رفع بوی بد ادرار و بررسی 4 علت‌ ایجاد آن

ادرار مایعی است که توسط کلیه‌ها تولید و از طریق مجاری ادراری از بدن دفع می‌شود. اگر فرد دچار کم آبی باشد، ادرار کمتر و غلیظ‌تر شده و اگر فرد آب زیادی بنوشد ادرار بیشتر و همچنین رقیق‌تر خواهد شد. ادرار طبیعی در افراد سالم نباید بوی شدید و زننده داشته باشد اما به هر حال ممکن است افراد بسیاری در دوره‌های مختلف زندگی خود دچار بوی بد ادرار شوند و این موضوع برای آن‌ها ناراحت‌کننده باشد. این مشکل ممکن است به چندین علت رخ دهد، اما اغلب موجب نگرانی نخواهد شد. از علل شایع بوی بد ادرار می‌توان به بیماری دیابت، بارداری و رژیم غذایی حاوی پروتئین اشاره کرد. این مقاله به دلایل مختلف بوی بد ادرار، علائم و زمان مراجعه به پزشک جهت رفع این حالت خواهد پرداخت.

بوی بد ادرار

علل و علائم عارضه بوی بد ادرار

همانطور که گفته شد بوی بد ادرار ممکن است برای برخی افراد نگران کننده باشد اما باید توجه داشت که این موضوع غیرطبیعی نبوده و در اکثر مواقع موقت خواهد بود، ولی هنگامی که این مشکل به طول بیانجامد باید برای تعیین علت اصلی آن به پزشک مراجعه کرد. ادرار عمدتا از آب تشکیل شده است و تغییر بوی بد آن به دلیل مواد زائد موجود در بدن می‌باشد، این بدان معنا است که ظاهر و بوی ادرار می‌تواند نقش مهمی در سلامت فردی هر شخص داشته باشد.

در ادامه به 4 علت متداول بوی بد ادرار در افراد خواهیم پرداخت:

  1. بیماری دیابت

  2. مصرف زیاد مواد غذایی حاوی پروتئین

  3. دوران بارداری

  4. کم آبی

مورد اول، بیماری دیابت

افراد مبتلا به دیابت ممکن است سطح بالایی از کتون‌ها را در جریان خون خود داشته باشند بدین سبب زمانی که بدن بخواهد ادرار را خارج نماید بوی بدی را به همراه خواهد داشت. توجه داشته باشید که به سطح بالای کتون‌ها در ادرار یا خون کتوز گفته می‌شود. بدن این افراد زمانی که قند یا گلوکز کافی برای سوخت نداشته باشد کتون‌ها را تولید می‌کند. داشتن مقادیر کمی از کتون‌ها در جریان خون طبیعی است مخصوصا برای افرادی که مرتبا ورزش می‌کنند یا فعالیت‌هایی را انجام می‌دهند که بدن را به سوخت و سوز وا می‌دارد. با این حال اگر فرد مبتلا به دیابت شرایط خود را کنترل نکند سطح بالای کتون‌ها در خون می‌تواند خطرناک و تهدید کننده زندگی فرد باشد که نیازمند توجه فوری پزشکی خواهد بود. برای برخی افراد اولین نشانه دیابت نیز همین موضوع می‌باشد. در اکثر موارد افراد مبتلا به کتواسیدوز، ادرار بد بویی دارند و کتواسیدوز می‌تواند در عرض 24 ساعت پس از افزایش سطح قند خون و یا هیپرگلیسمی به طور مرتب افزایش یابد. جالب است بدانید که افراد می‌توانند با استفاده از نوارهای کتون که در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند، سطح کتون‌های ادرار را اندازه‌گیری نمایند. در این قسمت از مقاله به علائم و نشانه‌های اضافی کتواسیدوز خواهیم پرداخت:

  • افزایش ادرار
  • کمبود آب
  • تشنگی بیش از حد و بی‌وقفه
  • ضربان تند قلب
  • بوی بد ادرار
  • استفراغ
  • اسهال
  • سردرگمی
  • نفس نفس زدن

در نظر داشته باشید افرادی که به این علائم مبتلا می‌شوند باید فورا به پزشک مراجعه نمایند. به غیر از دیابت شایع‌ترین علت کتواسیدوز، گرسنگی و مصرف زیاد الکل می‌باشد که باید به آن توجه کرد.

مورد دوم، مصرف زیاد مواد غذایی حاوی پروتئین

بوی بد ادرار

یکی دیگر از مواردی که سبب بوی بد ادرار خواهد شد، مصرف بالای پروتئین می‌باشد. هنگامی که فرد به جای مصرف کربوهیدرات از پروتئین زیاد استفاده می‌کند، بدن وی نیز از پروتئین بهره خواهد گرفت و این امر می‌تواند باعث افزایش سطح کتون در خون شود و زمانی که فرد اقدام به تخلیه ادرار خواهد کرد با بوی بد و نامطبوعی مواجه خواهد شد.

مورد سوم، دوران بارداری

در طول بارداری، ادرار ممکن است به چند دلیل تغییر کند که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • از آنجا که حس بویایی در دوران بارداری کمی تغییر می‌کند، عطرهای هر روز ممکن است بویی متفاوت‌تر از حد معمول داشته باشند.
  • با تغییرات هورمونی در مراحل اولیه بارداری، سطح گونادوتروپین کوریونیک هورمون (HCG) در خون افزایش یافته و سبب بوی بد ادرار خواهد شد.
  • از هر 20 زن باردار یک نفر به یک نوع دیابت موقت به نام دیابت بارداری مبتلا می‌شود. کتواسیدوز نیز یک عارضه جدی اما نادر در زنان مبتلا به دیابت بارداری است.

مورد چهارم، کم آبی

هنگامی که فرد دچار کم آبی شود، آب کمتری در ادرار دفع می‌گردد، این بدان معناست که ادرار متمرکزتر و تیره‌تر بوده و بوی آن تندتر از حد معمول می‌باشد. در نظر داشته باشید که اگر مواد زائد موجود در ادرار دارای بوی بد و نامطبوع باشند، ادرار نیز به طبع دارای بوی بدی خواهد بود. به غیر از بوی بد و شدید ادرار، علائم اضافی کم آبی موارد زیر را در بر خواهند گرفت:

زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک

بوی بد ادرار

زمانی که افراد به مدت یک یا دو روز بوی متفاوتی را در ادرار خود احساس نمایند معمولا نیازی به نگرانی نیست. با این حال، اگر این بوی نامطبوع به طول انجامید و چند روز طول کشید، افراد باید برای تعیین علت زمینه‌ای آن به پزشک مراجعه نمایند، به ویژه افراد مبتلا به دیابت و زنان باردار باید در رابطه با هرگونه تغییر در بوی ادرار با پزشک مشورت کنند خصوصا اگر بوی ادرار آن‌ها تند و زننده باشد، زیرا ادرار در حالت طبیعی بدون بو و شفاف است، بنابراین بهتر است در صورت مداوم بودن این حالت افراد به پزشک رجوع کنند.

خلاصه‌ای از مقاله بوی بد ادرار در افراد

بوی بد ادرار می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که در این مقاله به طور کامل آن‌ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده‌ایم اما به طور معمول این عارضه حاصل یک رژیم غذایی یا کم آبی بدن می‌باشد و جای نگرانی ندارد، با این حال اگر این بوی نامطبوع به درازا بکشد افراد باید برای تعیین علت اصلی آن به پزشک مراجعه نمایند. به طور مشابه، زنان باردار و افراد مبتلا به دیابت و یا سایر نشانه‌های دیابت نیز اگر متوجه این بوی نامطبوع شدند باید با پزشک در این رابطه صحبت نمایند. در این شرایط، ادراری که حاوی بوی بد باشد ممکن است نشانه‌ای از یک مسئله جدی پزشکی تلقی گردد، به همین دلیل باید برای انجام بررسی‌های لازم اقدامات مناسب را آغاز نمایید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا