سرطانی مرگبار به نام سرطان ریه
سرطان ریه یکی از انواع سرطان است که علل مختلفی دارد. یکی از اصلی ترین علت سرطان ریه مصرف دخانیات، کشیدن سیگار و قلیان است. همچنین هوای آلوده، دود ماشین و کارخانه ها همگی میتوانند موجب سرطان ریه شوند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره سرطان ریه اطلاعاتی را تقدیم می کنیم. سعی کنید از همین الان سیگار و مصرف دخانیات را ترک کنید.
سرطان ریه چیست؟
سرطان ریه یکی از سرطان های مرگبار است که هر سال حدود 1.2 میلیون نفر در سراسر جهان بعلت این سرطان جان خود را از دست میدهند. مشکل اصلی تشخیص آن است که اغلب در مراحل بعدی تشخیص داده میشود درست هنگامی که تومور به خارج از ریه ها زده است. یعنی در این مواقع بیمار تحت هیچ شرایطی نمیتواند درمان شود. در تحقیقات نشان داده شده است که علت اصلی سرطان ریه سیگار کشیدن است. اما، داده های پژوهشگران نشان می دهد که یک پنجم از سرطان ریه در افراد غیر سیگاری هم وجود داشته است. بنابراین باید به تغذیه خود دقت کرد و یکی از مهمترین سبزی پیشگیری کننده از سرطان ریه ,سیر است که حتما در برنامه غذایی خود داشته باشید که از دوران کودکی شنیده ایم که سیر بهترین پیشگیری کننده از سرطان است
شگفت آن که پژوهش های به عمل آمده ثابت میکنند که خوردن تنها یک هویج اضافی، نیم پیمانه سبزی زرد، نارنجی پررنگ و یا سبزه تیره، کمی میوه یا آب میوه در روز یا حتی هفته ای افزون بر یکبار، آدمی را از گرفتاری به دام سرطان ریه میرهاند. به راستی میتوان گفت که همین مقدار جزیی از مواد یاد شده به میزان 50 درصد و یا بیشتر از گسترش سرطان ریه جلوگیری می کند.
حتی به نظر می آید که مصرف سبزیها، پس از بروز سرطان مزبور هم سبب میشود که سیر مرض کند گردد و بیمار بیشتر زندگی کند.
ممکن است اندکی نامعقول به نظر رسد که تکهای هویج یا گلچه کلم بروکلی یا برگ اسفناج را یاری آن باشد که سرطان ریهی مهیب و خطرناک را از میان بردارد. در عین حال، دانشمندان نامور گیتی، این دیدگاه را خیلی جدی گرفتهاند. متون پزشکی نیز خواص دارویی مذکور را مورد تأیید قرار میدهند. دکتر گلادیس بلاک، عضو پیشین موسسهی ملی سرطان و پژوهندهی کنونی دانشگاه کالیفرنیا در برگ کلی بازبینی فراگیر دریافت که از سی و دو بررسی، سی تحقیق عظیم پیرامون تأثیر برنامه های غذایی در پیدایش سرطان ریه عیان ساخت که میوه ها و سبزیها، پاد زهرهای مؤثر غذایی اند.
دکتر تیم بایرس، متخصص بیماریهای واگیردار مرکز پیشگیری و مهار بیماریها اظهار میدارد:
از میان تمامی سرطانها سرطانهای مربوط به استعمال دخانیات، به ویژه سرطان حفره ی دهن و ریه فزونتر از سایر اقسام سرطانها، مربوط به جلوگیری از طریق غذا میباشند.
پژوهشهای پیاپی در تمام قاره ها حاکی از آن است که افرادی که با کمبود میوه و سبزی روبه رو هستند، امکان ابتلائشان به چنین سرطانهایی افزونترست.
در ضمن به نظر وی توتون ”اثر فوق تجمعی“ دارد- به دیگر سخن اثر سرطان زاییاش در اشخاص گرفتار ”فقر غذایی“ چشمگیرترست.
دکتر جیمز دوک، عضو وزارت کشاورزی امریکا اعتقاد دارد که: ” سیگاری ها برای رهایی از پیدایش سرطان، نباید از خوردن هویج و سویا غافل شوند.“
اگر شما سیگار میکشید و یا زمانی میکشیدید، شاید این مساله در شما سبب بروز گونهای بیماری موسوم به ”مرض کمبود سبزیها“ گردد. این نیز نوعی دور نمای پر پیچ و تاب از مشاهدهی فاجعه ی سرطان ریه است که نه تنها به عنوان بلای استعمال دخانیات و آلودگی هوای قرن بیست و یکم بوده، بلکه به منزله ی کمبود مواد غذایی است که احتمالاً تا حدودی توسط ”سبزیهای خوراکی جلوگیری کننده یا محافظ شیمیایی“ دفع میگردند- دم کرده های داروهای طبیعی کمک می کنند که یاخته ها (سلولها)ی ریوی را در برابر آسیبهای سرطانی پیش بینی شده محافظت نمایند. دکتر جان پوتر، متخصص بیماریهای واگیردار“ دانشگاه مینه سوتا، سبزیها و میوه ها را ”مواد مغذی اصلی“ نام نهاده است که در مبارزه با سرطان، مخصوصاً سرطان ریه سودمند و مؤثر می باشند.
نارنجیترین و سبزترین سبزیها و میوه ها برای سرطان ریه
سبزی های نارنجی تیره و سبز تیره سرشار از بتاکاروتن هستند و بتاکاروتن ماده ای است که کسی در ضد سرطان بودن آن شک ندارد.
ممکن است تمامی انواع سبزیها و میوه ها ریه های شما را از اثرات تخریبی سرطان برهانند. ولی مهمتر از همه آنهایی هستند که سرشار از بتاکاروتن میباشند. این رنگدانه ی نارنجی 150 سال پیش از هویج، کشف شد، بتاکاروتن عمدتاً در سبزی های سبز و نارنج پر رنگ یافت میشود (سبزینه ی سبز رنگ و نارنجی را در بر میگیرد و هر چه رنگ تیره تر باشد، به همان نسبت از مانده یاد شده غنی تر است. بتاکاروتن همچون یک ماده ی ضد سرطان ریه عمل کرده و به ”قرص صبحگاهی“شهرت دارد، زیرا اثر سرطان را در حیواناتی که مواد سرطانزا به آنها داده شده است، خنثی میسازد.
بر پایه ی تقریباً مطالعات مربوط به بیماریهای واگیردار که در 10 سال اخیر انجام پذیرفته، احتمال ابتلا به سرطان در نزد استفاده کنندگان از بتاکاروتن حدود 40 تا 70 درصد بوده و بارزترین این بررسی ها که به وسیله ی دانشگاه نیویورک در بوفالو صورت گرفته است، حکایت از آن دارد که مصرف سبزی های سرشار از بتاکاروتن آن هم فزونتر از هفته ای یک بار (در مقام مقایسه با کسانی که از این ماده بی بهره اند) به طرز چشمگیری از پیدایش نشانه های سرطان ریه پیشگیری مینماید. جویدن یک عدد هویج، اقلا هفته ای دو مرتبه، تقریباً 60 درصد احتمال خطر ابتلا به بیماری سرطان ریه را از میان میبرد، از سویی دیگر مصرف بیشتر از یک مرتبه پیمان حاوی کلم بروکلی، 70 درصد و اسفناج خام 40 درصد در کاستن از چنین احتمالی اثر دارد.
یک پیشنهاد:
پنج علت سرطان ریه را بشناسید
بمب ساعتی در جریان خون شما و سرطان ریه
تا آنجایی که مقدورتان هست، نگذارید مقدار بتاکاروتن موجود در خونتان کاسته شود. چنانچه در خوردن میوهه ا وسبزیها تعلل ورزید، طبعاً میزان بتاکاروتن خونتان تقلیل یافته و این گونه کاستی همچون بمب ساعتی با پیشگویی مرگ ناشی از سرطان، خاصه سرطان ریه، زندگی شما را به کام خطر می افکند. به موجب پژوهش جامعی که توسط خانم دکتر مریلین منکز،استاد دانشگاه هاپکینز به تحقق پیوست، در 1974 نمونه ی خون شماری از داوطلبان به منظور بررسی میزان بتاکاروتن تجزیه شده و ضمن بررسی وضع افراد یاد شده در سال 1983 عیان شد که 99 درصد سرطان ریه در آن گروه از افراد رخ داده که بتاکاروتنشان اندک بوده است، در حالی که جمعی از آنان، به علت سرشار بودن خونشان از بتاکاروتن، از دام چنین مرض کشنده ای رهیده بودند.
پیام پزشکی در این باره آشکار بوده است: ”افرادی که میزان بتاکاروتن خونشان کمتر است، امکان ابتلایشان، به سرطان ریه دو برابر بیشتر از کسانی است که خون آنان از حیب بتاکاروتن غنی میباشد.“ جالبتر این که، بر پایه ی مطالعات دامنه دار معلوم شده که کمبود بتاکاروتن در خون موجب پیدایی کشنده ترین گونه ی سرطان ریه مخصوصاً در سیگاریها، سرطان تورم غشاء یاخته ها (سلولها) ریز فلسی (پوستهای) گونه ای سرطان پوستی درون جدار ریه تقریباً در همین دهه ی اخیر گردیده است.
ظاهراً صرفه جویی در تأمین کمی بتاکاروتن چه فاجعه هایی را در بر دارد. آنانی که خونشان دارای کمترین میزان بتاکاروتن باشد، امکان ابتلایشان به سرطان ریه چهار برابر فزونتر از افراد سیگاری است که از لحاظ بتاکاروتن کمبودی نداشته باشند.
در حال حاضر کارشناسان، موسسه ی ملی سرطان سرگرم تهیه ی کپسولهای حاوی ترکیبات هویج بوده و آن را بر روی هزاران تن آزمایش میکنند تا از اثرات سرطان زایی اش اطمینان یابند. همچنین 5 بررسی خاص پیرامون سرطان ریه در دست اجرا است.
دکتر ماریلین منکز، سرطان شناس بیمارستان جان هاپکینز مدعی است: ”خوردن روزان یک عدد هویج اضافی، از جان سپردن 15000 تا 20000 تن انسان مبتلا به سرطان ریه در سال جلوگیری میکنند.“
بیشتر بخوانید:
روشهای تشخیص علت آب آوردن ریه
روزی چند تکه کاروتن میل کنید
خوردن روزی چند تکه هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج و دیگر سبزیهای پر برگ، ولو به مقدار اندک، بهتر از نخوردن آنها است. نیم پیمانه ی یک پیمانه ی کامل مواد حاوی بتاکاروتن فایده دارد. مقدار کاروتنی که انسان باید برای مبازه با سرطان ریه بخورد، بستگی به عواملی همچون توارث، مقدار آسیبی که از دود سیگار به ریه های او وارد شده وکیفیت مطلوب جذب بتاکاروتن دارد. ولی تفاوت جذب بین کسانی که آمادگی ابتلا به سرطان را دارند یا نه، معمولاً به طرزی بهت انگیز جزی است.
دکتر رجینازیگر، متخصص موسسه ی ملی سرطان شناسی، مقدار مصرفی بتاکاروتن را در مساله ی جلوگیری از سرطان ریه مورد بررسی قرار داده و به این پیامد دست یافته است که برای افراد سیگاری سابق، مصرف تقریباً نیم پیمانه از سبزیهای زرد نارنجی تیره یا سبز پررنگ در روز بسنده است، وانگهی، پژوهندگان دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو باور دارند که مواد ضد سرطان در تنها یک دانه هویج نیز یافته میشود.
به تازگی پژوهشگران انگلیسی عضو بنیاد سلطنتی سرطان در آکسفورد در یافته اند که خوردن روزی یک تکه هویج، زندگی را از خطر سرطان ریه می رهاند.
آنان ضمن بررسی 193 مرد، بدین نتیجه رسیدند، افرادی که روزانه 7/1 میلی گرم بتاکاروتن استفاده می نمایند، تقریباً 45 درصد شانس ابتلاء کمتری به این بیماری را دارا میباشند. بنابراین، ملاحظه می شود تفاوت اساسی در خاصیت ضد سرطانی صرفاً یک میلی گرم است. یک هویج متوسط حدودا 6 میلی گرم بتاکاروتن دارد. پیامد بررسی همچنین نمایانگر مقدار مصرف بتاکاروتن بود که نشان میدهد هر چه از ماده ی مزبور بیشتر مصرف شود، به همان اندازه آثار و نشانه های سرطان ریه کمتر ملاحظه میگردد.
توان ضد سرطانی بتاکاروتن از لحاظ نظری، مربوط به قابلیتهای ضد اکسیدانی و ظرفیت مصون سازی بدن در برابر دفاع از نفوذ سرطان است.
توجه! این قبیل مطالعات، مقدار معین و متوسطی از بتاکاروتن را به منظور پیشگیری از سرطان یادآوری نمی نماید، چون حتی آنانی که از غذاهای غنی از بتاکاروتن به مقادیر فراوانی استفاده کرده باشند، باز هم باید به خوردن مقادیر نسبتاً اندکی ادامه دهند. خوردن روزانه دو یا سه عدد هویج یا معادل آن بتاکاروتن خالص از حیث اثر بخشی هنوز چندان معلوم نیست. کسی چه میداند؟ در عوض شاید مصرف فراوان سبزیها مثلا روزی 5 وعده یا بیشتری باعث گردد که ضربه ی بسیار مهلکتری، از آن چه که معمولاً پیش بینی میشود، به سرطان وارد شود.
سبزیها و حبوبات، سلاحهای سری سرطان ریه
مقداری مواد ایمن ساز یعنی اسید فولیک یا فولیت را گونه ای ویتامین ”ب“ است به ریه ها برسانید تا یاخته های آنها را مقاومتر سازند. این ماده، محافظ قوی دیگری است که به مقادیر زیاد در سبزیهای پربرگ سبز یافت میشود. دکتر داگلاس هیجرگر، پژوهنده ی دانشگاه آلاباما کشف کرد که چه سان ماده ی موثر اسید فولیک در دفع سرطان اثر دارد. وی با سنجش مقدار اسید فولیک موجود در بافتهای ریه مردان سالم و مبتلا به سرطان ریه، دریافت که پیدایش و پیشرفت سرطان ریه، ارتباط مستقیمی با کمبود مقدار اسید فولیک و ویتامین ”ب“ در بافت ریهه ای دارد. به باور وی این کاستی، به شکست بیشتر کروموزوم در یاخته های منجز شده و آنها را در قبال تشکیل توده های سرطانی آسیب پذیرتر میسازد.
سیگاری ها غالباً در خون خویش با کمبود شدید اسی فولیک روبه رو هستند که بار دیگر نشانگر زمینه ی پیدایی سرطان ریه بوده و شاید تا حدی به سبب ”کمبود سبزی“ بوده باشد. اسید فولیک در سبزهایی همچون اسفناج، کلم برگ، شلغم، سبزیهای چغندر، گل کلم ایتالیایی(بروکلی) و کلم فندوقی(کلم بروکسل) جمع شده و همچنین در انواع حبوبات،از آن جمله سویا به وفور یافت میشود. از همین روست که شاید اسید فولیک یکی از سلاحهای سری قوی باشد که ثابت میکند چرا دوستداران سبزیهای سبز پررنگ در مقابل سرطان ریه، ایمن ترند.
برای جلوگیری از سرطان ریه کلم و گوجه فرنگی هم بخورید
بیایید پا را فراتر بگذاریم و بگوییم که ممکن است استفاده از انواع سبزیهای آدم ی را از ابتلا به سرطان ریه باز دارد. بتاکاروتن و اسید فولیک یگانه مواد مؤثر جلوگیری کننده از سرطان ریه نیستند. بر پایه ی بررسی عمدهای که در مرکز پژوهشی سرطانی وابسته به دانشگاه هاوایی صوت گرفت، معلوم شده تمام سبزیها شامل سبزیهای سبز پررنگ، سبزیهای تیره ی چلیپاییان و گوجه فرنگی بیش از اثر بتاکاروتن به تنهایی در زدودن چشمگیر خطر سرطان ریه، نقش دارند احتمال دارد مصرف انواع سبزیها، خطر بروز سرطان ریه را در مردها سه برابر و در زنها هفت برابر بکاهد. این موضوع دلالت بر آن دارد که سایر کاروتنوییدها، علاوه بر بتاکاروتن، مانند لوتیین، لیکوپن، ایندولها و مثل اینها که معمولاً در سبزیها وجود دارند نیز محافظان قوی در برابر سرطان ریه شمرده میشوند.
- سرطان ریه علل مختلفی دارد. شاید اصلی ترین آنها دودها باشد.
- مثل دود سیگار و مواد مخدر یا دود ماشین و کارخانه و …..
- لطفا این مسایل را جدی بگیرید.
- تا جایی که میتوانید سیگار نکشید و اگر هوای شهرتان آلوده است کمتر بیرون بروید.
- وقتی هم که بیرون میروید ماسک بزنید.