گل یاس رازقی و ویدئو شیوههای پرورش و نگهداری
گل یاس رازقی گونهای از گلهای معطر است که نیاز به آب و هوایی معتدل و استوایی دارد و در کشورهای بسیاری کشت میشود. این گل، نماد فیلیپین و گل ملی این کشور و یکی از سه گل ملی اندونزی محسوب میشود. نام انگلیسی این گل Arabian jasmine است با وجود اینکه گل بومی عربستان نیست. نام علمی آن Jasminum Sambac و از خانواده Oleaceae و بومی کشور هندوستان میباشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی گل یاس رازقی بپردازیم.
آشنایی با گل یاس رازقی
ارتفاع این گل از 5/0 تا 3 متر می رسد و از جمله گیاهان نیمه بالارو به حساب می آید. این گل، برگ هایی دائمی، بیضی شکل و بی کرک با گل های درشت پرپَر دارد که در طول تابستان و نیمی از بهار گل ها شروع به شکفتن می کنند و هر کدام تقریبا ده روز دوام دارند.
شیوه نگهداری گل یاس رازقی
♦ آبیاری:
گل یاس رازقی از جمله گل هایی است که باید در محیط بیرون از منزل و در هوای آزاد نگهداری شود و به همین علت نیاز به آبیاری روزانه دارد به خصوص در فصل تابستان که تبخیر آب از خاک بیشتر بوده بهتر است روی خاک را مالچ بپاشید و یا آن را با پلاستیک سیاه بپوشانید و همچنین بهتر است با آب سرد جوشانده شده گل یاس رازقی را آبیاری کنید.
♦ نور:
یاس رازقی به نور بسیار زیاد اما غیر مستقیم نیاز دارد چرا که نور مستقیم باعث سوختن برگ های آن می شود.
♦ خاک:
به گل یاس رازقی می توانید اسید هیومیک اضافه کنید و همین طور موقع آبیاری برای جلوگیری از رسیدن آب قلیایی به خاک آن می توانید یک تکه سولفات آهن را جلوی آبی که به گل می دهید بگیرید تا از قلیایی شدن آن جلوگیری کنید. خاک این گیاه نیاز بسیار زیادی به غنی سازی به وسیله کمپوست دارد.
♦ گلدهی:
گل یاس رازقی هم مثل بسیاری از گیاهان در زمستان و پاییز به خواب می رود و در اوایل بهار از خواب بیدار می شود و تا اواخر تابستان به گلدهی می پردازد.
نحوه تکثیر گل یاس رازقی
خوابانیدن شاخه:
یکی از روش های تکثیر و پرورش گل یاس رازقی روش خوابانیدن شاخه می باشد. برای اینکار باید از شاخه های یک یا دو ساله ای که در قسمت انتهایی گلدان قرار دارد استفاده کنیم برای این منظور شاخه را از وسط خم می کنیم و در ماسه قرار می دهیم تا ریشه زایی کند. بعد از اینکه ساقه به تکثیر ریشه پرداخت آن را از گیاه مادر جدا می کنیم و در گلدان با خاک مناسب قرار می دهیم. ناگفته نماند که برای سرعت بخشیدن به عمل ریشه زایی می توانیم قبل از ریشه زایی با چاقو کمی ساقه را خراش داده و سپس در خاک قرار دهیم.
قلمه زنی:
برای قلمه زنی گل یاس رازقی باید قبل از اینکه جوانه ها در فصل بهار رویش کنند دست به کار شد به همین منظور می بایست از شاخه هایی که در گذشته سابقه ی گلدهی داشته اند استفاده کرد، برای این کار باید آنها را داخل گونی کنفی قرار دهیم و تا یک هفته هر روز به آنها آب دهیم و سپس بعد از یک هفته هر شاخه را به قسمت های 10-20 سانتی متری تقسیم می کنیم و سپس قلمه ها را در ماسه کاشته و به مدت 6 هفته هر روز به آنها آب دهیم. بعد از 6 هفته که گلدان ها در سایه بودند آن ها را به گلدان اصلی و یا باغچه ای که برای آنها در نظر گرفته ایم منتقل می کنیم.
پیوند:
گل یاس رازقی را می توان با گل یاس سفید پیوند داد و این پیوند می تواند در فصل بهار از راه پیوند شکمی و در فصل پاییز از طریق پیوند شکافی باشد.
کاربردهای گل یاس رازقی
یاس رازقی با توجه به عطر فوق العاده ای که دارد مصارف گوناگونی دارد علاوه بر کاربرد زیبایی و زینتی از کاشت این گل در مساحت های انبوه برای گرفتن عطری خاص که به هیچ وجه نمی شود به صورت صنعتی آن را ساخت استفاده می شود.
از قسمت های مختلف این گیاه به صورت های مختلف به عنوان بند آورنده شیر پستان، ضماد برای زخم های دردناک، تحلیل دهنده ورم مژه، آرام کننده خارش شدید ناشی از تاول، تب بر، رفع مشکلات آمیزشی و… استفاده می شود.
منبع: https://mag.asanteb.com