اصول درست رژیم گرفتن و مضرات رژیمهای نادرست
شاید شما هم یکی از افرادی باشید که اشتباها به دنبال رژیمهای غذایی وسوسه کننده لاغری که در آنها اصول درست رژیم گرفتن رعایت نشده، رفته است. اگر رژیم غذایی توسط متخصص تغذیه و با توجه به شرایط جسمی شما توصیه نشده باشد میتواند سبب آسیب رسانی به شما شود. اصول درست رژیم گرفتن یکی از موارد مهمی است که بایستی در رژیمهای غذایی مد نظر قرار بگیرد، زیرا عدم رعایت آنها می تواند منجر به آسیبهای جبران ناپذیری شود. در این مقاله قصد داریم اصول درست رژیم گرفتن و مضرات رژیمهای نادرست را بررسی کنیم.
آشنایی با اصول و قوانین درست رژیم گرفتن
در اصول درست رژیم گرفتن یک قانون کلی هست که می گوید باید کالری ورودی را کم کنیم و خروجی را زیاد کنیم یعنی یا متابولیسم پایه را بالا ببریم یا این که با ورزش یا فعالیت های فیزیکی بیشتر، انرژی بیشتری مصرف کنیم. این یک قانون کلی است به این دلیل که ما در بدن خود ذخیره خیلی از چیزها را نداریم، متخصصین تغذیه معتقدند که رژیم غذایی باید با تعادل و تنوع همراه باشد، پس رژیم هایی که با خوردن یک ماده غذایی مشخص در طول یک هفته یا یک ماه همراه هستند رژیم های سالمی نیستند.
مثلا، فرض کنید که سوخت اصلی مغز ما گلوکز است، ذخیره گلوکز بدن ما که گلیکوژن است، بیشتر از 12 ساعت نیست یعنی بعد از این تایم دیگر قندی در بدن نیست که مغز مصرف کند. یا اینکه پروتئین در بدن ما ذخیره نشده و همچنین اضافه مواد در بدن ما ذخیره نمی شود و اضافه همه مواد به چربی تبدیل می شود، ما ذخیره اسید آمینه در بدن نداریم و به این علت که خیلی از فعالیت های درون بدن به این اسید نیاز دارند باید به صورت روزانه آن را دریافت کنیم. بدن ذخیره ای از ویتامین های محلول در آب ندارد (مثلا ویتامین های گروه ب و ث) چون اضافه این ویتامین ها دفع می شود. پس خیلی مهم است که ما از تمام گروه های غذایی به صورت روزانه دریافت کنیم و بهتر این است که در وعده های مختلف غذایی این تنوع را جای دهیم.
اگر اصول رژیم گرفتن را رعایت نکنید چه بلایی سرتان میآید؟
امروزه افرادی که خودسرانه برای خود برنامه رژیم غذایی درست می کنند، کم نیستند. اکثر رژیم های خودسرانه غیر اصولی هستند و باعث آسیب رسانی به اعضای بدن خواهند شد. افرادی هم ممکن است، به اشتباه کار برنامه ریزی رژیم غذایی خود را به افراد ناوارد و غیر متخصص بسپارند.
کسانی که رژیم های غیر اصولی می گیرند و از اصول رژیم گرفتن مطلع نیستند ممکن است بتوانند دوره سخت رژیم ها را بگذرانند و شاید حتی با کاهش وزنی که انتظار داشتند هم مواجه شده باشند اما این کاهش وزن با آسیب های شدیدی همراه خواهد بود، مثلا سنگ کیسه صفرا، قطع شدن دوره های ماهانه، کم آبی شدید، ریزش موی شدید، مشکلات اعصاب و روان شدید و … . وقتی شخصی وزنش را کاهش می دهد بدن یک سطح آستانه برای وزنی که به آن رسیده تعیین می کند، وقتی این وزن دوباره زیاد می شود این آستانه هم تغییر می کند و بدن دیگر اجازه نمی دهد که کاهش وزن تا آستانه قبلی صورت بگیرد متخصصین تغذیه به این حالت کاهش وزن یویویی می گویند.
متخصصین تغذیه به اینگونه رژیم ها اعتقادی ندارند زیرا این رژیم ها فقط آب بدن را کاهش می دهند. زمانی که بدن زیر فشار رژیم های نادرست و غیر اصولی قرار می گیرد برای حفظ حیات اعضا فرایندهای مختلف و زنجیره ای را شروع می کند. اگر فرد بر رژیم نادرست خود پافشاری کند عوارض مختلفی برایش ظاهر خواهد شد.
وقتی بدن در شرایط قحطی قرار بگیرد، از مصرف چربی های انباشته شده جلوگیری می کند. این چربی ها مورد استفاده در فعالیت های غیر ارادی بدن هستند. بدن در این زمان از منابع کوره های انرژی مثل عضلات و کبد استفاده می کند. در این کوره های انرژی میتوکندری های فراوانی هست و بدن این درشت مغذی ها را به انرژی تبدیل می کند. این کار بدن باعث می شود که عضلات کم کم تحلیل بروند، تحلیل رفتن عضلات باعث می شود که سوختن انرژی به شکل ناقص انجام شود و در نتیجه ترکیب های با نام «کتون» ایجاد شوند، کتون ها در فرد ایجاد احساس بی اشتهایی می کنند.
این شرایط، بدن را به سمت اسیدی شدن پیش می برد و اسیدی شدن بدن سبب تخلیه مواد معدنی (مانند کلسیم و میترال ها) از اسکلت بدن می شود. این فرایند به مرور پوکی استخوان را در فرد به وجود می آورد از طرف دیگر دفع بیش از حد آب بدن باعث تحلیل رفتن عضلات و شل شدن پوست بدن، کم خونی، ریزش مو و… هم خواهد شد که بعضی از آن ها در درازمدت خود را نشان می دهند.
منبع: https://mag.asanteb.com