بیماری کلیوی در گربه ها و 6 مورد از علائم آن
کلیه یکی از بخش های مهم بدن است که مواد سمی را از طریق ادرار دفع می کند که در صورت بروز مشکل یا بیماری در آن، کم خونی نیز بروز می کند. اگر بیماری کلیوی در گربه ها به مرحله ی حاد نرسیده باشد قابل درمان خواهد بود. علائم بیماری حاد کلیوی پس از تخریب هشتاد درصدی ظاهر شده و عمر حیوان را کاهش می دهد. اما اگر بیماری کلیوی حاد نباشد با علائمی نظیر استفراغ، کاهش اشتها و غیره قابل شناسایی خواهد بود. در این بخش از بیماری های گربه ها، به موضوع بیماری کلیوی در گربه ها پرداخته و بیشتر درباره اقدامات لازم و مراحل درمانی صحبت خواهیم نمود.
بیماری کلیوی در گربه ها از نوع حاد
کلیه با استفاده از ادرار مواد سمی و زائد را از خون گرفته و دفع می سازد. از طرفی دیگر کلیه ها نقش مهم و اساسی در تنظیم میزان کلسیم و ویتامین D، سطح و میزان اب موجود در بدن و ترشح هورمون جهت تولید گلبول های قرمز خون را ایفا می کنند.
بروز بیماری های حاد کلیوی در گربه ها رایج نبوده و در اغلب موارد به صورت ناگهانی رخ می دهد که در صورت تشخیص فوری و درمان به موقع، گربه ی بیمار بهبود می یابد. بروز بیماری مزمن کلیوی (Chronic Renal Disease) که با نام مخفف CRD نیز شناخته می شود باعث کاهش طول عمر گربه می گردد. علائم مزمن در کلیه ها بعد از تخریب 80% بافت کلیه ها ظاهر می شود، به همین دلیل در این نوع مورد بازگشت به وضعیت طبیعی و نرمال سابق و درمان قطعی امکان پذیر نمی باشد.
دلایل و علائم بیماری کلیوی در گربه ها
دلایل این بیماری عبارتند از:
- بیماری های ژنتیکی
- بروز عفونت های ویروسی و باکتریایی که موجب درگیری کلیه ها می گردند.
- نقص در عملکرد دستگاه ایمنی بدن
- افزایش سن حیوان و کهولت که باعث کاهش عملکرد کلیوی و اسیب به ان می شود.
- تاثیرات فاکتور های تغذیه ای و چاقی
- خوردن مواد سمی نظیر ضد یخ
علائم بیماری کلیوی در گربه ها شامل استفراغ، افزایش دفع ادرار، کاهش وزن، کاهش اب بدن، کاهش اشتها، ضعف و دپرسیون شدید، افزایش میزان تشنگی و میل به نوشیدن اب می گردد.
اقدامات لازم و مراحل درمانی برای بیماری کلیوی در گربه ها
اقداماتی که شما و دکتر دامپزشک قادر به انجام آن خواهید بود شامل موارد زیر می گردد:
شما می توانید میزان از دست رفتن اب بدن را از طریق نیشگون گرفتن پوست شل نواحی بالای گردن تشخیص دهید. در این حالت پوست نقطه ی مذکور برای مدت چند ثانیه به طرف بالا گرفته و سپس ازاد می شود. در صورتی که مدت بازگشت پوست به حالت اولیه بیشتر از یک ثانیه شد به معنای وجود کم ابی در بدن می باشد و در این شرایط لازم است برای جبران مایعات از دست رفته بدن حیوان با تزریق سرم زیر جلدی و یا داخل رگی (البته توسط دکتر دامپزشک) اقدام شود.
استفاده از جیره غذایی مناسب و کنترل شده در پیشگیری یا درمان بیماری های کلیوی نقش بسیار مهمی دارد. مواد حاوی پروتئین بالا، فسفات و نمک زیاد که نیاز به دفع اب زیادی از بدن دارند کلیه ها را شدیدا تحت فشار قرار خواهند داد، بنابر این آسان طب به شما توصیه می کند از مواد غذایی با درصد پروتئین کم و همین طور میزان فسفات و نمک پایین در این مورد مصرف نمایید. استفاده از تخم مرغ و غذاهای مشابه به دلیل وجود پروتئین بالا در این موارد توصیه نمی گردد. در بعضی از پت شاپ ها مواد غذایی با جیره مخصوص حیوانات بیمار عرضه می شوند و به صورت استاندارد و اماده مصرف ارائه می گردند.
برای جبران اب از دست رفته از بدن حیوان ضروری است اقدامات اساسی انجام شود. حتما باید ظرف اب گربه همیشه تمیز و پر از اب تازه باشد تا میل به نوشیدن اب در گربه بیشتر گردد.
دکتر دامپزشک، ازمایش خون و ادرار را جهت تشخیص قطعی بیماری انجام داده و در صورت نیاز از سایر روش های تشخیص نظیر سونو گرافی، بیوپسی یا عکس رادیو لوژِی از کلیه ها استفاده می کند.
به دلیل بروز مشکلات کلیوی ممکن است مشکل کم خونی نیز ظاهر شود، در این مورد مصرف غذایی دارای اهن و ویتامین های گروه B را به شما پیشنهاد می کنیم که حتی می توانید این مواد را در مخمر ابجو یا کبد خام به دست بیاورید.
در برخی از بیماران نیاز به مصرف روزانه دارو های ضد فشار خون که از منابع انسانی تهیه می گردند وجود دارد که بر طبق نظر دکتر دامپزشک جهت جلو گیری از تخریب بیشتر کلیه ها تجویز می شود.
جهت درمان های غذایی برای بیماری کلیوی گربه ها، استفاده از دو قطره عصاره یونجه، روزانه 3 بار موجب کاهش مشکلات کلیوی می گردد.
منبع: https://mag.asanteb.com