بررسی اختلال هتروکرومیا و نشانه‌های آن

هتروکرومیا به معنی تفاوت در رنگ چشمان یک فرد می‌باشد. کسی که به اختلال هتروکرومیا مرکزی مبتلا باشد دارای رنگ‌های مختلف در یک چشم است و هتروکرومیا کامل بدین معناست که رنگ‌های هر دو چشم شخص متفاوت باشد. هتروکرومیا در حقیقت تفاوت رنگ در چشم، پوست و مو بوده و سبب تغییرات غلظت و توزیع ملانین خواهد شد. کلمه Heterochromia از یونان باستان مشتق شده و از دو کلمه heteros به معنای تفاوت و chroma به معنای رنگ گرفته شده است.

اختلال هتروکرومیا و بررسی آن

این مقاله در رابطه با علل، انواع و تشخیص اختلال هتروکرومیا می‌باشد و ابتدا موضوعات آن را بیان خواهیم کرد.

اختلال هتروکرومیا

مطالب این مقاله شامل موارد زیر خواهد بود:

چه چیزی رنگ چشم را تعیین می‌کند؟

علل

انواع هتروکرومیا چشم

نحوه شناسایی هتروکرومیا

تشخیص

رفتار

هتروکرومیا مرکزی

حقایقی صریح در رابطه با اختلال هتروکرومیا مرکزی:

در ایالات متحده کمتر از 200،000 نفر دارای هتروکرومیا می‌باشند و برخی از انواع آن در سگ‌ها، گربه‌ها و اسب‌ها نیز وجود دارد.

هتروکرومیا چشم در 3 نوع اصلی وجود دارد.

متخصص چشم این عارضه را تشخیص داده و علت آن را درمی‌یابد.

هتروکرومیا معمولا علت زمینه‌ای دارد.

چه چیزی رنگ چشم را تعیین می‌کند؟

رنگ چشم نتیجه رسوبات ملانین در عنبیه بوده که مسئول دریافت نور ورودی به چشم است. چشم‌های آبی دارای مقدار کمی ملانین هستند، در حالی که چشم‌های قهوه‌ای حاوی ملانین غنی می‌باشند.

رنگ آبی ممکن است در طول زندگی ثابت نماند. به عنوان مثال، بسیاری از نوزادان با چشم‌های آبی متولد شده اما در طول 3 سال اول زندگی رنگ چشم‌هایشان تیره می‌شود. این تغییر زمانی رخ می‌دهد که ملانین رشد کند. توزیع نامتقارن ملانین به هتروکرومیا مرکزی و سایر انواع هتروکرومیا منجر می‌شود.

بررسی انواع علل بیماری هتروکرومیا

اغلب موارد هتروکرومیا در هنگام تولد وجود دارد که این شرایط هتروکرومیا ژنتیکی نامیده می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند که اکثر موارد هتروکرومیا در انسان‌ها خوش‌خیم بوده و بدون هیچگونه اختلال اساسی وجود دارند.

با توجه به مرکز اطلاعات ژنتیک و بیماری‌های نادر، اکثر موارد هتروکرومیا چشم در افراد بدون سابقه خانوادگی بیماری رخ خواهد داد. با این حال، برخی از موارد هتروکرومیا ژنتیکی به انواع بیماری‌ها و سندرم‌ها مرتبط هستند، از جمله:

سندرم سولزبرگر

بیماری برونویل

بیماری هیرشپرونگ

سندرم هورنر

سندرم پری رامبربر

سندرم Sturge Weber

بیماری فون رکلینگ هاوزن

سندرم واردنبرگ

اما نوعی از هتروکرومیا نیز وجود دارد که بعدها در زندگی فرد به دلیل بیماری، آسیب و یا دارو به وجود می‌آید و به نام هتروکرومیا به دست آمده شناخته شده است. این مورد کمتر از شکل ژنتیکی آن رواج دارد.

برخی از عوامل اختلال هتروکرومیا عبارتند از:

اختلال هتروکرومیا

دیابت

جراحی چشم

گلوکوم (آب سیاه)

آسیب به چشم

سندرم اکتروپیون اریس

سندرم پراکندگی رنگدانه

سندرم Posner Schlossman

تورم چشم

تومورهای رادیواکتیو

علاوه بر این، قطره چشمی به نام لانتانوپروست وجود دارد که برای درمان گلوکوم استفاده می‌شود، این قطره در 33 درصد از افرادی که به مدت 5 سال و یا بیشتر از آن استفاده می‌کنند موجب تغییر رنگ چشم خواهد شد. Latisse نیز قطره‌ای برای پرپشت کردن مژه فرد می‌باشد، اما برخی بر این عقیده‌اند که این قطره می‌تواند رنگ چشم افراد را تغییر دهد، باید گفت قطره Latisse بر روی خط مژه ریخته شده و به هیچ وجه به داخل چشم نفوذ نخواهد کرد، بنابراین صحت این موضوع بسیار بسیار کم می‌باشد. افراد می‌توانند برای اطلاعات بیشتر در این باره با یک پزشک متخصص مشورت نمایند.

انواع مشکل هتروکرومیا چشم

انواع مختلف هتروکرومیا چشم شامل موارد زیر می‌گردد:

مورد اول، هتروکرومیا مرکزی

هتروکرومیا مرکزی با داشتن دو رنگ متفاوت در یک عنبیه مشخص می‌شود. معمولا حلقه بیرونی عنبیه یک رنگ و حلقه داخلی آن به رنگ دیگری می‌باشد. چشم‌هایی که دارای چنین وضعیتی می‌باشند به عنوان چشم گربه‌ای شناخته می‌شوند. هتروکرومیا مرکزی در سطوح پایینی از ملانین رخ می‌دهد.

مورد دوم، هتروکرومیا کامل

افراد دارای این نوع از اختلال رنگ هر دو چشمشان با هم متفاوت است. به عنوان مثال، آن‌ها ممکن است یک چشم آبی و یک چشم قهوه‌ای داشته باشند.

مورد سوم، هتروکرومیا مقطعی

هتروکرومیا مقطعی به عنوان هتروکرومیا جزئی نیز شناخته می‌شود. افرادی که دچار این نوع از هتروکرومیا هستند، بخشی از عنبیه چشم آن‌ها با بخش دیگر آن همرنگ نیست. در این عارضه رنگ یک بخش چشم با بخش دیگر آن کاملا متفاوت است، به این صورت که گویی در بخشی از چشم یک نقطه غیرطبیعی وجود داشته باشد. این پدیده بیشتر در گربه‌ها و سگ‌ها یافت شده و درصد کمی از انواع هتروکرومیا در انسان‌ها به نوع مقطعی آن اختصاص می‌یابد.

مورد چهارم، شناسایی هتروکرومیا

شناسایی افراد مبتلا به اختلال هتروکرومیا بسیار آسان است. آن‌ها دارای رنگ متفاوتی در یک یا هر دو چشم خود می‌باشند. البته تفاوت این رنگ‌ها ممکن است بسیار کم باشد و فقط تحت شرایط روشنایی خاص یا در عکس‌ها مشخص شود.

لازم به ذکر است که به غیر از تغییرات رنگ چشم، معمولا علائم و نشانه‌های دیگری از هتروکرومیا وجود ندارد. با این حال، اگر این عارضه بر اثر یک بیماری یا عامل پزشکی رخ داده باشد، ممکن است علائم و نشانه‌هایی از آن وجود داشته باشد.

شیوه‌های تشخیص هتروکرومیا

اکثر موارد هتروکرومیا مرکزی خوش‌خیم هستند. آن‌ها با شرایط پزشکی مرتبط نبوده و بر بینایی فرد تاثیری نمی‌گذارند. با این حال، برای جلوگیری از سایر شرایط پزشکی، فرد باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد.

افرادی که دچار این عارضه هستند حتما باید معاینه چشم انجام دهند، البته ممکن است نیاز به  آزمایش خون و مطالعات کروموزومی نیز باشد.

طبق آکادمی آمریکایی چشم پزشکی، اگر هیچ مشکل دیگری وجود نداشته باشد، درمان معمولا ضروری نخواهد بود. افرادی که دارای هتروکرومیا  می‌باشند می‌توانند از لنز‌های زیبایی برای تغییر دادن رنگ چشم‌هایشان استفاده نمایند.

افراد مشهور که دچار هتروکرومیا مرکزی می‌باشند

همراهان همیشگی آسان طب بد نیست بدانید که چندین شخصیت مشهور و شخصیت های عمومی دارای انواع فرم‌های هتروکرومیا هستند. بازیگرانی از قبیل اولیویا وایلد، ایدانا منزل و کریستوفر واکن دارای هتروکرومیا مرکزی هستند، یعنی رنگ حلقه داخلی عنبیه از حلقه بیرونی آن متفاوت است.

افراد مشهور دیگری نیز که دارای هتروکرومیا کامل (رنگ هر دو چشم کاملا متفاوت) هستند، به شرح ذیل می‌باشند:

اختلال هتروکرومیا

جین سیمور، بازیگر

آلیس حوا، بازیگر

جاش هندرسون، بازیگر

میلا کونیس، دریافت کننده جایزه گولدن گلوب به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل زن

هتروکرومیا مقطعی نیز که تنها در بخشی از عنبیه دیده می‌شود، افراد مشهور زیر را تحت تاثیر خود قرار داده است:

کیت باسورث، بازیگر و مدل

هنری کاویل، بازیگر

الیزابت برکلی، بازیگر

Source: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

یک دیدگاه

  1. ایا راهی هم هست که ما هم دچار هترو کرومیا بشیم؟
    طوری که با مصرف دارو های مختلف هم نباشه
    مثلا با مصرف چیزی که برای بدن ضرری نداشته باشه
    دچارش بشیم ایا راهی هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا