تکثیر تجاری و روش های پرورش ماهی های آکواریومی گوپی

در مقاله های قبلی در مورد ساخت آکواریوم ، مراقبت و نگهداری صحیح از ماهی گوپی زنده زا و راجع به تکثیر خانگی ماهی‏ های نژاد گوپی صحبت کردیم. امروز تصمیم گرفتیم برای علاقه مندان به تکثیر ماهی در مجله ی آسان طب در مورد تکثیر تجاری ماهی های گوپی صحبت کنیم.

تکثیر تجاری و روش های پرورش ماهی های آکواریومی گوپی

روش های تکثیر تجاری

تکثیر تجاری با خانگی از لحاظ نوع ، سایز و تعداد مخازن نگهداری ماهی (که میزان حداقل تعداد در تکثیر تجاری ۱۰ الی۲۰ مخزن می باشد) تفاوت دارد. در تکثیر تجاری مخازن می توانند به صورت آکواریوم های شیشه ای، وان های پلی اتیلن، حوضچه های سیمانی یا برزنتی و غیره باشند که روش های نام برده  برای آن ها مشابه است.
تکثیر تجاری و روش های پرورش ماهی های آکواریومی گوپی

روش استتار مصنوعی جهت تکثیر تجاری گوپی

این روش شباهت زیادی به روش استتار گیاهی دارد. در این روش از لوازم مختلفی (همانند قلوه سنگهای درشت، گیاهان مصنوعی، الیاف درهم تنیده و یا اشیا مشبک دیگر) برای ایجاد پناهگاه ها در مخازن استفاده می شود.
برای این کار معمولا 1/3 یا نیمی از مخزن را با  نمونه هایی از این لوازم (  به صورت ته نشین و شناور)  پر می کنند تا محیط امنی برای زایمان ماده‌ها و پرکار شدن بچه های ایجاد کرده باشند. بعد از این کار ماهی های مولد را داخل آب رها می‌کنند تا پس از جفت گیری یا در هنگام بارداری جهت زایمان به سمت پناهگاه بروند. حتی بچه ها بعد از تولد در این پناهگاه ها پنهان می شود و پس از چند روزی که به محیط عادت کردند ، فاصله ی خود را از پناهگاه ها زیاد می کنند. در این زمان پرورش‌دهندگان به صورت ده روزه (و یا هر زمان که خود تشخیص دهند)  اقدام به جمع آوری بچه ماهی ها و انتقال آنها به بخش (مخزن) پرورش می نمایند. این شیوه نکات مثبتی دارد. که عبارتند از:
  • عدم  نیاز به زیر نظر گرفتن ماهی جهت شناسایی ماده آماده
  • راحت تر بودن جفت گیری به دلیل آزاد بودن مولدین در محیط
  •  امکان پذیر بودن فراهم کردن محیط استتاری ساده با استفاده از وسائل متعدد
  • امکان استفاده ازمولدین بیشتر به دلیل بزرگ بودن محیط پرورش
البته این شیوه دارای نکات منفی هم می باشد، که عبارتند از:
  • تجمع فوضولات به دلیل تراکم محیط استتار (و به دلیل عدم امکان نظافت صحیح باعث پایین آمدن کیفیت آب و مشکلات بعدی خواهد شد.)
  • هنگام جداسازی بچه ها، با فرار به سمت قسمت متراکم این کار بسیار مشکل می شود و همین طور با مخلوط شدن با مولدین باعث سخت شدن عمل جداسازی و ایجاد استرس بیش از حد به مولدین مواجه خواهید شد.
  • مختل شدن تغذیه بچه ها به دلیل با هم بودن مولدین و بچه ها ( در چند روز اول که از مهمترین دوران تغذیه است.)
  • درصد بالایی از بچه ها توسط والدین خورده می شوند.

 

روش مخزن تاریک جهت تکثیر تجاری گوپی

این روش با تفاوت های کوچک ، شبیه روش آزمایشگاه می باشد. تعدادی مخزن درب دار (دو الی چهار لیتر) را تهیه کنید (مخازن غیر شفاف با رنگ روشن مثل سطل های ماست می توانید استفاده کنید). آن را در قسمتی از سالن که کمترین نوسان نور و دما را دارد ، قرار دهید و  برای هر مخزن یک انشعاب سنگ هوا در نظر بگیرید.  ماهی های آماده ی زایمان را  داخل مخازنی که با آب محل زندگی خود ماهی پر شده است قرار بدهید.  فراموش نکنید که پس از زایمان ماهی ماده را با احتیاط به تانک اصلی (یا تانک ریکاوری) انتقال دهید. توجه نمایید که مخزن تاریک مخزن تیره و سیاه نیست ، زیرا اگر مخزن زیادی تاریک باشد هم ساعت بدن ماهی را مختل میکند، هم به ماهی استرس شدیدی وارد می کند. این شیوه نکات مثبتی دارد. که عبارتند از:

  • جفت گیری راحت تر به دلیل آزاد بودن مولدین در محیط
  • بچه های باقی مانده در این روش نسبت به دو روش دیگر بیشتر هستند (در صورت رعایت نکات کلیدی)
البته این شیوه دارای نکات منفی هم می باشد، که عبارتند از:
  • دائما زیر نظر داشتن ماهی ها برای یافتن ماهی آماده ، که کاری بسیار وقت گیر و همراه خطا می باشد (البته این کار در سال های بزرگ که تعداد مولد ها بالا است ، غیر ممکن می باشد).
  • امکان زیاد صدمه زدن به ماهبی ماده و بچه های درون شکمش به دلیل جابجایی
  • با توجه به اینکه مخزن زایمان فاقد سیستم گرمایشی است نوسان دما در آن اجتناب ناپذیر می باشد.
  • برای مخازن باید فضای زیادی در نظر بگیرید.

تکثیر تجاری گوپی ها

 روش سبد توری جهت تکثیر تجاری گوپی

این روش تکثیر تجاری که به قولی روش مزرعه داران حرفه ای می باشد، یکی از پر بازده ترین روش ها به حساب می آید که ساده و کارآمد است. در این روش با استفاده از تورهای پلاستیکی که در صنعت ساختمان کاربرد دارند و با چشمه های ۳-۴ میلیمتر (زیرا اگر کمتر باشد بچه ماهی به سختی عبور می کند و اگر بیشتر از آن  باشد ، نرها از سبد خارج می شوند) سبدهایی را درست می کنند و در داخل مخزن تکثیر می گذارند (ابعاد این سبد بسته به اندازه مخزن متفاوت می باشد، اما نباید بیشتر از نصف مخزن را بپوشاند و با ارتفاعی که حداقل باید ۵ الی ۱۰ سانتیمتر از آب خارج شود). بهترین ارتفاع آب داخل سبد ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر است، اما باید حداقل فاصله سبد تا کف مخزن ۵ سانتیمتر باشد. این روش دو حالت دارد:

  • حالت اول (پرکاربرد ترین حالت): مولدها بصورت گله های تعداد بالا (هر ۱نر ۳ماده) در داخل سبد قرار داده می شوند و پس از زایمان، بچه ها به بیرون سبد حرکت خواهند کرد.
  • حالت دوم: مولدها داخل مخزن رها شده و بچه ها پس از تولد به داخل سبد فرار خواهند کرد (درصد خطای حالت دوم بیشتر از حالت اول است).

در مرحله بعد، اقدام به جمع آوری بچه ها از داخل مخازن تکثیر و انتقال آنها به مخازن پرورش می شود (مدت دوره تعیین شده متغیر است ، اما معمولا ۲۰ الی۳۰ روز یک بار و یا هر روز بچه ها را جدا می کنند).

نکته مهم و کلیدی: سبدها را به شکل استوانه گرد ، بیضی و یا مستطیل با گوشه های گرد بسازید (زیرا در روند حرکتی و تولید مثل تاثیر بهتری از سبد با گوشه های تیز دارند). سبد را طوری تعبیه شود که قابل حرکت باشد و در صورت نیاز بتوانید زیر آن را نظافت کنید.

 این شیوه نکات مثبتی دارد. که عبارتند از:
  • عدم نیاز به زیر نظر گرفتن ماهی جهت شناسایی ماده آماده و جداسازی
  • در این روش درصد بچه های باقی مانده بسیار بالا می باشد.
  • مولدین و بچه ها از هم جدا هستند ، بنابرین شما قادر هستید که بچه ها را تا زمان انتقال ، جداگانه و بدون مزاحمت مولدین تغذیه کنید.
البته این شیوه دارای نکات منفی هم می باشد، که عبارتند از:
  • ساخت هر سبد کمی مشکل و وقت گیر است.
  • عبور مقداری از غذا از سبد به هنگام غذا دهی (که در این مورد می توانید برای تغریه بچه ها را بیرون از سبد قرار دهید و یا  در کف سبد یک قطعه طلق  یا یک بشقاب یک بار مصرف ، به طوری که حداقل ۵ سانت دورتادور آن خالی باشد قرار دهید).

تکثیر تجاری گوپی ها

پرورش دهندگان در زمینه ی تکثیر تجاری ماهی گوپی

در بسیاری از کشورها در زمینه تکثیر تجاری گوپی دو دسته افراد مشغول به کار هستند:

  • لاینر ها: افرادی که کارشان خالص سازی نژاد و یا بوجود آوردن نژاد جدید هستند.لاینرها معمولا در محیطهای کوچک خانگی حتی به اندازه یک اتاق مشغول به کار هستند و از تعداد جفت های کم (حتی در حد یک جفت در یک تانک کوچک) استفاده می کنند. آن ها اغلب برای تکثیر سیستم زایشگاه را انتخاب می کنند.
  • فارمر ها: افرادی که کارشان تکثیر و گسترش انبوه این نژادها می باشد. فارمر ها زمین هایی با وسعت هکتار را مورد استفاده قرار می دهند. ان ها اغلب از روش سبد توری برای تکثیر استفاده می کنند.
  • تکثیر تجاری گوپی

نکات کلیدی جهت تکثیر تجاری ماهی گوپی

نکاتی که در امر نگهداری و تکثیر اعم از خانگی و تجاری می توانند تاثیر به سزایی در موفقیت بیشتر شما داشته باشند ، عبارتند از:

  • جهت مولد سازی از ماهی هایی استفاده کنید که از نظر رنگ بندی و فرم بدنی در حد مطلوب باشند.
  • عدم تلفیق نژاد ها برای داشتن بچه های خوشرنگ، خوش فرم و با ارزش تر.
  • رعایت تنوع غذایی مخصوصا در مورد مولدین.
  • فراموش نکنید پیشگیری مهمتر از درمان است.
  • حتما ماهی تازه وارد را مدتی قرنطینه کنید.
  • حتما غذای استار تر بچه های گوپی را از بهترین غذاها ( مثل ناپلی آرتمیا ) انتخاب کنید.
  • حتما ماهی های ضعیف، ناقص و مریض را از چرخه تولید و فروش خارج کنید ( در غیر این صورت ضرر بیشتری را متوجه شما خواهد کرد).
  • عوامل موثر در خوشرنگ شدن و یکدست شدن ماهی ها : عدم تلفیق نژاد ها (مگر در موارد حرفه ای ایجاد نژاد)، تغذیه مناسب و کامل ،بالا نگه داشتن کیفیت آب ، تراکم متناسب با سایز مخزن ،  سورت کردن (یعنی جدا کردن ماهی ریز و درشت از هم) هر ۱۵ الی ۲۰ روز یک بار ، جدا کردن ماهی نر و ماده در سن 1/5 الی 2 ماهگی ( برای ماهی های گوپی )
  • انتخاب نور مناسب در سالن های سر پوشیده
  • جهت کمتر خورده شدن بچه ماهی ها توسط مولدین : تغذیه مناسب و مرتفع کردن نیازهای تغذیه ای مولدین
  • استفاده از انواع کوریدوراسها، کت فیشها و حلزونها با رعایت موارد بهداشتی و قرنطینه جهت نظافت و سالم تر نگه داشتن مخازن پرورش و تکثیر ( آن ها هیچ ضرری برای بچه گوپی ندارند ) .

 

منبع : https://mag.asanteb.com

‫3/5 ‏‫(2 نظر)‬

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

‫2 دیدگاه ها

  1. با سلام و خسته نباشید خدمت اساتید ودوستان
    دوستان من به یه مشکل برخوردم و از شما خواهشمندم کمکم کنید
    آکواریوم من الان مدت 9 ماهه که کار میکنه و مشکلی نداشته تا چند وقت پیش که روزی 3 تا 4 از گوپی هام شروع ب مردن کردن
    به این صورت که میرن ته آکواریوم و چند ساعت اونجا میمونن و میلرزن و میمیرن و وقتی مردشون رو در میارم خیلی لاغر و چشاشون از حدقه میزنه بیرون
    الان حدس میزنم تو آکواریوم نزدیک 150 تا گوپی ریز ودرشت هست که بیشتریشون خودشون رو میمالن این ور اون ور
    و اینم بگم چند وقت پیش که تصفیه آکواریوم خراب شد
    یه مدت نه اکسیژن داشتن و نه تصفیه بود و انقدر فضولات جمع شده بود ته آکواریوم که نگو
    تو آکواریوم گیاه زیاد دارم ولی پلنت نیست و اینم بگم که چند تا از ماهی ها اونجور که من تو سایت خوندم دچار
    خمیدگی کمر شدن و دلیلش هم فک کنم غذای بی کیفیتی که میدادم خلاصه من ی مدت نتونستم به اینا برسم
    البته چند تا از ماهی ها دم خره به نظر من گرفتن چون دم هاشون از هم جدا و خورده شده
    من سه روز پیش برای اولین بار یه سیفون 30 درصدی زدم 3 روز گذاشتم آک نورش خاموش بمونه تا استرسشون کم تر بشه و الان چند روزی میشه تصفیه داره کار میکنه
    از دوستان خواهشمندم کمک کنن تا این حیوونای بی زبون رو از تلفات بعدی نجات بدم
    ممنون ازسایت خوبتون

    1. آب تانکت اسیدی شده از وجود فضولات ته آکواریوم.هر چه زودتر سیفون رو از لای سنگ های ته آکواریوم انجام بده.تا بین سنگ ها و ته آکواریوم بدون فضولات باشه.و به ازای هر ۱۰۰لیتر آب آکواریوم به اندازه یک عدد گردو، نمک سنگی بندار داخل تانک ، تا ضد عفونی کنه آب تانک رو.مطمئن باش تمام مشکلاتت حل میشه.چون این مشکل سر منم اومده بود. البته من در حال حاضر ۲۵عدد آکواریوم دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا