روشهای تشخیص علت آب آوردن ریه
ریه یکی از اندامهای تنفسی بوده و نفش مهمی در حفظ حیات انسان بر عهده دارد. ریه در پشت قفسه سینه قرار داشته و با بینی و دهان مرتبط است. انسان از طریق تنفس هوای دم را وارد ریه کرده و اکسیژن مورد نیاز بدن را دریافت میکند، سپس به جای آن دی اکسید کربن خارج میکند. یکی از خطرناکترین اختلالاتی که ممکن است برای ریه ایجاد شود، آب آوردن ریه بوده که بسیار جدی است و در موارد حاد میتواند زندگی فرد مبتلا را تهدید نماید. علت آب آوردن ریه تنها به ریه مربوط نشده و عوامل دیگری نیز در شکلگیری آن تاثیرگذار هستند.
بررسی علت آب آوردن ریه
آب آوردن ریه بدین معناست که مایعات درون ریهها جمع شده است. در این مواقع بدن تلاش میکند تا اکسیژن کافی را جذب کند و به همین دلیل فرد دچار تنگی نفس خواهد شد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب علت آب آوردن ریه متفاوت بوده و عوامل گوناگونی در ایجاد این بیماری موثرند و تنها علت آن به مشکلات ریوی مربوط نمیباشد. در زیر به دلایل مختلف آب آوردن ریه اشاره خواهیم کرد:
- نارسایی احتقانی قلب
- عفونتهای ریوی
- تومورهای ریه
- بیماریهایی مانند عفونتهای ویروسی، باکتریایی و سل
- استعمال دخانیات و قلیان
- بیماریهای مزمن
- سرطان ریه
- افزایش سن
- وضعیتهای پزشکی نظیر حمله قلبی، تنگی یا آسیب دیدن دریچههای قلب، بالا رفتن ناگهانی فشار خون، ذات الریه، نارسایی کلیوی و مسمومیت خونی به دلیل عفونت
- استشمام سموم و مواد شیمیایی
- قرار گرفتن در ارتفاع بسیار بالا
- ضربه شدید
- نزدیکی غرق شدن در آب
علائم مرتبط با آب آوردن ریه
آب آوردن ریه علائم مختلفی دارد. به طور کلی پس از به وجود آمدن این وضعیت، بدن فرد باید برای دریافت اکسیژن تلاش کند، اما افزایش مقدار مایعات در ریهها مانع از حرکت اکسیژن به جریان خون شده و این کار را سختتر میکند. توجه داشته باشید که در صورت ابتلا به این بیماری و یا مشاهده علائم در نزدیکان خود باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و تحت مداوا قرار بگیرید، زیرا هر چه زمان بگذرد، علائم شدیدتر و بدتر خواهند شد. علائم مربوط به این بیماری تنفسی به نوع آب آوردن ریه بستگی داشته و از این رو به سه دسته تقسیم میشوند که در زیر به علائم هر یک از این حالات اشاره خواهیم کرد:
علائم آب آوردن حاد ریه: در این حالت، آب آوردن ریه کاملا به صورت ناگهانی و غیرمنتظره اتفاق افتاده و علائم آن به شرح ذیل هستند:
- مشکلات تنفسی و تنگی نفس شدید که با دراز کشیدن یا انجام فعالیتهای فیزیکی بدتر خواهد شد
- احساس خفگی که در حالت دراز کشیدن شدیدتر میشود
- تنفس بریده بریده و همراه با صدا
- سردی بدن
- احساس اضطراب و بیقراری
- سرفه حاوی خلط که میتواند خونی باشد
- کبود شدن رنگ لبها
- تندی و نامنظم بودن ضربان قلب
علائم آب آوردن ریه مزمن: در این وضعیت، علائم به صورت بلند مدت ظاهر میشوند که در زیر به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
- فرد به هنگام انجام فعالیتهای فیزیکی با تنگی نفس مواجه میشود
- سخت نفس کشیدن
- تنفس سخت به هنگام دراز کشیدن
- نفس کشیدن با صدا و خس خس کردن سینه
- سرفه و احساس خفگی در خواب که منجر به بیدار شدن فرد از خواب میشود و با نشستن بهبود مییابد
- اضافه وزن ناگهانی
- خستگی زیاد
- ورم پاها
علائم آب آوردن ریه در ارتفاع زیاد: در این حالت فرد با افزایش ارتفاع در مناطق کوهستانی، قطبی و سایر مناطق دچار آب آوردن ریه شده و علائم زیر را تجربه خواهد کرد:
- تنگی نفس
- سرفه
- دشواری به هنگام پیاده روی در مسیرهای شیبدار و با گذشت زمان حتی در مسیرهای هموار
- تب
- خستگی زیاد
- تندی و نامنظم بودن ضربان قلب
- سرفه همراه با خلط که میتواند خونی هم باشد
- احساس ناراحتی در قفسه سینه
- سر درد
معرفی روشهای تشخیص این وضعیت
پزشک در ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام داده و به جستجوی مایع در ریهها و سایر علائم میپردازد، سپس با یک گوشی پزشکی به صدای ریههای بیمار گوش میدهد. پزشک برای انجام این کار علائمی مانند تنفس سریع، تنگی نفس، صدای مهیب در ریهها، افزایش ضربان قلب و هر گونه صدای غیرعادی در قلب را مورد بررسی قرار خواهد داد. وی ممکن است سوابق پزشکی فرد را نیز بررسی کرده و سوالاتی درباره نوع علائم از فرد بپرسد، اما به طور کلی برای تشخیص دقیق و یافتن علت آب آوردن ریه آزمایشهای زیر نیز مورد استفاده قرار میگیرند:
- شمارش کامل گلبولهای قرمز خون
- بررسی قلب برای هرگونه فعالیت غیرعادی قلب
- آزمایش خون جهت بررسی میزان اکسیژن
- الکتروکاردیوگرام برای مشاهده مشکلات مربوط به ضربان قلب و حمله قلبی
توجه داشته باشید که این وضعیت بسیار خطرناک است، از این رو به محض بروز هر یک از علائم مندرج در این مقاله باید برای تشخیص علت آب آوردن ریه و درمان فورا به پزشک مراجعه نمایید.
گزینههای درمان آب آوردن ریه
درمان دقیق بستگی به علت آب آوردن ریه دارد و اولین قدم برای درمان، اکسیژن رسانی است. مراقبین اورژانس باید سریعا ماسک اکسیژن را بر روی دهان شما قرار داده تا به محض مراجعه به پزشک، تحت درمان قرار گیرید. نوع درمان به شرایط و علت آب آوردن ریه شما بستگی دارد، از این رو پزشک با بررسی عوامل مورد نظر نسبت به درمان بیمار اقدام خواهد کرد. داروهای مورد استفادهای که ممکن است توسط پزشک تجویز شوند، شامل موارد زیر میگردند:
- دیورتیکس
- مورفین
- داروهای فشار خون
- داروهای قلب
در صورتی که مقدار آب درون ریهها زیاد باشد، با لولههای مخصوص آن را تخلیه کرده و با مصرف دارو، میزان ترشح را کنترل مینمایند. اگر علت آب آوردن ریه وجود عفونت باشد، با تجویز آنتی بیوتیک درمان میشود و اگر ناشی از نارسایی قلبی باشد، با مصرف داروهای خاص درمان خواهد شد. توجه داشته باشید که آب آوردن ریه ناشی از سرطان و تومور توسط عمل جراحی و یا شیمی درمانی قابل درمان است. برای ارسال دیدگاه به انتهای مقاله رفته و اگر با موبایل و تبلت هستید بر روی گزینه leave a comment کلیک کنید، سپس نظر خود، نام و ایمیل را یادداشت کرده و با زدن تیک I’m not a robot پیام خودتان را ارسال کنید و چنانچه با کامپیوتر و یا لپ تاپ هستید در قسمت دیدگاه به انتهای صفحه رفته و نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: https://mag.asanteb.com