آلرژی رنگ مو و بررسی جامع علتهای گوناگون ایجاد آن
به طور معمول فردی که دچار آلرژی رنگ مو است به یکی از مواد شیمیایی موجود در رنگ آلرژی داشته و بدن وی نسبت به آن از خود واکنش نشان میدهد. شایعترین علت واکنشهای آلرژیک، پارا فینیلندیامین بوده که PPD نیز نامیده میشود. PPD در اکثر رنگهای تولید شده بازار موجود بوده و بدین صورت عموما با رنگ پراکسید مخلوط شده تا رنگ مو را تغییر دهد. قبل از انجام کامل این واکنش، احتمال برخورد PPD با پوست وجود داشته و بدین ترتیب، واکنش آلرژیک ایجاد خواهد شد، بنابراین باید در صورت بروز آلرژی و حساسیت از مصرف آن پرهیز کنید.
آلرژی رنگ مو و بررسی آن
همانطور که گفته شد، PPD به طور معمول در نامهای مختلف رنگ موهای تجاری موجود بوده و برخی از آنها PPDA، Benzenediamine 4- ،1 و Base Phenylenediamine نام دارد. یکی دیگر از مواد شیمیایی رایج موجود در رنگ مو پاراو تولئیدیایامین بوده که PTD نیز نامیده میشود. این ماده شیمیایی در افراد اغلب بهتر از PPD تحمل شده اما در بسیاری از موارد ممکن است سبب بروز واکنشهای حساسیتی شود. حقایقی در رابطه با آلرژی رنگ مو:
- شایعترین علت آلرژی رنگ مو درماتیت تماس است.
- واکنش سریع به اولین علائم آلرژی رنگ مو میتواند سبب ایجاد تفاوتهایی در بدن فرد شود.
- برخی از مرطوبکنندهها میتوانند به کاهش علائم خشکی و یا خارش پوست کمک نمایند.
علائم آلرژی رنگ مو
درماتیت تماس آلرژیک، نوعی واکنش ناشی از تماس پوست با چیزی است که نسبت به آن حساس میباشد. هنگامی که پوست در معرض حساسیت و آلرژی قرار میگیرد ملتهب و قرمز خواهد شد. امکان التهاب و قرمزی در نواحی پوست سر، گوش و گردن وجود داشته و احساس خارش نیز میتواند در ناحیه چشم ایجاد شود. پس از استفاده از رنگ مو احتمال ایجاد کهیر نیز وجود دارد و از علائم آن میتوان به قرمزی و احساس خارش در برخی قسمتهای بدن اشاره کرد. بعضی افراد نیز ممکن است دچار مشکل بلعیدن و مشکلات تنفسی مانند خس خس و عطسه شوند.
شوک آنافیلاکتیک
به گزارش مجله پزشکی آسان طب احتمال ایجاد شوک آنافیلاکتیک نیز وجود دارد اما احتمال آن به مراتب کمتر بوده و رواج کمتری دارد. این مشکل عموما برای فردی که یک واکنش آلرژیک فوری و یا anaphylactic به رنگ مو داشته باشد رُخ خواهد داد، علائم آن نیز میتواند شامل کهیر، تورم و التهاب در ناحیه صورت، تنگی نفس، کاهش فشار خون، ضربان تند قلب و احتمالا از دست دادن هوشیاری باشد. نکته قابل توجه و حائز اهمیت آن است که شوک آنافیلاکتیک بسیار خطرناک بوده و حتی میتواند کشنده باشد، بنابراین فردی که علائم نامبرده شده را تجربه کرده است باید سریعا به پزشک مراجعه کند.
راههای تشخیص این آلرژی
یکی از مشکلات تشخیص و شناسایی، واکنش بدن فرد به PPD است زیرا علائم آن معمولا پس از دو بار استفاده از محصول نیز نشان داده نخواهد شد. در این شرایط، زمانی که فرد دو بار از محصول استفاده کرد واکنشهای آن شروع به ظاهر شدن کرده و این علائم معمولا هر لحظه بدتر خواهند شد. افرادی که به رنگ مو نیز حساسیت ندارند، بدن آنان در پارهای اوقات واکنش نشان داده و منجر به درماتیت تماس غیر آلرژیک و سایر علائم خواهد شد. برخی از انواع پوست به مواد شیمیایی موجود در رنگ مانند PPD حساس بوده و تغییر در فرمولهای رنگی آن سبب بروز مشکلاتی در فرد خواهد شد. پوست اغلب این افراد دچار خشکی، ترک خوردگی، سفتی و سوزش خواهد شد. علائم تحریک اغلب در عرض 48 ساعت ظاهر میشود. در عینحال، بسیاری از افراد با عدم تحمل رنگ مو ممکن است واکنش تقریبا فوری برای PPD یا سایر ترکیبات رنگ مو داشته باشند.
درمان آلرژی رنگ مو
اگر پس از گذاشتن رنگ، هر گونه علائم آلرژی رنگ مو ظاهر شد بلافاصله موهایتان را با مقدار زیادی آب و مواد شوینده همانند شامپو به طور کامل بشویید.
آب اکسیژنه: افراد همچنین میتوانند پس از آبکشی، موی خود را با محلول 2 درصد پراکسید هیدروژن شستشو دهند زیرا این عمل به اکسیداسیون PPD کمک کرده و آن را غیر واکنشی نشان میدهد. این وضعیت نتایج متفاوتی خواهد داشت، بنابراین اگر علائم حاصله بدتر شد لازم است تا از مصرف آن اجتناب کنید.
انواع کرم و نرمکنندهها: مصرف کرمها، الکل و یا سایر مواد شیمیایی موجب تحریک پوست شده ولی استفاده از کرمهای طبیعی و مرطوبی همانند روغن زیتون و آهک به پوست کمک فراوانی خواهند کرد. کرمهای استروئیدی میتوانند برای کاهش التهاب، تورم و تحریک در موارد واکنشهای آلرژیک قوی مورد استفاده قرار گیرند. برخی از کرمهای ضد استروئیدی نیز قادرند تا در موارد خفیف برای کنترل علائم به کار گرفته شوند. با اینحال، واکنشهای شدید آلرژیک عموما نیاز به کرم استروئیدی تجویز شده یا استروئید خوراکی دارند.
جایگزین طبیعی و مصنوعی PPD
بسیاری از رنگ موهای موجود در بازار حاوی PPD هستند. از این رو جایگزینهای آن مواد شیمیایی مرتبط با PPD مانند هیدروکسیتیل- p-phenylenediamine sulfate (HPPS) یا PPD را ندارند و با عمیق شدن در موها و رنگ آنها کار خواهند کرد. برخی از این رنگهای جایگزین تنها در ناحیههای محدودی از رنگ موجود است و بنابراین امکان دارد شامل حال همه نشود.
حنا: حنا یک گزینه دیگر برای افرادی است که به دنبال جلوگیری از PPD تحریک کننده هستند. حنا واقعی از مواد گیاهی خرد شده ساخته شده است. این محصول معمولا بسته به مواد موجود در آن و نحوه آماده شدن آن قبل از اعمال، دارای رنگهای متفاوتی اعم از نارنجی، قرمز و قهوهای میباشد. این ماده حتما باید خالص باشد، برخی از شرکتها به رنگ مو حاوی حنا، PPD یا مشتقات آن را اضافه کرده و آن را به عنوان حنای اصلی به بازار عرضه میکنند، در نتیجه این امر ممکن است باعث واکنشهای مربوط به PPD شود.
رنگهای نیمه دائمی و حاوی سرب: افراد میتوانند از رنگهای نیمه دائمی و یا رنگ موهای حاوی سرب استفاده کنند، هر چند این گزینهها برای همه افراد مناسب نیست. یک متخصص پوست با انجام آزمایشات مربوطه در این زمینه به فرد کمک خواهد کرد.
احتیاطهای مورد نیاز عمومی
دستورالعملهای رنگهای خاص باید به دقت انجام گیرد تا از هر گونه واکنش ناشی از استفاده نادرست جلوگیری شود. همواره بدانید که رنگ مو را به مدت طولانی بر روی پوست سر خود قرار ندهید، زیرا مواد شیمیایی موجود در آن بسیار تحریک کننده بوده و به پوست سر آسیب میرساند. به هنگام استفاده از رنگ مو و تماس با آن حتما از دستکش استفاده کنید. لازم است پس از اتمام انجام کار برای رنگهای دائمی، مو و پوست سر را به طور کامل آبکشی نمایید. اگر شستشو خوب انجام نشود ممکن است پوست فرد تحریک شود. در نتیجه مطمئن باشید که تمامی رنگ اضافی به طور کامل از مو و پوست سر شسته شده و در صورت لزوم مرحله آبکشی را چندین بار تکرار نمایید.
آزمایشات مرتبط
این نوع از آزمایشات توسط پزشک انجام شده و نحوه انجام آن بدین صورت است که مقادیر کمی از رنگ مو جهت بررسی واکنشهای آلرژیک بر روی قسمت کوچکی از پوست فرد آزمایش خواهد شد. فرد میتواند با روشی مشابه این آزمایش را در خانه با استفاده از رنگ مو اکسیدکننده انجام دهد. سادهترین مکان برای انجام این تست، فقط پشت گوش است. هر نوع تحریک، واکنش و یا احساس ناتوانی بر روی قسمتی از پوست، نشانهای از آلرژی بوده و بنابراین باید از استفاده آن بر روی پوست سر و مو اجتناب شود.
کلینیکهای آلرژی
اگر فرد مکررا دچار آلرژی و یا ریزش مو شود، ممکن است تصمیم به رفتن به یک کلینیک آلرژی را بگیرد. کلینیکهای آلرژی با آزمایشات مربوطه به تعیین اینکه چه مواد شیمیایی بر روی فرد حساسیت ایجاد کرده و برای وی غیرقابل تحمل میباشد، میپردازند، سپس لیستی از عوامل تحریککننده را در برابر ترکیبات رنگ مو مورد بررسی قرار خواهند داد تا بهترین استفاده را به آنها معرفی کرده و نشان دهند.
نگاهی اجمالی بر روی این مقاله
افراد باید از هرگونه مواد شیمیایی تحریککننده اجتناب کنند، برای جلوگیری از واکنش و آلرژی رنگ مو، فرد باید آزمایش دهد تا اطمینان حاصل شود که به یک ماده شیمیایی و یا مواد شیمیایی موجود در رنگ مو حساسیتی ندارد. برای جلوگیری از ایجاد آلرژی رنگ مو بهتر است از مصرف زیاد آن اجتناب کنید.
منبع: http://asanteb.com