معرفی بیماری های تهدید کننده دندان های گربه ها و سگ ها

دهان و دندان ها از قسمت های مهم بدن هستند . دندان های گربه و سگ هم دقیقا مثل انسان به مراقبت های بهداشتی نظیر مسواک زدن (حداقل هفته ای 3 بار) و معاینه توسط دندانپزشک نیاز دارند و حداقل یک بار در 6 – 12 ماه باید توسط دندانپزشک ، مورد چکاب قرار بگیرند . امروز در این مطلب در مورد بهداشت دندان های گربه و سگ صحبت می کنیم .

معرفی بیماری های تهدید کننده دندان های گربه ها و سگ ها

 

بیماری های مربوط به دندان های گربه

عدم رعایت موارد بهداشتی برای دندان های گربه و لثه های او ،باعث ایجاد التهاب لثه(ژینژیویت) خواهد شد . حتی در صورت عدم کنترل و یا درمان آن بیماری پیشرفت کرده و تبدیل به بیماری پریودونتیت می شود و ممکن است به نقطه ای برسید که حیوان تمام دندان هایش را از دست بدهد. هنگامی که بیماری پیشرفت می کنند و به مرور زمان حیوان به دلیل بیماری لثه و درد آن دچار بی اشتهایی ، کاهش وزن و ضعف می شود و قادر نیست تغذیه مناسبی داشته باشد .

همچنین بیماری های لثه علاوه بر مواردی که گفتیم باعث آسیب به اعضای دیگر بدن نیز می شود . بیماری هایی نظیر بیماری مزمن لثه (به کلیه ها آسیب زده و یکی از دلایل نارسایی مزمن کلیه ها است) .

 بیماری پریودونتال از بیماری های مربوط به دندان های گربه

مشکلات ناشی از تجمع پلاک روی دندان های گربه

تجمع پلاک های باکتریایی بر دندان های گربه و لثه ها منجر به بروز بیماری « پریودونتال » می شود . در این این بیماری ، لثه ملتهب شده و استخوان و بافت های حمایت کننده دندان از بین رفته و در نهایت حیوان دندان خود را از دست می دهد . اما این بیماری قابل کنترل و مراقبت می باشد . این بیماری در سگ ها و گربه ها رایج است . سن ، جیره غذایی و شکل سر در این بیماری تاثیر گذار هستند . یافتن سلامتی دوباره نیازمند رعایت بهداشت دندان های گربه و سگ ، تغذیه مناسب و سلامتی سیستم عمومی بدن بستگی دارد .

ژینژیویت

هنگامی که باکتری ها بین دندان ها و لثه ها جمع می شوند، التهاب، باعث تحریک و خونریزی می گردند. در سگ ها و یا گربه های مبتلا به « ژینژیویت » جرم های دندانی (dental calculus) نامنظمی در لثه ها ، نقاطی را ایجاد خواهد کرد که لثه ها را از روی دندان بلند می کنند. طبق تحقبقات انجام شده توسط مجله آسان طب ، در این حالت فضایی که باعث تجمع باکتری و غذا بین دندان و لثه ایجاد می شود به وجود می آید و لثه ها را دچار عفونت می کند . در مراحل اولیه که جرم ها به رنگ قهوه ای زرد و نرم است با مسواک تمیز می شوند . در مراحل بعد پلاک ها به فورا به جرم دندانی تبدیل می شوند و قابل تمییز شدن با مسواک نخواهند بود . جرم های دندانی تا حدودی در تمام سگ های بالای 2 سال وجود دارند. اما به نظر می رسد که در نژاد های خاصی از سگ ها از قبیل پودل و سگ های نژاد کوچک و گربه های پرشین تشکیل جرم های دندانی سریعتر می باشد .

اگر سگ ها از جیره غذایی سفت تغذیه کنند و استخوان یا بیسگویت مخصوص سگ را بجوند، تشکیل جرم در آن ها نسبت به سگ هایی که از غذاهای کنسروی و نرم استفاده می کنند، کمتر خواهد بود . یکی از علائم ژینژیویت بوی بد دهان است با لثه هایی که قرمز و متورم هستند و به راحتی در هنگام لمس کردن دچار خونریزی می شوند.بسیاری ازگربه ها و سگ ها باید از سنین 3 – 2 سالگی مراقبت های دندانپزشکی مناسب را دریافت کنند. فاصله بین معاینات دندانپزشکی، جرم گیری و برساژ به سرعت تشکیل جرم بر روی دندان های گربه و سگ بستگی دارد. مراقبت های بهداشتی مناسب نیاز به جرم گیری و تمیز کردن اساسی دندان ها را کاهش خواهد داد.

مشکلات ناشی از تجمع پلاک روی دندان های گربه

پس از انجام  عمل های لازم و یا جرم گیری ، برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان نیاز به انجام اقداماتی است ، نظیر :

  • برنامه چکاب سالیانه دامپزشکی برای تمیز کردن و جرم گیری دندان های گربه ها و سگ ها برای جلوگیری از ایجاد مشکلات مربوط به دندان ها
  • تغذیه با غذای خشک : که به دلیل سایش دندان های گربه و سگ را تمییز نگه می دارد. بهتر است یک یا دو بار در روز از غذای خشک جهت تغذیه حیوان استفاده شود . اگر غذاهای کنسرو شده را ترجیح می دهید بهتر است که یک سری بیسگویت های خشک را نیز در اختیار حیوان قرار دهید.
  • مسواک زدن با استفاده از خمیر دندان مخصوص گربه یا سگ ( حداقل سه بار در هفته) : این برنامه مسواک زدن را از سنین پائین تر که لثه های حیوان هنوز سالم می باشد شروع کنید. اگر حیوان به بیماری پریودونتال مبتلا است باید روزانه از مسواک استفاده کند .

پریودونتیت

اگر ژنژیویت ادامه پیدا کند و درمان انجام نشود ، « پریودونتیت » ایجاد می شود. دندان در داخل استخوان فک توسط یک بافت همبند به نام پریودونتال نگهداری می شود. هنگامی که عفونت لثه به غشاء پریودونتال حمله کند، دندان ها شل شده و حیوان دندان های خود را از دست خواهد داد. حتی ممکن است حیوان اشتها داشته باشد اما نزدیک ظرف غذا نشسته و تمایل به خوردن غذا نداشته باشد و یا حتی غذا از دهانش بیافتد. معمولا آویزان شدن بزاق هم اتفاق میافتد. امکان دارد که آبسه ریشه به داخل سینوس فک بالا برسد و یا حفره بینی پاره شده و باعث ایجاد ترشحات یک طرفه چرکی از بینی، ایجاد سوراخ بین حفره بینی و دهان و یا حتی تورم زیر چشم شود.

دندان ها باید توسط دامپزشک با تجربه  جرم گیری و بروساژ شود. در عفونت هایی که شدید باشد نیاز به کورتاژ و برداشت قسمتی از لثه های درگیر بیماری است. اگر بیماری بسیار پیشرفت کرده باشد، تعدادی از دندان ها و یا حتی همه آنها قبل از آنکه ترمیم لثه شروع بشود، خواهند افتاد . اما پس از ترمیم لثه ها ، حیوان بدون دندان قادر به خوردن غذا خواهد بود.

بعد از اقدامات لازم توسط دامپزشک، دهان حیوان باید روزانه 1 – 2 بار با محلول کلر هگزیدین 0.2 درصد در شسته شود. گوش پاک کن را به محلول کلرهگزیدین آغشته کنید و آرام بر لثه ها و دندان های گربه و یا سگ بکشید.

دهان حیوانتان را با مسواک خمیر دندان های مخصوص و حاوی کلرهگزیدین ، مسواک بزنید. لثه های حیوان را با انگشتتان و یا یک گاز نرم با حرکت آرام ، دورانی و فشار بر روی سطح انتهایی لثه ها هم مرز با دندان وارد می گردد، ماساژ دهید. در این مدت باید غذای حیوان، غذای کنسروی مخلوط شده با آب باشد که به صورت خمیر در آمده است .

 

منبع : http://asanteb.com

‫5/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا