میوه پرتقال پر از خاصیتهای مفید برای سلامتی
میوه پرتقال برای سلامتی فواید زیادی دارد. یکی از اصلی ترین خواص پرتقال، ویتامین ث است که بدن به شدت به آن نیاز دارد. این ویتامین c برای درمان سرماخوردگی هم عالیست. یکی دیگر از خواص میوه پرتقال، خاصیت ضد سرطانی است. جالب است بدانید میوه پرتقال، برای درمان کم خونی هم مفید است. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب مهمترین خواص پرتقال را به شما معرفی می کنیم.
تاریخچه میوه پرتقال:
میوه پرتقال یا مالته میوه ای از خانواده مرکبات می باشد. درخت پرتقال، همیشه سر سبز بوده است و ارتفاع آن تا بیش از ۱۰ متر هم می رسد. ریشه پرتقال از جنوب شرقی آسیا (چین و هند) می باشد و یک میوه کاملا پیوندی است که در دوران باستان احتمالا با پیوند نارنگی و پومیلو پرورش داده شده است. نوع ایرانی Persian Orange که ایتالیایی ها از قرن ۱۱ میلادی کشت آن را در جنوب اروپا رایج کردند بسیار تلخ بود و جای خود را از قرن ۱۵ میلادی به نوع شیرین تر داد که تجار کشور پرتغال از هندوستان این میوه را وارد و کشت کردند. برای همین هم در اکثراز زبان های دنیا (یونانی، ترکی، ایرانی، عربی، بلغاری، گرجی و زبان جنوب ایتالیا) امروزه هنوز لغت میوه پرتقال با کشور پرتغال تشابه اسمی دارد. البته ریشه لغت انگلیسی (Orange) از نارنگ (سانسکریت) آمده و هم ریشه لغت نارنج (فارسی) و لغتهای مشابه در ارمنی، اسپانیایی، عربی و غیره می باشد. در بعضی زبانها هم (نظیر هلندی و آلمانی) آن را سیب چینی (بواسطه مبداء این میوه) می خوانند.
معروف ترین گونه اصلاح شده پرتقال در دنیا تامسون ناول می باشد. بیروت، پایتخت لبنان نیز یکی از معروفترین مکان های پرورش آن در جهان می باشد که پرتقال بیروتی آن نیز معروف است.
خواص میوه پرتقال:
1) جلوگیری از بیماری قلبی: مطالعه بر روی جوامع سراسر دنیا نشان داده است که رژیم های غذایی سرشار از ویتامین C، به حفاظت در برابر بیماری های قلبی کمک می کند. این ویتامین از LDL در برابر تخریب اکسیداتیو توسط رادیکال های آزاد حفاظت می کند. LDL تخریب شده سبب انسداد شریان ها و ابتلا به بیماری های قلبی می گردد.
2) کمبود ویتامین C: مقدار توصیه شده دریافت روزانه «ویتامین C»، برای خانم ها 75 میلی گرم و برای آقایان 90 میلی گرم است پس استفاده از این میوه محبوب به شدت پیشنهاد میشود.متخصصان تغذیه که توصیه به دریافت «مطلوب تغذیه ای» دارند، دریافت 400 میلی گرم برای افراد بین 25 تا 50 سال و 800 میلی گرم برای افراد بالای 50 سال را دارند. پرتقال و آب پرتقال نقش مفیدی در تأمین این نیازمندی های روزانه «ویتامین C» ایفا می کنند.
3) سرماخوردگی: دریافت کافی «ویتامین C» به کاهش شدت علایم سرماخوردگی و طول مدت آن کمک می کند و استفاده از این میوه در طی دوره نقاهت باعث آرامش بیمار خواهد شد.
4) سرطان: پرتقال و آب آن سرشار از ماده مغذی گیاهی هسپریتین (hesperitin) هستند. در تحقیقات آزمایشگاهی، عصاره هیسپریتین سبب مهار رشد سلول های سرطانی سینه و تشکیل تومور شده است. هسپریدین (یکی از انواع هسپریتین) به پیشگیری از بروز سرطان حفره دهانی کمک می کند. پوست پرتقال دارای مواد مغذی گیاهی به نام نوبیلتین و تنجرتین است که سبب متوقف کردن حملات سلول های سرطانی می شود. آب پرتقال سرشار از ماده مغذی گیاهی لیمونوئید است که آن هم دارای خواص ضد سرطانی می باشد.
5) آب مروارید: عدسی های چشم انسان به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی از «ویتامین C» می باشد. افرادی که کمتر از 125 میلی گرم «ویتامین C» در روز مصرف می کنند، 4 برابر بیشتر با خطر ابتلا به آب مروارید، در مقایسه با افرادی که بیش از 500 میلی گرم در روز مصرف دارند، مواجه می باشند. بنابراین مصرف مرکبات به حفاظت از عدسی ها در برابر آب مروارید کمک می کند.
6) برای درمان کم خونی پرتقال عالیست.
7) بسته نشدن لوله عصبی در جنین: پرتقال دارای فولات است که به همراه قرص های اسید فولیک به پیشگیری از بروز اسپینا بیفیدا (بسته نشدن لوله عصبی) در جنین کمک می کند. لذا به مادران باردار مصرف منابع اسیدفولیک از جمله پرتقال توصیه می شود.
میوه پرتقال و خاصیت ضد سرطان:
همچنین تحقیقات نشان داده است افرادی که به طور منظم از مرکبات استفاده می کنند، تا 60 درصد کمتر به سرطان معده مبتلا می شوند. احتمالا «ویتامین C» در مرکبات سبب مهار تشکیل مواد سرطان زا در معده می شود. در یک تحقیق به منظور مقایسه میزان ابتلا به سرطان در اشخاصی که خیلی فراوان پرتقال می خورند با اشخاصی که خیلی کم مصرف می کنند، مشخص شده است که خطر ابتلا به سرطان نای در افراد گروه اول 50 درصد کمتر از افراد گروه دوم است. ویتامین C به پیشگیری از گاستریت (نوعی التهاب لایه های پوششی دیواره معده) که خود عاملی برای تشکیل سلول های سرطانی در معده است، کمک می کند.فیبر مرکبات از نوع نامحلول است، بنابراین به افزایش حجم مدفوع و سرعت بخشیدن به حرکت آن در دستگاه گوارش کمک می کند. به این ترتیب یکی از روش های پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، مصرف منظم و فراوان انواع مرکبات است.
جاى تعجب نیست اگر بگوییم پرتقال ها یکى از محبوب ترین میوه هاى جهان هستند. این میوه نارنجى و خوشرنگ از زمستان تا تابستان در دسترس است و براى تهیه دسرها و حتى برخى از غذاها از آن استفاده مى شود. یک لیوان آب پرتقال هم نوشیدنى خوشمزه و دلچسبى است که خوردن آن در طول روز به سلامت و شادابى شما کمک مى کند. بنابراین از خوردن پرتقال ها لذت ببرید و این میوه مقوى و خوش طعم را در میان وعده هاى غذایى خود بگنجانید. مانند سایر میوه ها، پرتقال هم حاوى عناصر و ترکیبات ارزشمندى است که به پیشگیرى از انواع و اقسام بیمارى هاى رایج کمک مى کند، از جمله انواع سرطان هاى گوارشى مانند سرطان معده، مرى، لوزالمعده و…
مضرات میوه پرتقال:
در پرتقال، موادی از نوع آلکالوئید ها وجود دارد که در مبتلایان به نارسائی کبد ایجاد حساسیت و ناراحتی می نماید، بنابراین اینگونه اشخاص باید در مصرف پرتقال احتیاط کنند
میوه پرتقال، با گوشت و ماهی سازگار نیست، ۴ ساعت بعد از خوردن ماهی خورده شود.
این میوه خوشمزه برای سلامتی ما خواص زیادی دارد. یکی از مهمترین ویژگی ان ویتامین ث است که بسیار مفید بوده و سرماخوردگی را هم درمان میکند.
پیشنهاد می کنیم حتما مصرف این میوه را به عنوان میان وعده فراموش نکنید.