و ….
- عبارات دو کلمه ای یا دو بخشی: بفرمایید، بیا تو، دوست دارم، عزیز منی، الو بفرمایید، کاسکو لالا، سلام عزیزم ،خوب بخوابی، شب بخیر و ….
- جملات ساده یا عبارات چند کلمه ای: کیه کیه در می زنه، تلفن زنگ می زنه، دوستت دارم عزیزم، برو درو وا کن، مواظب خودت باش، بیا تو پسر، خوش اومدی و …
- جملات بزرگتر: بچه برو درستو بخون، امروز خیلی زیبا شدی، زودی بیا تو هوا سرده، دلم واست تنگ شده بود و ….
- یک مصرع شعر: توانا بود هر که دانا بود، روزام باهات حس دیگه داره و …
- آموزش صداها: صدای شرشر آب، دزدگیر ماشین، صدای زنگ تلفن، زنگ موبایل، صدای سگ، صدای گربه یا حیوانات دیگر و هر صدای خوشایند دیگر
آموزس سخنگویی به کاسکو بصورت مرحله به مرحله:
آموزس سخنگویی به کاسکو قانون خاصی نداشته و به صاحب آن مربوط می شود. اما سعی کنید برای آموزش برنامه ریزی دقیقی از لحاظ زمان تدریس و نوع درس داشته باشید و اجرا کنید. در آموزش سخنگویی به کاسکو شتابزده عمل نکنید تا خود و حیوان را خسته نکنید. اگر وقت کافی دارید می توانید هر روز کلاسهای مختلفی در نوبت های حداکثر ۲۰ دقیقه برای آموزش بگذارید.
برای تنظیم مطالب هر درس، آنها را روی کاغذی نوشته و تا کاسکو مطالب یک درس را تکرار نکرد، درس بعدی را شروع نکنید و در کلاسهای بعدی همان درس را بدهید. اگر شما یک کلمه را برای کاسکو مرتب تکرار کنید، او را خسته خواهید کرد و حواسش از کلاس شما پرت خواهد شد (مطالب هر درس نباید شامل یک کلمه یا دو کلمه ای یا جمله تنها باشد). خودتان را جای کاسکو بگذارید و ببینید اگر کسی برای آموزش شما فقط تکرار یک کلمه را بکار ببرد، چه حالتی به شما دست می دهد.
انتخاب “۴ کلمه + یک عبارت کوتاه” ، ” دو کلمه + یک عبارت بزرگ ” ، ” دو عبارت کوچک ” ، ” یک کلمه + یک جمله ” و امثال این موارد به عنوان محتوای یک جلسه تدریس مناسب است. بطور مثال درس یک جلسه میتواند شامل: “پدر ـ بیا ـ حامد ـ سلام ـ بفرمایید تو، کجا رفته بودی” ، “سلام علیکم ـ الو بفرمایید ” ، “رضا ـ بچه شیطونی نکن ” و … باشد.
مطالب هر کلاس آموزش سخنگویی به کاسکو را میتوانید روی نوار ضبط کرده و حداکثر به مدت ۲۰ دقیقه برای کاسکو پخش کنید. البته بین هر کلمه تا کلمه یا عبارت یا جمله بعدی باید یک مکث (حدود ۵ ثانیه) داشته باشید. همچنین همه کلمات، عبارات و جملات را باید درست و با صدای بلند ادا کنید.
در آموزش کاسکو الفاظ بچگانه (ناژی ـ عژیژ بابا ـ -ناناژ- دلام – عشلی ـ بلو تو) به کار نبرید. اگر کاسکو از گقتن یک کلمه یا ادای یک جمله عاجز است، از آموزش آن مورد صرف نظر کنید. مطمئن باشید که تدریس بصورت غلط و غیراصولی همانگونه که برای انسان خسته کننده میشود، برای کاسکو هم آزار دهنده است.
بکار بردن نکات مهم و کلیدی در آموزش سخن گویی به کاسکو:
هنگامیکه آموزش شروع می شود، یک کاسکوی باهوش، گوشش را تیز کرده و مشغول شنیدن حرفهای شما می باشد. گاهی این امکان وجود دارد که کاسکو وسط حرفهای شما، کلماتی را تکرار کند (یا سوتهایی را از خود در می آورد)، شما باید تا اتمام حرف های کاسکو یا طوطی ساکت شوید و پس از سکوت مجدد کاسکو، آموزش خود را دوباره شروع کنید. در آموزش سخن گویی به کاسکو نکات مهم و کلیدی وجود دارند، که عبارتند از:
- کاسکو کلماتی را که یاد می گیرد، در آینده تکرار می کند و اگر بخواهید آن کلمه را تکرار نکند، باید شما آن را تکرار نکنید. با این عمل به تدریج کلمات دیگری که دائم برای کاسکو تکرار می کنید در حافظه اش پر می شود و آن کلمه ای که نمیخواستید تکرا کند، از زبانش میافتد.
- اگر در هنگام آموزش، پس از گفتن درس، آن را بلافاصله تکرار کنید شاهد بروز دو مشکل خواهید بود:
- حجم یک درس دوبار تکرار شده، دو برابر خواهد بود و یادگیری آن بسیار دشوارتر خواهد بود.
- اگر کاسکو درسی را به صورت دو بار تکرار پشت سر هم یاد بگیرد، این شکل یادگیری غلط است. مثلا اگر شما قصد داشته باشید «عزیزم» را به کاسکو یاد بدهید و در هنگام آموزش، عزیزم را دوبار (بدون سکوت ۵ ثانیه ای) تکرار کنید (مانند عزیزم عزیزم). کاسکوی شما «عزیزم عزیزم» را تکرار میکند (و «عزیزم» را تکرار نمیکند) که این یادگیری غلط بوده و نامطلوب است.
- از نوارهایی با زمینه ای از صداهای گنگ که یادگیری صدای اصلی را تحت تأثیر قرار می دهدبا صدای نامطلوب برای آموزش سخنگویی به کاسکو استفاده نکنید.
- در مواقع بیداری کاسکو و زمانهایی که کاسکو مشغول کاری (سوت کشیدن یا حرف زدن یا خوردن یا چرخیدن به دور قفس) نیست، می توانید هر دو ساعت یکبار کلاسی به مدت ۲۰ دقیقه برای او بگذارید( در مواقعی که کاسکو مشغول است، آمادگی تمرکز حواس برای شنیدن و ضبط صداها را ندارد).
- اگر دو یا چند کاسکو کنار هم باشند، با هم مشغول ارتباط شده و آموزش سخنگویی به کاسکو ها بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
- یادگیری عبارات دو کلمه ای (مثل مغز پسته) برای کاسکو بسیار سخت تر از عبارات یک کلمه ای می باشد. اما زمانیکه کاسکو کلمه «مغز» را یاد بگیرد و سپس کلمه «پسته» را به او یاد بدهید، طول مدت یادگیری کمتری از عبارت «مغز پسته» خواهد بود.
- زمان یادگیری کاسکو یک قاعده استاندارد ندارد. پس بهتر است خودتان اوقات تدریس را در مورد کاسکوی خود تجربه کنید و متوجه بشوید بهترین اوقاتی که کاسکوی شما آماه کلاس می شود، چه اوقاتی از روز است.
- سعی کنید آموزش تقلید صدا را برای کاسکوی خودتان به طور منظم و در ساعاتی که کاسکوی خود را عادت می دهید، برگزار کنید (تا کاسکو عادت کند که سر کلاسها فقط گوش کند و حرف نزند، سوت نکشد و دور قفس نچرخد).
- اگر کاسکو برای یادگیری یک درس یک کلمه ای: مثل «عزیزم»، به ۱۵۰۰ بار تکرار آن توسط شما نیاز داشته باشد. برای یادگیری یک درس دو کلمه ای؛ مثل «مغز پسته»، به ۱۰۰۰ بار تکرار نیاز دارد. اما اشتباه است؛ زیرا هر چه کلمات دشوارتر یا تعداد کلمات یک عبارت بیشتر شود، نیاز به تکرار برای کاسکو از یک کلمه ای به دو کلمه ای، ممکن است به سه تا چهار برابر تکرار نیاز باشد. مثلاً برای یادگیری «مغز» به ۱۰۰ بار تکرار؛ برای یادگیری «پسته» به ۱۰۰ بار تکرار و برای یادگیری «مغز پسته» ممکن است به ۳۰۰ بار تکرار نیاز باشد.
- برای اینکه عملی مثل خنده را کاسکوی شما انجام دهد، باید نام عمل را گفته و خود آنرا انجام دهید. یعنی میگویید «بخند» و خودتان هم عمل خنده را انجام می دهید. پس از مدتی که کاسکو یا طوطی شما شرطی شد وقتی بگویید «بخند» ف خودش با کمی تاخیر صدای خنده را تقلید می کند.
- کاسکو در حرف زدن، مستقل عمل می کند. ممکن است کاسکو با اینکه یک یا چند کلمۀ دستوری یاد گرفتنه، به آنها دستور عمل نکند. ضمنا کاسکو معملاً نزد افراد ناشناس صحبت نمی کند.
- کاسکو کلمه یا عبارت دستوری را هم یاد گرفته و گاهی خودش آن دستور را میگوید و انجام می دهد؛ مثلاً به خودش می گوید «بخند» و می خندد.
این پرنده هر وقت که تمایل داشته باشد، با ترفندهای مختلف صاحب خود یا افراد خانواده را وادار به همبازی شدن با خود می کند.
منبع :https://mag.asanteb.com