علائم بیماریهای بدخیم تیروئید و نحوه درمان آن
خوشبختانه بیماریهای تیروئید بدخیم، درصد کمی از بیماریهای تیروئیدی را شامل میشود، همانطور که میدانید به خاطر تنوع هورمونهایی که غده تیروئید در بدن منتشر میکند، در اکثر فعالیتهای بدن تاثیرات خودش را نشان میدهد به همین دلیل اگر اختلالی در کارکرد تیروئید روی دهد، علائم زیادی در سراسر بدن ظاهر میشود. در این مقاله میخواهیم درباره بیماریهای تیروئید بدخیم صحبت کنیم.
علائم بیماریهای تیروئید بدخیم چه هستند؟
به گزارش آسان طب یکی از علائمی که می تواند به منزله یک هشدار از طرف تیروئید قلمداد شود، عوض شدن صداست، این موضوع می تواند شامل دو رگه شدن و خشک شدن صدا باشد. این موضوع به آن علت است که از زیر غده تیروئید دو عصب در سمت راست و چپ آن عبور می کند که قدرت تکلم ما به عهده آن دو تا عصب است، وقتی فشار غده تیروئید بر این دو عصب ایجاد می شود سبب تغییر صدا شده، این تغییر صدا بسیار با اهمیت است.
التهابات تیروئید می تواند در ناحیه گلو و گردن ایجاد درد کند. البته درد به معنای بدخیم بودن بیماری تیروئید نیست و این مورد می تواند در بیماری های خوش خیم تیروئید نیز اتفاق بیافتد. احساس فشار در گلو هنگام بلعیدن غذا و خوابیدن نیز یکی از علائم بیماریهای تیروئید بدخیم است که البته در برخی موارد خوش خیم هم دیده می شود. ریزش مو و بیماری های پوستی هم می توانند به عنوان علائم بیماریهای تیروئید بدخیم به شمار روند.
تیروئید چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص صد درصدی بیماری های تیروئیدی –مانند تمام بیماری های دیگر- پزشکان از بیماران نمونه برداری می کند. این آزمایش بسیار ساده با یک سوزن انجام می شود که طی آن پزشک یا آزمایشگر با یک سوزن از توده غده نمونه برداری می کند و آن را برای پاتولوژیست می فرستد. پاتولوژیست نمونه را بررسی می کند تا ببیند که آیا این توده تغییرات سلولی پیدا کرده است یا خیر. علت این آزمایش آن است که مشکلات خوش خیم و بدخیم تیروئید تفاوت مهمی با یکدیگر دارند، به طوری که در مشکل خوشخیم تنها یک طرف توده (غده) درگیر می شود و خارج کردن طرف دیگر غده از بدن لازم نیست، در حالی که در شرایط بدخیم، نیاز به خارج کردن غده تیروئید به صورت کامل است و اگر کار به غدد لنفاوی گردنی هم کشیده شده باشد لازم است تا این غدد نیز به طور کامل خارج گردند. برای درمان بیماریهای تیروئید بدخیم نیازی به شیمی درمانی نیست و بعد از جراحی غده تیروئید (در بیماریهای تیروئید بدخیم)، پزشکان چند دوره ید درمانی (ید رادیو اکتیو) برای کنترل بیماری بیمار تجویز می کنند. پس از آن بیمار را به طور مرتب تحت معاینه و ویزیت قرار می دهند.
ید درمانی چه عوارضی دارد؟
طی چند روز اول دوره یدتراپی، بیمار بهتر است در محیطی که بچه های کوچک و خانم های باردار هستند حاضر نشود، که ید آن ها را مورد تاثیر قرار ندهد. تاثیرات منفی ید درمانی در ظاهر و بدن بیمار خیلی قابل توجه نیست و پس از اتمام ید درمانی از بین می روند. اقدام به موقع برای تشخیص و درمان بیماری های تیروئیدی مهم است، زیرا همانطور که پیشتر گفته شد اختلال در کارکرد تیروئید می تواند تمام بدن را تحت تاثیر خود قرار دهد. نکته ای که لازم است به آن اشاره کنیم این است که همه بیماریهای تیروئیدی نیاز به عمل جراحی ندارند و انجام عمل جراحی صرفا زمانی لازم است که غده ایجاد توده کند. حتی بعضی از بیماریهای تیروئید با یک قرص قابل درمان هستند.
منبع: https://mag.asanteb.com