خواص گوجه فرنگی سلطان سرخ
خواص گوجه فرنگی برای سلامتی بسیار است. گوجه فرنگی در کنار اینکه خاصیت ضد سرطانی دارد حاوی ویتامینهای A ،C ،B3 ،B6 ،E و k هم هست که بدن به آن نیاز دارد. شما میتوانید از خواص گوجه فرنگی برای زیبایی پوست و مو استفاده کنید. در این بخش از مجله پزشکی اسان طب درباره خواص گوجه فرنگی اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
خواص گوجه فرنگی:
خاستگاه گوجه فرنگی آمریکای جنوبی میباشد. شواهد ژنتیکی نشان میدهند که اجداد گوجه فرنگی گیاهانی خودرو و علفی بودند که میوههای کوچک سبزرنگی داشتند و در نقاط کوهستانی پرو میروییدند. این گیاهان گونههای مختلفی از سرده پیشین Lycopersicon بودند. یکی از این گونهها با نام علمی Solanum lycopersicum به مکزیک منتقل شد و پس از مدتی در آنجا توسط بومیان پرورش یافت.
تاریخ دقیق پرورش گوجه فرنگی برای اولین بار مشخص نیست. به نظر میرسد نخستین گوجه فرنگی پرورشیافته نوعی میوهٔ زردرنگ به اندازهٔ گوجه فرنگیهای ریز گیلاسی بوده که توسط آزتکها کشت میشده است. نوشتههای برجامانده از این تمدن نشان میدهند که این میوه همراه با فلفل، ذرت و نمک آماده و مصرف میشد.
گفته شده گوجه فرنگی حدوداً از ۵۰۰ سال پیش از مسیح در جنوب مکزیک پرورش داده میشد. بومیان پوئبلو بر این باور بودند که کسانی که دانههای گوجه فرنگی را مصرف میکردند با نیروهای خدایان متبرک میشدند.
دیگر خواص گوجه فرنگی:
میوه ی نارس گوجه فرنگی سمی است و باید از خوردن آن پرهیز کرد. به علاوه خوردن برگ آن که به عنوان دارو در مواردی تجویزمی شود، باید در حد اعتدال و به مقدار مجاز و محدود، در حدی که پزشک تعیین کرده مصرف شود، زیرا برگ آن هم سمی است.
– در چین از جوشانده ی ریشه، شاخه ها و برگ های مسن گوجه فرنگی برای رفع دندان درد استفاده می کنند و خود گیاه نیز خاصیت حشره کش دارد .
مادهای سمّی به نام سولانین در گوجهفرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت میشود و دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ایجاد را می کند.
– در هند و چین از میوه ی گوجه فرنگی به عنوان ملین استفاده می شود و برای تقویت مسلولین (مبتلایان به بیماری سل)، تب های حصبه ای، رفع ورم ملتحمه ی چشم، آماس گوش (اوتیت) و دفع سنگ کلیه تجویز می شود.
– در اندونزی از گرد برگ های خشک کوبیده ی گوجه فرنگی، برای رفع آفتاب سوختگی پوست و صورت استفاده می شود. از پاشیدن آب دم کرده ی برگ گوجه فرنگی، برای دفع آفت کلم به نام کاترپیلار نتیجه خوبی گرفته شده است.
– مصرف خواص گوجه فرنگی برای مبتلایان به درد مفاصل تجویز شده است و برای مبتلایان به نقرس و روماتیسم مفید است.
– خواص گوجه فرنگی، خنک و اشتها آور است و آب آن برای رشد و نمو بهتر طفل موثر می باشد.
– خواص گوجه فرنگی به علّت دارا بودن ویتامینهای A ،B ،C ،K و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن در تأمین انرژی و تقویت بدن نقش موثری ایفاء می کند.
گوجه فرنگی یکی از مهم ترین منابع ویتامین A می باشد. لذا در تقویت بینایی، تقویت و سلامتی پوست و مخاط ها (دهان و بینی) رشد و نمو استخوانها ضروری است.
– گوجه فرنگی سرشار از ویتامینهای B1 و B2 می باشد؛ از این جهت در تسکین دردهای عصبی، رفع بی اشتهایی، و درمان یبوست ، نقصان ترشح شیر مادر و تورم دهان تجویز می شود.
– خواص گوجه فرنگی، بدن را در برابر امراض و بیماریهای عفونی حفظ می کند.
– مصرف خواص گوجه فرنگی نیرو و نشاط می بخشد و پوست و دانههای آن به هضم غذا کمک می کند و رودهها را پاک می نماید.
– آب گوجه فرنگی ادرارآور مفیدی است.
– برای تمیز کردن خون باید از آب گوجه فرنگی و کرفس به نسبت مساوی و به مقدار 3 فنجان در روز، قبل از غذا و به مدت 3 هفته استفاده کرد.
– خواص گوجه فرنگی هضم مواد نشاستهای را آسان می کند و به همین جهت از آن سس درست کرده و با حبوبات پخته مصرف می کنند.
– مصرف گوجه فرنگی برای اشخاصی که مبتلا به سنگ کلیه و مثانه و کبد هستند، تجویز شده است.
– خواص گوجه فرنگی بعد از لیموترش بیش از سایر میوهها ویتامین C دارد و مقدار زیادی فسفر، آهن، سیلیس و کلسیم دارد.
– خواص گوجه فرنگی گرچه دارای اسید سیتریک است، اما بدن را قلیایی میکند.
– بوی برگ های گوجه فرنگی، زنبورهای خرمایی را ناراحت می کند، لذا می توان بوته ی گوجه فرنگی را در باغها و بوستانها کاشت تا از گزند زنبورها در امان باشند.
– اگر در محل مورچه ها چند عدد برگ گوجه فرنگی بگذارید، بوی این گیاه مورچه ها را فراری می دهد.
– برای تمیز کردن لکه ی جوهر بر روی لباس، یک تکه پنبه را در آب گوجه فرنگی فرو برده و روی لکه ی جوهر بمالید. سپس آن را بشویید.
– برای جلوگیری از مزاحمت حشرات می توانید برگ های گوجه فرنگی را به بند بکشید و آن را در اطاق خود بیاویزید، با این کار حشرات فرار می کنند.
– سالاد کاهو و گوجه فرنگی درمان کننده ی امراض عصبی هستند.
گوجه فرنگی دشمن سرطان و سکته مغزی:
لیکوپنها ترکیبات اصلی گوجهفرنگی هستند که خواص فوقالعادهای دارند. این رنگدانههای قرمز – نارنجی رنگ که به خانوادهی کاروتنوئیدها تعلق دارند خواص آنتیاکسیدانی فوقالعادهای دارند. یعنی اینکه تمام قد در برابر رادیکالهای آزاد آسیبرسان مقابله میکنند. نتایج پژوهش گستردهای که در سالهای بین 1986 و 1998 انجامشده نشان میدهد افرادی که هر هفته حداقل دو مرتبه سس گوجهفرنگی مصرف میکنند خطر ابتلا به سرطان پروستات را به میزان 36 درصد کاهش میدهند. در سال 2013 محققان فرانسوی روی موشهای آزمایشگاهی بررسیهایی انجام داده و به این نتیجه رسیدند که لیکوپنها ضدسرطان هستند. این محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد.
گوجهفرنگی خطر سکتهی مغزی را کاهش میدهد. میپرسید چرا؟ به خاطر اینکه لیکوپن موجود در این میوه اکسایش چربیها را کاهش میدهد. این اکسایش باعث تشکیل پلاکهای عروقی میشود و این رسوب چربیها باعث مسدود شدن رگها شده و خطر سکتهی مغزی را بالا میبرد. اگر از فشارخون بالا هم رنج میبرید حتماً گوجهفرنگی بیشتری میل کنید. توصیه میکنیم صبحها به صورت ناشتا یک لیوان آب گوجهفرنگی بنوشید.
گوجهفرنگی خاصیت اسیدی دارد و برای همین برای افرادی که معدهی حساسی دارند خوب نیست. البته میتوانید پوست آن را کرده و دانههایش را خالی کنید و سپس داخل آب جوش بیندازید تا این خاصیتش از بین برود
گوجهفرنگی حاوی ویتامینهای زیادی از جمله ویتامین A ،C ،B3 ،B6 ،E و k میباشد. از بین این ویتامینها ویتامین C برای مقابله با خستگی و ایجاد احساس نشاط و سرزندگی فوقالعاده است. ویتامین C نقش زیادی در حفاظت از سلولها دارد و اثرات رادیکالهای آزاد و آلایندهها را کاهش میدهد. البته توجه داشته باشید زمانی اثر این ویتامین چند برابر میشود که آنتیاکسیدانهای دیگری مانند کاروتنوئیدها و پولی فنول های بیشتری هم جذب کنید. گوجهفرنگی سرشار از ویتامین C و کاروتنوئیدهاست و برای همین هم یک میوهی ضدپیری محسوب میشود. اگر میخواهید همیشه جوان و شاداب بمانید گوجهفرنگی را دریابید.
گوجه فرنگی دوستدار تناسب اندام و پوست زیبای شما:
گوجهفرنگی حاوی میزان زیادی آب (93 تا 95 درصد) و قند کمی است. برای همین هم تشنگی را برطرف کرده و کالری کمی به بدن میرساند. در واقع هر 100 گرم گوجهفرنگی حدود 17 کیلوکالری انرژی دارد. برای همین اگر دنبال لاغری هستید و رژیم گرفتهاید میتوانید با خیال راحت به این سبزی – میوه اعتماد کنید. توجه داشته باشید که گوجهفرنگی به هضم غذا و دفع راحت کمک میکند. اگر مشکل هضم دارید میتوانید بعد از غذا یک عدد گوجهفرنگی تازه و کاملا رسیده میل کنید.
گوجهفرنگی سرشار از لیکوپن است و برای همین هم با پیری سلولها مقابله میکند. این آنتیاکسیدان با رادیکالهای آزاد که باعث پیری پوست میشوند مقابله میکند. به عقیدهی اکثر متخصصان پوست، گوجهفرنگی میتواند منافذ پوست را منقبض کرده و آن را پاکسازی کند. اگر طرفدار ماسکهای طبیعی هستید میتوانید برای پاکسازی و تمیزی پوستتان از گوجهفرنگی استفاده کنید. چند ورق گوجهفرنگی روی صورتتان بگذارید و بعد از 15 دقیقه شستشو دهید. البته توجه داشته باشید که این شیوه به درد پو ستهای چرب میخورد.
محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی
از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد
تذکرات:
1- گوجه فرنگی نارس و کال هضمش سنگین است، لذا خوردن آن باعث دل درد می شود.
2- سرخ کردن زیاد گوجه فرنگی در روغن باعث سنگینی هضم آن می شود و روی آتش کباب کردن آن مناسب است.
3- مادهای سمّی به نام سولانین در گوجهفرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت میشود و دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ایجاد را می کند.
4- گوجهفرنگی خاصیت اسیدی دارد و برای همین برای افرادی که معدهی حساسی دارند خوب نیست. البته میتوانید پوست آن را کرده و دانههایش را خالی کنید و سپس داخل آب جوش بیندازید تا این خاصیتش از بین برود. مصرف گوجهفرنگی به ویژه گوجهفرنگی خام میتواند برای برخی افراد آلرژیزا باشد حتی میتواند باعث شوک آنافیلاکسی شود که یک آلرژی غذایی نسبتا نادر است. توصیه میکنیم در صورتی که دچار اسهال شدید نیز از مصرف گوجهفرنگی خودداری کنید چون باعث بدتر شدن وضعیت میشود.