بهترین شرایط محیطی برای رشد گل میخک قرنفلی
گل میخک قرنفلی با نام علمی Dianthus caryophyllus، از خانواده میخک (CARYOPHYLLACEA) است. میخک قرنفلی گیاه بومی منطقه مدیترانه بوده و دیگر نامهای آن میخک صورتی و Clove Pink میباشد. این نوع گل از زمان باستان در دنیا مورد توجه بوده و در تعداد زیادی از کشورها به عنوان نماد در مراسمات مختلف کاربرد دارد. در کشورهایی مانند ایتالیا، اتریش و یوگسلاوی سابق میخک قرمز در روز اول از ماه مِی نماد جنبش کارگری است. همچنین میخک قرمز نماد انقلاب پرتقال به حساب میآید. در این مقاله قصد داریم به معرفی گل میخک قرنفلی بپردازیم.
آشنایی با گل میخک قرنفلی:
گل میخک قرنفلی در طی فرآیند رشد به 80 سانتی متر ارتفاع می رسد و دارای برگ هایی کوتاه و پهن است. رنگ گل ها نیز سبز و بدون کبودی است. این گیاه دارای گل هایی بسیار معطر است که رنگ اصلی گل ها ارغوانی روشن و صورتی است، البته ارقام گوناگونی از آن به رنگ های دیگری مانند زرد، سفید، قرمز و سبز نیز گسترش یافته است. از وبژگی های خاص و متمایز میخک قرنفلی در مقایسه با گل های دیگر، داشتن عمر گلدانی طولانی و عطر گل خاص است. از گونه های دیگر میخک نیز می توان به میخک باغی، دورگه های قرنفل و نیز میخک گل کاران اشاره کرد.
شرایط محیطی مورد نیاز برای رشد گل میخک قرنفلی:
دما:
هر چند گونه های مختلف میخک از نظر میزان حساسیت به نور و دما تقاوت هایی دارند ولی بیشتر گونه ها در دمای خنک و طول روزهای بلند گل هایی مرغوب تولید می کنند. مناسب ترین دمایی که برای میخک ها جهت تولید گل های مرغوب پیشنهاد می شود 10 درجه سانتی گراد در شب و 13 تا 16 درجه سانتی گراد در روز است.
هر چند سرعت گل انگیزی در دماهای پایین افزایش می یابد ولی این دما موجب کاهش سرعت رشد گل می شود. در حقیقت کاهش دما به کمتر از دمای مطلوب، کیفیت گل ها را افزایش داده ولی عملکرد کمتر می شود، از سرعت رشد کاسته شده و عارضه شکافته شدن کاسبرگ نیز زیاد می شود.
همچنین افزایش دما به بالاتر از حد مطلوب نیز موجب تولید شدن شاخه هایی ضعیف، کاهش دوره تولید و رشد، کوچک شدن گل ها و کاهش کیفیت رنگ گل ها در میخک قرنفلی می شود.
نور:
در صورتی که شدت نور بالا باشد، گل انگیزی با سرعت بالایی انجام شده و روی ساقه تعداد برگ های کمتری تولید می شود. در شدت نور پایین نیز عکس آن رخ می دهد. اگر شدت نور کم باشد 20 تا 30 روز بلند و اگر شدت نور زیاد باشد بین 7 تا 14 روز بلند برای تشکیل گل در میخک لازم است. در مناطقی که شدت نور کمی دارند می توانید از نور مکمل استفاده کنید یا تراکم گیاهان را کاهش دهید، در غیر این صورت میزان کیفیت وزن تر و خشک گل ها و تعداد گل ها کاهش می یابد.
آبیاری:
گل میخک قرنفلی همواره باید خاکی مرطوب داشته باشد که میزان آبیاری بسته به عوامل گوناگون مانند طول روز، رطوبت هوا و … متفاوت است. شما می توانید زمانی که شدت نور کم است با کم کردن مقدار آبی که گیاه در دسترس دارد از تولید شاخه های ضعیف جلوگیری کنید.
خاک:
گل میخک قرنفلی خاک های اسیدی را دوست ندارد و PH خنثی و یا 6 تا 7 برای این گیاه مناسب است. خاک آن باید خوب زهکشی شود، پس خاک شنی لومی که اصلاح شده با مواد آلی باشد، برای این گیاه مناسب است. خاک با ترکیب 50 درصد پیت، 40 درصد ماسه و 10 درصد رس برای میخک قرنفلی مناسب است.
کود دهی:
کمبود نیتروژن موجب کاهش رشد، نازک و باریک شدن برگ ها و از بین رفتن انحنای طبیعی آن ها می شود. باید کودهای فسفر و پتاسیم دار را به خاک گیاه اضافه کرد همچنین محلول پاشی آهن نیز توصیه می شود.
تکثیر و افزایش:
برای تکثیر گل میخک قرنفلی از روش های زیادی استفاده می شود که رایج ترین آن کاشت بذر گل میخک قرنفلی در فصل بهار است. در این روش ابتدا برای تولید نشا بایستی خاک مناسب را درون گلدان بریزید، سپس بذرها را روی خاک ریخته و پخش کنید و به اندازه 0.5 سانتیمتر خاک روی بذر بپاشید و به طور مناسب آن را آبیاری کنید. هنگامی که ارتفاع جوانه ها به 8 سانتیمتر رسید شما می توانید جوانه ها را به مکان دیگری منتقل کنید. در مکان جدید فاصله مناسب جوانه ها از هم حداقل 20 و حداکثر 30 سانتی متر است.
منبع: https://mag.asanteb.com