بیماری پن لوکوپنی ویروسی در میان گربه ها

بیماری پن لوکوپنی یا همان پن لکوپنی یک نوع بیماری ویروسی خطرناک رایج در میان گربه ها می باشد و در صورتی که درمان نگردد و یا واکسیناسیون انجام نشود، موجب مرگ بچه گربه ها خواهد شد. البته جهت پیشگیری از این بیماری، در ۲ ماهگی واکسیناسیون “تریکت” (واکسن سه گانه گربه) باید انجام گردد. اما با مطالعه ی این مقاله ، در صورتی که گربه شما به این بیماری مبتلا شد علاوه بر اقدامات به موقع قادر به نجات جان گربه ی خانگی خو خواهید بود.

بیماری پن لوکوپنی

بیماری پن لوکوپنی

عامل این بیماری یک ویروس DNA تک رشته ای از خانواده پاروو ویریده (Parvoviridae) است که گروهی کوچک ولی در عین حال مقاوم می باشد ، به این علت که غشا ندارند. این بیماری در تمام دنیا شایع است و می‌تواند منجر به مرگ حیوان گردد و یا اشکال تحت کلینیکی داشته باشد . در بیرون از بدن حیوان و وسایل نگهداری از حیوان تا ۲ سال قادر به زنده بودن می باشد. تنها راه مؤثر برای مقابله با آن ترکیبات هیپوکلریدسدیم (وایتکس) و شعله دادن می باشند.

در حدوود 90 % گربه ها در سال اول زندگی به بیماری پن لکوپنی مبتلا می‌ گردند. البته امروزه واکسیناسیون باعث محدود شدن بیماری گشته است و بدین ترتیب حیوان بهبود میابد و تا پایان عمر در مقابل این بیماری ایمن خواهد بودد. در بچه گربه های زیر ۶ ماه بیماری اغلب عوارض سیستمیک و عصبی داشته و در گربه های بالغ عمدتا حالت انتریت و لکوپنی خواهد داشت. در ادامه مطلب روش های انتقال ، علائم و تشخیص این بیماری بیشتر صحبت خواهیم کرد.

بیماری پن لوکوپنی

روش انتقال بیماری پن لوکوپنی

این ویروس از طریق ادرار و مدفوع دفع می‌ گردد و  از طریق Oronasal منتقل خواهد شد. همچنین پن لوکوپنی از طریق تنفس و دستگاه گوارشی وارد بدن حیوان سالم گشته و در نواحی گره‌ های لنفاوی اوروفارینژیال (Oropharyngial) تکثیر اولیه انجام می‌گردد. سپس در بافت هایی نظیر مغز استخوان، کریپت های روده، بافت لنفاوی و غیره وارد می گردد (که در آن‌ ها تکثیر میتوز زیاد است ) و سلول ها را از بین برده و موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن گربه خواهد شد. بعد از بهبود بالینی احتمال این امر وجود دارد که بیمار یک الی شش هفته ناقل باشد ( یا دفع کننده ) و بدین شکل عامل را منتقل سازد. پس از ورود عامل بیماری در بیماران مقاوم و دارای سیستم ایمنی قوی، بیماری به شکل تحت کلینیکی رخ خواهد داد.

علائم بیماری پن لوکوپنی

بچه گربه هایی که بین ۳ الی ۵ ماه سن دارند بیشتر دچار این بیماری می گردند. شدت و علائم این بیماری به برخی از  فاکتور ها بستگی خواهد داشت:

  • عفونت همزمان میکروبی و یا انگلی
  • سن
  • سطح ایمنی
  • میزان ویروس

در فرم فوق حاد بیماری بچه گربه ظرف مدت ۱۲ ساعت تلف خواهد شد. در فرم حاد علائم بیماری شامل تب، لتارژی (Lethargy)، انورکسی و همین طور دهیدراسیون است که پزشکان بیشتر در جریان آن ها هستند. اما مهمترین علامت در ابتدا استفراغ و سپس اسهال می‌باشد و در برخی موارد دیگر ( در انتریت های گوارشی و دیستمپر)  اول اسهال و سپس استفراغ ملاحظه می‌گردد (و یا حتی به صورت همزمان).

استفراغ در گربه 100 % عجیب می باشد، استفراغ در سگ‌ ها نیز غیر طبیعی است ، حتی با این که سگ‌ ها به راحتی می‌توانند غذایی که خورده اند بالا آورده و یا استفراغ کنند و اگرچه چندان نگران کننده نمی باشد ، اما به هر حال غیر طبیعی است. در کالبد گشایی التهاب و تجمع گاز در روده ها را ملاحظه می کنند. حتی اسهال خونی نیز از علائم این بیماری است.

در بچه گربه هایی که در رحم مادر و یا اولین روز پس از تولد آلوده گردند احتمال بروز مشکل هایپرپلازی مخچه وجود خواهد داشت و دچار هایپرمتری می‌گردند (یعنی قدم های بیش از اندازه بلند) و همچنین Intention Tremor مشاهده می‌ گردد (به معنای لرزش در اندام با فرکانس برابر که ناشی از مشکل در اعصاب مرکزی است و اغلب در حین انجام دادن کارهای ظریف مشاهده می گردد).

این نوع لرزش ( Tremor ) به سه دسته تقسیم می‌گردد :

  1.  لرزش در حالت استراحت ( At Rest )
  2.  لرزش در حال کار و فعالیت (Action )
  3.  لرزش در حین کار های ظریفی نظیر عبور از یک سوراخ، ورود به باکس، غذا خوردن و غیره ( Intention)

علائم بیماری ویروسی پن لوکوپنی به ترتیب پیدایش

  1. کم اشتهایی
  2. بی اشتهایی و امتناع از غذا نخوردن
  3. استفراغ‌ هایی زرد رنگ و گاهی مایل به سبز کمرنگ
  4. اسهال‌ های آبکی و رقیق
  5. اسهال‌ هایی حاوی خون

در صورت مشاهده این علائم و عدم مراجعه فوری به دامپزشک، گربه ی بیمار در اثر خود بیماری و یا آثار جانبی آن نظیر کمبود آب بدن در اثر اسهال و استفراغ در عرض ۲ الی ۳ تلف خواهد شد.

بیماری پن لوکوپنی

درمان بیماری پن لوکوپنی

در درمان این بیماری چند نوع دارو با تجویز دامپزشک مربوطه مورد استفاده قرار می گیرند که عبارتند از :

  •  آنتی بیوتیک هایی شامل آمپی سیلین (به علت این که بافت روده تخریب گشته و محیط غیراستریل می باشد).
  • مایع درمانی توسط سرم رینگر
  • داروهای ضد استفراغ (Antiemetic) که شامل Phenothiazine می باشد (برای گربه ها در شرایطی غیر از پن لوکوپنی بهترین ترکیب ضد استفراغ خواهد بود) ، Antihistamin (برای گربه ها در پن لوکوپنی بهترین انتخاب می باشد)،Cisapride و Metoclopramide (که داروهای مرکزی عمل کننده اند و برای سگ‌ها بهترین انتخاب هستند). استفاده از اینترفرون ها گاما هم در بهبودی حیوان تاثیر گذار است.
  • ترکیبی به نام Granulocyte Colonization Stimulating Factor یا فاکتور تحریک‌کننده کولونیزاسیون گرانولوسیت ها

همراهان همیشگی مجله ی پزشکی آسان طب توجه داشته باشید که برای درمان جدی این بیماری باید فورا به دامپزشک مراجعه نمایید. وقت را از دست ندهید ، زیرا به علت از دست دادن آب بدن، تزریق سرم وریدی یا زیر جلدی ضروری خواهد بود و در اثر تلف کردن وقت آب از دست رفته ی بدن حیوان منجر به مرگ او خواهد شد .

پیشگیری از بیماری پن لوکوپنی

برای این نوع از بیماری دو نوع واکسن تهیه شده است که عبارتند از :

  1.  MLV ها که از نظر کلینیکی و بالینی استفاده می گردند.
  2. Killed ها که در گربه های زیر چهار هفته و آبستن استفاده می گردند.

 

منبع : https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا