4 نوع مختلف از اگزمای اسکروتال و روشهای درمان آن
اگزما یک بیماری غیرمسری، خارشدار و خشک پوستی بوده که افراد را به طور متفاوت تحت تاثیر خود قرار میدهد. اشکال مختلفی از اگزما وجود دارند و هر کدام به دلایل متفاوت رخ میدهند. اگزمای اسکروتال نوعی از اگزما بوده که بر کیسه اسکروتوم یا کیسه پوستی که بیضهها را در بر میگیرد، اثر میگذارد. پوستی که تحت تاثیر اگزما قرار میگیرد معمولا خشکتر بوده و ممکن است چربی کمتری از پوست سالم تولید کند که در صورت بروز چنین حالتی پوست آب کمتری را نگه داشته و موجب شکاف بین سلولهای پوست میگردد، این شکافها سبب میشوند که باکتریها و عوامل مضر به راحتی در پوست نفوذ کرده و مشکلاتی را ایجاد نمایند. اگزمای اسکروتال خارش بسیار شدیدی را در مردان ایجاد کرده و علائم مشابهی با اگزما در جاهای دیگر بدن دارد. در این مقاله قصد داریم به علائم، روشهای درمان و مدیریت این وضعیت بپردازیم.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با اگزما
اگزما یا درماتیت یک اصطلاح است که شامل چندین شرایط پوستی میشود. این وضعیت بیشتر در کودکان رواج دارد اما میتواند همه سنین را درگیر خود نماید. در این بیماری قسمتهایی از پوست قرمز یا قهوهای رنگ شده و به مرور زمان خشک میشوند. اگزما اگر چه میتواند در هر قسمتی از بدن رخ دهد اما اغلب در موارد زیر دیده شده است:
- دست
- پا
- پوست سر
- صورت
- پشت زانو
- قسمت داخلی آرنج
معرفی علائم و انواع مختلف اگزمای اسکروتال
اگزمای اسکروتال گاهی با سایر شرایط پوستی مانند عفونتهای قارچی اشتباه گرفته میشود، به همین دلیل فرد باید به محض بروز علائم، به یک متخصص پوست مراجعه کند تا بیماری وی تشخیص داده شود. در موارد خفیف، پوست آسیب دیده دچار قرمزی، خشکی، خارش و زبری میگردد اما در موارد شدید ممکن است دچار خونریزی، پوسته شدن و زخم شود. توجه داشته باشید که خارش پوست یکی از عوامل ایجاد کننده زخم و بروز عفونت میباشد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب یک متخصص پوست میتواند با بررسی وضعیت اگزما، عوامل مرتبط با آن را شناسایی و نوع اگزما را تشخیص دهد. علائم اگزمای اسکروتال مشابه علائم عمومی اگزما بوده و میتوانند شامل موارد قید شده زیر باشند:
- خارش شدید
- سوزش
- قرمزی پوست
- خشکی و پوسته شدن پوست
- چرب شدن پوست
- التهاب
به طور کلی اگزمای اسکروتال به چهار دسته طبقهبندی میشود که در این قسمت به معرفی و بررسی آنها خواهیم پرداخت:
√ نوع اول، خفیف، حاد و خشک: در این نوع از اگزما به نظر میرسد که پوست، قرمز و تحریک شده است و در یک نگاه کاملا با پوست سالم متفاوت است. پوست آسیب دیده به شدت خارشدار بوده و با سوزش همراه است. بهبودی این وضعیت حدود چند روز و یا چند هفته زمان میبرد.
√ نوع دوم، شدید، مزمن و خشک: اگزمای اسکروتال در این نوع دارای رنگ قرمز روشنی بوده و زبر میباشد. ممکن است در این نوع اگزما، ران و پوست زیر آلت تناسلی تحت تاثیر قرار گیرند. شدت سوزش و خارش در این نوع از اگزمای اسکروتال بیشتر از نوع اول است.
√ نوع سوم، مزمن و مرطوب: تمام اسکروتوم و قسمتهای داخلی رانها نرم و مرطوب بوده و مایع در اطراف آنها تراوش میکند. عروق خونی در این نوع به شکل تارهای عنکبوت ظاهر شده و با بوی بد و زخمهای دردناکی همراه است.
√ نوع چهارم، متورم و زخمی: پوست اسکروتوم متورم شده و مایع و چرک از زخمهای باز بیرون میزند. این حالت بسیار دردناک بوده و با بوی بدی همراه است.
بررسی عوامل ایجاد کننده این وضعیت
علت دقیق اگزما بسته به نوع آن متفاوت بوده و ممکن است بر اثر سابقه خانوادگی رخ دهد، از این رو افرادی که اعضای خانوادهشان به این وضعیت دچار هستند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند. در زیر به برخی از عواملی که ممکن است موجب بروز اگزمای اسکروتال گردند، اشاره خواهیم کرد:
- سابقه آلرژی و آسم
- استرس و اضطراب میتواند موجب احساس خارش در اسکروتوم شود
- شپش یا چرب بودن پوست
- عفونتهای پوستی
- قرار گرفتن در معرض حرارت و رطوبت مانند مناطق گرمسیری و یا پوشیدن لباسهای ضخیم
- قرار گرفتن در معرض مواد تحریکپذیر مانند روغن اتومبیل، موتور دیزل و رنگ زنی لباس
- واکنش به داروهای بدون نسخه شامل آنتیبیوتیکهای موضعی مانند نومیدین سولفات و جنتامایسین
- سوزش پوستی ناشی از کاندوم
- کمبود مواد مغذی خاص مانند روی و ویتامین B2 (ریبوفلاوین)
- برخی از شرایط بهداشتی مانند اچ آی وی و دیگر انواع عفونت
راههای تشخیص، درمان و پیشگیری از اگزمای اسکروتال
پزشک متخصص با نگاه کردن به پوست، اگزما را تشخیص میدهد. پزشک اگزما را بررسی کرده و ممکن است نمونه کوچکی از پوست را جهت آزمایش به آزمایشگاه بفرستد. یک تکنسین در آزمایشگاه، نمونه پوست را جهت شناسایی منبع بررسی خواهد کرد. به طور عمده هدف از درمان این وضعیت، از بین بردن خارش میباشد. پزشک جهت درمان ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را به بیمار توصیه کند:
- کرمهای استروئیدی یا داروهای تجویزی قویتر
- تزریق کورتیکواستروئید در مواردی که اگزما شدید بوده و با کرم کنترل نمیشود
- داروهای ضد التهابی مانند کرم پیمکرولیموس (Elidel) و تاکرولیموس (Protopic)
- داروهای ضد اضطراب
- آنتی هیستامینها
- کرمهای مرطوب کننده
- اشعه ماوراء بنفش
روشهای پیشگیری از این بیماری با رعایت نکات ذیل:
- پوشیدن لباس زیر پنبهای و آزاد جهت گردش جریان هوا در اطراف بیضهها
- تعادل مناسب ویتامینها و مواد معدنی در رژیم غذایی
- اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و خطرناک
- اجتناب از خارش دادن
- استفاده از کمپرس آب سرد یا حمام آب سرد جهت کاهش خارش
- اجتناب از مصرف صابونهای زبر، مواد شوینده یا محصولات با رایحه
- اجتناب از مصرف کاندوم لاتکس و لباسهای تنگ
- اجتناب از عوامل حساسیتزا
توجه داشته باشید که تمیز نگه داشتن کشاله ران بسیار مهم است. در صورتی که اگزما رشد کرده باشد، باید ناحیه آسیب دیده را به آرامی بعد از هر شستشو خشک کنید تا به جلوگیری یا کنترل این وضعیت کمک کند. اگر کسی از کرم استروئید برای درمان اگزمای اسکروتال استفاده میکند، باید قبل از رابطه جنسی منتظر بماند تا کرم کاملا خشک شود زیرا برخی از کاندوها و اسپرمها ممکن است پوست را تحریک نمایند. نوع خفیف اگزمای اسکروتال با استفاده از کرمهای استروئیدی موضعی درمان میشود اما در موارد شدیدتر جهت درمان و تجویز دارو نیاز به مراجعه پزشک میباشد. این وضعیت در صورت عدم درمان به سرعت پیشرفت خواهد کرد.
منبع: https://mag.asanteb.com