عوارض استرس در زنان و علایم استرس
عوارض استرس در زنان بسیار است. یکی از عوارض استرس در زنان ریزش موی شدید است که حتی ممکن است باعث کچلی شود. یکی دیگر از عوارض استرس در زنان چاقی و شکم گنده است که باید مراقب خود باشند. چون کسی که استرس دارد دچار پرخوری عصبی شده و بیشتر می خورد. همچنین طبق آمار بدست آمده احتمال دختر شده بچه های زنی که استرس دارد بیشتر است. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره عوارض استرس در زنان ، علایم استرس و درمان استرس اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
استرس چیست ؟
استرس احساسی است که زمانی به شما دست میدهد، که فشار بیشتر از آنچه شما به آن عادت داشتهاید برشما وارد شود. زمانیکه شما دچار استرس میشوید، بدن شروع به ترشح هورمونهایی میکند که سرعت تپش قلب را بالا برده، تنفس شما را سریعتر کرده و میزان انرژی بیشتری به شما میدهد. بعضی از انواع استرس عادی و حتی مفید بوده و بدون آن شما انگیزهای برای فعالیت ندارید. بعضی ها معتقدند این نوع استرس به انسان کمک کرده و زندگی بدون آن بی معناست. اما اگر استرس بیشتر از توان جسمی و روحی ما باشد و زندگی مارا تحت تاثیر قراردهد، استرس بد یا کاهنده نامیده میشود.
اگر استرس زیاد برای شما اتفاق بیافتد یا مدت آن طولانی باشد، این نوع استرس میتواند از انواع استرس بد باشد. این نوع استرس میتواند با سردرد، ناراحتی معده و مشکل در خوابیدن، همراه باشد. همچنین این نوع استرس میتواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده و مبارزه با بیماریها را برای شما سخت نماید. بعلاوه اگر شما هم اکنون به بیماری و یا مشکلی مبتلا هستید ممکن است استرس آن را بدتر نماید. استرس میتواند شما را حساس، ناراحت و یا حتی افسرده کند.
عامل استرس یا تنش زا چیست؟
عامل استرس یا تنش زا، عاملی است که میتواند بعنوان محرک عمل کرده و باعث ابتلای شما به استرس شود. استرس احساس تحت فشار بودن است، درحالیکه تنش زا عاملی است که در ما باعث بوجود آمدن استرس میشود و در محیط زندگی ما قرار دارد. بعنوان مثال صداها، افراد ناخوشایند و کسانیکه از آنها بدمان میآید، افزایش سرعت ماشین یا حتی بیرون رفتن از خانه همه میتوانند، تنش زا باشند. عموما(همیشه نه) هرچه بیشتر ما با عامل استرس یا تنش زا مواجه شویم، بیشتر احساس استرس مینماییم.
عوارض استرس در زنان
در این بخش از مجله پزشکی آسان طب برخی از عوارض استرس در زنان را به شما معرفی می کنیم. سهی کنید در هر سنی که هستید بر استرس خود غلبه کنید.
1- دختردار شدن از نتایج استرس در زنان
دختردار شدن از عوارض استرس نیست بلکه از نتایج استرس است. چون دختر و پر فرقی ندارد و هر دو فایده هستند. اما طبق بررسی ها و آمار بدست آمده احتمال دختردار شدن زنانی که استرس دارند خیلی بیشتر است.
اگر آرزوی پسردار شدن را در سر دارید، باید استرسهایتان را کم کنید و آرامش بیشتری داشته باشید. به گزارش دیلی میل، محققان در پژوهشهایشان دریافتند که استرس احتمال دخترزایی را بیشتر میکند. البته آنها پیش از این نقش استرس در نازایی را تایید کرده بودند اما در بررسیهای دیگری ثابت کردند کسانی که خطر نازایی را پشتسر گذاشتهاند با استرس داشتن احتمال دخترزاییشان را بیشتر میکنند. محققان میگویند زنان پراسترس که میزان زیادی از کورتیزول (هورمون استرس) را در بدن خود جا دادهاند به احتمال پنج درصد بیشتر از دیگران با شانس دخترزایی روبهرو هستند. آنها ادعا میکنند سطوح بالای هورمون استرس لانهگزینی جنین پسر را در رحم سخت میکند یا اینکه باعث سقط جنینهای پسر میشود.
2- دیگر عوارض استرس در زنان
آدمهای پراسترس از نظر محققان، آدمهایی هستند که نمیتوانند درست برنامهریزی کنند یا آنطور که برنامهریزی کردهاند برای رسیدن به اهدافشان تلاش کنند. به نوشته ساینس دیلی، محققان میگویند استرس باعث میشود که آدمها دچار فراموشی لحظهای شوند و ترشح هورمونهای هیدرو کورتیزون و نور آدرنالین در مغز افرادی که استرس را تجربه میکنند باعث کاهش یا تضعیف رفتارهای هدفمند در آنها میشود.
3 – عوارض استرس در زنان بیشتر سرما خوردن
اگر هنوز زمستان نیامده و سرماخوردگی امان شما را بریده، نگاهی به وضعیت روانیتان بیندازید. آیا شما بیش از اندازه با استرس درگیر هستید؟ اگر جوابتان مثبت است باید بگوییم تا زمانی که به آرامش نرسید و استرسهایتان را کم نکنید، وضعیت سلامتتان به همین شکل خواهد بود. به نوشته ساینس دیلی، محققان میگویند آدمهای پراسترس سطح ایمنی پایینتری دارند و بیشتر بیمار میشوند. البته آنها تاکید میکنند که چاقی و اضافهوزن هم بیشتر از دیگران با چنین آدمهایی همراه میشود. محققان سطح بالای هورمون کورتیزول را مسبب این اتفاق میدانند و میگویند تا زمانی که این هورمون در بدن شما پادشاهی میکند از بیماریها خلاص نخواهید شد. به عقیده پژوهشگران، استرس خطر ابتلا به یبوستهای طولانیمدت، بیماریهای قلبی و عروقی و مشکلات پوستی و بیخوابی را هم برای صاحبانش به همراه میآورد.
4 – عوارض استرس در زنان بر پوست و مو
شوره زدن موهایتان با استرس: انگار استرس گذشته از سلامت به زیبایی و بهداشت شما هم حمله میکند. محققان میگویند کسانی که استرس دارند بیشتر از دیگران سرشان شوره میزند. به نوشته هلث دی نیوز، گرچه شوره زدن سر در برخی موارد ارثی است یا اینکه به دلیل چربی پوست سر یا خستگی ایجاد میشود، اما نقش استرس هم در ایجاد آن کم نیست. پژوهشگران چیزی در مورد دلایل این اتفاق نگفتهاند اما معتقدند برای ریشهکن کردن شورهها غیر از کمک گرفتن از شامپوهای ضدشوره، باید سطح استرس روزانهتان را هم پایین بیاورید.
دلیل خارش پوستتان استرس است: افرادی که استرس زیادی را تجربه میکنند، اغلب به آلرژی دچار میشوند و محققان میگویند شدت ابتلا به انواع آلرژی در این افراد بیشتر است. اما پژوهشگران ژاپنی بر این باورند که گذشته از آلرژی، خارش پوست هم در میان افراد مضطرب بیشتر دیده میشود. این افراد نه تنها بیشتر دچار اگزما که یک بیماری پوستی است میشوند، بلکه نسبت به افراد آرام شکایت بیشتری از خارش بیدلیل پوست هم میکنند.
5- عوارض استرس در زنان سرطان رحم
شاید بسیاری از شما چیزی در مورد سرطان دهانه رحم نشنیده باشید اما پزشکان این روزها در مورد بالا رفتن آمار مبتلایان این سرطان هشدار میدهند و حتی توصیه میکنند برای مقاوم شدن در برابر آن دختران از 9 سالگی واکسن سرطان دهانه رحم تزریق کنند. به گزارش بیبیسی، گرچه این سرطان به دلیل ایجاد برخی عفونتها، که بیشتر از طریق روابط جنسی ایجاد میشود، عود میکند، اما محققان نقش استرس را در بالا رفتن شانس ابتلا به این سرطان نادیده نمیگیرند. پس اگر نمیخواهید به دلیل این سرطان خاموش جانتان را از دست دهید، گذشته از رعایت بهداشت و تزریق واکنش برای آرامش بیشتر تلاش کنید.
6- عوارض استرس در زنان شکم گنده
حتما شما هم دیدهاید کسانی را که بعد از گذراندن روزهای سخت و آزاردهنده چاقتر از قبل میشوند و در جواب دیگران میگویند که غمباد کردهاند. محققان میگویند غمباد همان چاقی است که بهدلیل داشتن استرس ایجاد میشود. به نوشته هلث، محققان بر این باورند که استرس داشتن باعث ترشح هورمون کورتیزول در بدن میشود و این هورمون به چاقتر شدن افراد منجر میشود. کورتیزول یا هورمون استرس باعث میشود که افراد غذاها را تند و نجویده قورت دهند و بدنشان هم توانایی سوختوساز درست غذاها را از دست دهد. حاصل این ناتوانی بدن، هر روز چاقتر شدن، بهویژه دچار شدن به چاقی شکمی است، به همین دلیل است که آدمهای پراسترس، اغلب شکمهایی بزرگ دارند.
7- عوارض استرس در زنان کچل شدن
اگر روی سر یا ریشتان یک دایره از مو خالی شده، سراغ متخصص پوست و مو نروید بلکه به روانپزشک مراجعه کنید. به اعتقاد متخصصان در این موارد کچلی عصبی اتفاقی است که برایتان افتاده. از نظر آنها استرسهای ناگهانی و شدید بهطور ناگهانی میتوانند باعث ریزش بخشی از موها شوند. در چنین حالتی شما بدون اینکه از زمان ریزش مویتان باخبر شده باشید یا کم شدن تدریجی موهایتان را دیده باشید، بهطور ناگهانی دچار چنین شکلی از کچلی میشوید. البته معمولا دایره بیمویی که روی سر یا ریشتان بهخاطر استرس ایجاد میشود، آنقدر بزرگ نیست که توجه دیگران را جلب کند، اما آنقدر به چشم خودتان میآید که استرسهای شما را چندبرابر کند.
به دیگران استرس میدهید
اگر نمیخواهید به این مشکلات دچار شوید، با کسانی که استرس دارند همنشین نشوید و اگر نمیخواهید اعضای خانواده و عزیزانتان را دچار استرس کنید، وقتی خودتان چنین فشاری را تجربه میکنید، در نزدیکی آنها ننشینید چراکه به نوشته تلگراف، محققان میگویند استرس واگیردار است و میتواند از دیگران به شما و از شما به اطرافیانتان سرایت کند، درحالیکه محققان میگویند مشکلاتی مثل افسردگی یا منفیگرایی واگیردار هستند و البته تجربههای خوشایندی مثل خندیدن و شادی عمیق هم میتوانند واگیردار باشند، بررسیهای جدید از این واقعیت پرده برمیدارد که درگیر بودن با استرس هم مسری است.
دلایل بروز استرس را بشناسید
اگر پایتان به دهه چهارم زندگی رسیده، بیشتر مراقب سلامت روانتان باشید. محققان میگویند زنان در سی و چند سالگی بیشتر با استرس درگیر میشوند و درمعرض فشار روانی قرار میگیرند. به نوشته دیلی میل، یافتههای پژوهشگران نشان میدهد 34سالگی پراسترسترین سال زندگی زنان است، در حالیکه زنان در 25سالگی بیشتر از هر زمانی احساس خوشبختی میکنند و کمتر از هر دورهای از زندگیشان استرس دارند.
به عقیده محققان، زنان به ترتیب به این 10 دلیل استرس را تجربه میکنند:
نداشتن پول کافی
سلامت
سلامت دوستان و خانواده
خوشبختی بچهها و یک زندگی خوب خانوادگی
تلقی دیگران درباره خود
به اندازه کافی جذاب نبودن
از دست دادن جذابیت ظاهری
وظایف شغلی
صرف کردن وقت کافی با دوستان
سطح آمادگی جسمانی
پس با استرس مقابله کنید
همه ما در زندگی چه در منزل چه محیط کار دچار استرس می شویم. هر چند استرس در محل کار عادی به نظر می آید اما تردیدی نیست که استرس بیش از حد روی سلامت جسمی و روحی فرد تاثیر می گذارد.
از این رو باید مهارت هایی را برای کنترل استرس کسب کرد.کنترل استرس در محل کار به معنای ایجاد تغییرات بزرگ یا تغییر شغلی نیست، بلکه تمرکز کردن روی عملکرد خودمان است.از آن جا که گاهی میزان استرس در محل کار افزایش پیدا می کند، بهتر است راه های کنار آمدن با این فشار را آموخت.
استرس روی ارتباط فرد با دیگران تاثیر می گذارد. از این رو هر چه کنترل بهتری روی استرس خود داشته باشید،اثر مثبتی روی اطرافیان می گذارید، از طرفی استرس دیگران اثر منفی روی شما خواهد گذاشت.
نشناختن علایم خطر استرس بیش از حد در محل کار؛ کنترل نکردن استرس محل کار باعث از دست دادن اعتماد به نفس، بیقراری و در نتیجه کم کاری فرد می شود. بی توجهی به این علایم ممکن است استرس های کوچک را به مشکل بزرگ تری تبدیل کند و علاوه بر ایجاد تداخل در عملکرد کاری زمینه ساز بروز استرس حاد و شدید همراه با ناراحتی های جسمی و روحی شود که سلامت فرد را مختل می کند.
علایم استرس
در این بخش مهمترین علایم استرس را به شما معرفی می کنیم :
مشکل در خوابیدن
مشکل در تمرکز
احساس خستگی مفرط
ناراحتی معده
منزوی شدن
احساس اضطراب، بیقراری یا افسردگی
بی حوصلگی، علاقه نداشتن به کار
علت های شایع استرس در محیط کار
ترس از اخراج شدن
اضافه کار بیشتر
روش های درمان استرس
موقعی که به علت بالابودن حجم کار، دچار استرس کاری می شود، به مدت کوتاهی استراحت کنید.
با همکار یا دوست مورد اعتماد درباره حسی که دارید، صحبت کنید.
با مزاح یا تعریف کردن داستان یا اتفاق خنده داری، فضا را تغییر دهید.
نقش مدیران و کارفرمایان در کاهش استرس کاری:
اطلاعاتی را که به کارمندان را از نگرانی کاری درمی آورد، با آن ها در میان بگذارید.
نقش و وظایف هر کارمند را مشخص کنید.
برقراری ارتباط بین کارمند و کارفرما باید دوستانه باشد.
به کارمندان این امکان را بدهید که بتوانند درباره تصمیماتی که روی کار آن ها تاثیر می گذارد، نظر دهند.
حجم کاری را که در توان هر کارمند است، تعیین کنید.
برای کار آن ها ارزش قائل شوید.
برای پیشرفت کاری، برنامه ریزی کنید.