8 نوع از تاثیرات گیاهان آکواریومی در آکواریوم
کاشت و حضور گیاهان آکواریومی یا آبزی در آکواریوم های فاقد ماهی ، نوعی گلدان آبزی به شمار می آیند که طراوت و جلوه خاصی داشته و در آکواریوم های دارای ماهی علاوه بر زیبایی، تعادل زیست محیطی را برای ماهی ها به وجود می آورند. به نحوی که با مصرف فضولات ماهی ها به عنوان کود و جذب دی اکسید کربن، اکسیژن محلول داخل آب را تأمین می کنند. با رعایت تعادل بین تعداد و نوع ماهی ها با نوع و تعداد گیاهان آبزی متناسب با حجم آکواریوم، بهداشت، تغذیه، تصفیه آب و غیره به صورت چشمگیری بهبود می یابد. در مقاله ی حاضر در مجله ی آسان طب به بررسی تاثیرات گیاهان آکواریومی اشاره می گردد.
گیاهان آکواریومی یا آبزی
گیاهان آکواریومی دارای نقش بسیار مهمی در حفظ تعادل اکولوژیکی در اکوسیستم آکواریوم می باشند. این گیاهان علاوه بر این که موجب ایجاد زیبایی در فضای آکواریوم هستند ، محیطی نزدیک به محیط طبیعی زندگی ماهیان زینتی فراهم می کنند. از فواید اساسی کاربرد گیاهان آکواریومی در آکواریوم ها می توان به تنظیم میزان سختی آب و P H ، افزایش اکسیژن محلول در آب و در نهایت حفظ و تأمین نسبی سلامت ماه ها اشاره کرد.
گیاهان آکواریومی محیط بسیار امنی را برای ماهیان زینتی فراهم می سازد و آن ها را قادر می سازد در اطراف برگ ها و ساقه ها مخفی شوند . گیاهان اولین چرخه تولید مواد غذایی بوده که با جذب نور و گاز دی اکسید کربن از محیط، عمل فتوسنتز را انجام می دهند و اولین غذای در دسترس برای ماهی های آکواریومی شامل گونه های همه چیزخوار و گیاه خوار می باشند.
گیاهان آکواریومی توانایی جذب فلزات سنگین را دارند، بنابر این یکی از انواع جاذب های بیولوژیکی محسوب می گردند که به منظور آلایش ردایی از آن ها استفاده می شود ( منظور از آلایش ردایی، مجموعه ای از فناوری ها می باشد که با هدف حذف، کاهش، تجزیه و یا ساکن ساختن سموم محیطی از فضایی خاص با هدف بازسازی و تجدید محیط زیست سالم مورد استفاده قرار می گیرند ).
البته هزینه های پایین، تولید مواد زائد گیاهی قابل بازیافت و حداقل عوارض زیست محیطی از جمله مزایای استفاده از این گیاهان به حساب می آیند. از آنجا که کل پیکره گیاهان آکواریومی غوطه ور و شناور در تماس مستقیم با آب قرار می گیرد، با جذب دی اکسید کربن و بازده اکسیژن به محیط داخلی آکواریوم، اکسیژن مورد نیاز ماهی ها را تامین می کند و مانع مصرف غیر ضروری انرژی و کاهش هزینه ها می گردد که شامل استفاده از دستگاه هواده است که علاوه بر سر و صدا و ایجاد محیطی پر استرس برای لارو ها و همین طور ماهی های بالغ، هزینه برق مصرفی را افزایش می دهد.
جذب مواد سمی توسط گیاهان آکواریومی یا آبزی
جذب بخش عمده ای از مواد سمی و دفعی که حاصل متابولیسم و همچنین فعل و انغعالات حیاتی ماهی ها است، توسط گیاهان آکواریومی آبزی انجام می شود. مهمترین مواد دفعی که گیاهان نقش اساسی در حذف از محیط آکواریوم و جذب آن را دارند، آمونیاک و یون آمونیوم می باشد . مواد ازته حاصل ادرار ماهی و باقیمانده غذایی بوده که برای ماهی بسیار سمی است. هیچ گونه فیلتری به غیر از گیاهان و باکتری نیتروزوموناس قادر به تبدیل این مواد سمی به ترکیبات غیرسمی نمی باشد .
جذب گاز دی اکسید کربن از بازدم ماهیها و سایر آبزیان آکواریوم
گاز دی اکسید کربن حاصل از بازدم ماهی ها و سایر آبزی های داخل آکواریوم توسط گیاهان آکواریومی جذب می گردد و در حضور نور به کربوهیدرات ها تبدیل می شود. هر چند که پمپ هواده نیز با ایجاد جریانات دائمی درون آکواریوم سبب خروج این گاز می گردد، اما هزینه های مربوط به آن مانند روشن بودن دائمی و در نتیجه مصرف همیشگی برق در مقایسه با استفاده از گیاهان آکواریومی بالا می باشد که مقرون به صرفه نخواهد بود. در صورت وجود این گیاهان درون آکواریوم، فقط در شب ها که خود گیاه نیز مصرف کننده اکسیژن می باشد ، استفاده از پمپ هواده ضروری است .
تولید اکسیژن
اکسیژن به عنوان یک محصول جانبی در فتوسنتز تولید می شود و از اساسی ترین نیاز های ماهی ها و همین طور سایر آبزی ها از جمله خود گیاهان در هنگام واکنش های تاریکی می باشد .
زیبایی و طراوت داخل آکواریوم
گیاهان آکواریومی با داشتن ظاهری زیبا مخصوصا گیاهان سبز رنگ ، جلوه ی بسیار زیبایی دارند و در اغلب اوقات تماشای آکواریوم تزیین شده با گیاهان آکواریومی موجب آرامش در افراد مضطرب و پر استرس می گردد ، به علاوه این گیاهان محیطی طبیعی مشابه محیط زیست ماهی ها را فراهم می کنند.
کنترل میزان نفوذ نور به داخل آکواریوم
گیاهان آکواریومی میزان نفوذ نور مستقیم و غیر مستقیم را به داخل آکواریوم کنترل کرده و ماهی ها نیز با توجه به نیاز خود به تابش میزان مشخصی از نور، قادر خواهند بود تا نقطه مورد نظر
خود را در آکواریومی که دارای گیاهان آبزی آکواریومی می باشد پیدا کنند.
محل تخمریزی و یا لانه گذاری
گیاهان دارای اثرات شگفت انگیز و بسیار مهمی در تخم ریزی اغلب گونه های ماهی ها هستند و بیشتر بر روی شاخ و برگ گیاهان و یا زیر برگ ها تخم ریزی می کنند. گیاهان آکواریومی نقش مهمی را در مورد لانه سازی برخی از ماهی ها به هنگام تخم ریزی ایفا می کنند . مثلا انواع گورامی ها که برای تخم ریزی لانه هایی از هوا می سازند، برای تثبیت و اسکان لانه خود از شاخ و برگ گیاهان استفاده می کنند . بنابر این عدم وجود گیاهان آبزی آکواریومی در داخل آکواریوم باعث تخریب لانه آن ها می شود.
پناهگاه لاروها
اکثر لارو ها از گیاهان آبزی آکواریومی به عنوان پناهگاه استفاده می کنند و خود را از دسترس والدین و یا سایر ماهی های دیگر که برای لارو ها شکارچی به حساب می آیند، مخفی می کنند . علاوه بر اینها ، گیاهان آکواریومی پناهگاه بسیار مناسبی برای برخی از ماهی ها که مورد حمله سایر گونه ها قرار می گیرند می باشد ، زیرا ممکن است ماهی های یک گونه مشابه و یا از گونه های مختلف با یکدیگر به جدال بپردازند که در این صورت ماهی مورد تعرض خود را برای مدتی مخفی خواهد کرد.
تولید غذا ماهی ها به شکل غیر مستقیم
برخی از ماهی ها از جلبک های ریز و باکتری هایی که بر روی شاخ و برگ گیاهان زندگی می نمایند، تغذیه می کنند و همین طور گونه های گیاه خوار از گیاهان موجود در آکواریوم به عنوان جیره غذایی استفاده می کنند. بر طبق تحقیقات انجام شده در مجله ی پزشکی آسان طب می توان نتیجه گرفت که گیاهان پلاستیکی مصنوعی ( حتی در صورت زیبایی بسیار ) قادر به تامین احتیاجات حیاتی ماهی ها نخواهند بود.
منبع : https://mag.asanteb.com