رفتار والدین با کودکان مساله بسیار مهمی است که گر اشتباه انجام شود موجب شکست های زیادی در اینده فرزند خواهد شد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب 8 اصل رفتار والدین با کودکان را برای شما اماده کرده ایم. به عنوان مثال اصل مستقل شدن یکی از اصول مهم است که باید به کودکان یاد بدهید. انها باید بدانند کم کم خیلی از کارها را باید خودشان بدون کمک انجام دهند.
اصل رفتار والدین با کودکان
والدین باید با فرزندان خود دوست و رفیق باشند و با اصول برقراری رابطه انسانی به عنوان مهمترین قدم در فرایند تعلیم نوجوانان آشنا باشند.
رعایت این اصول به والدین کمک میکند تا میان خود و فرزندان رابطهای مطلوب و انسانی برقرار نمایند، برخی از مهمترین این اصول شامل موارد ذیل است:
1- اصل اعتدال رفتار والدین با کودکان
با فرزندان باید براساس اصل اعتدال رفتار کرد ضمن آن که اصول انضباطی و مقررات و انتظارات خود را به فرزندتان یاد میدهید و از او میخواهید در عمل آنها را رعایت کند، اعتدال را نیزدر نظر داشته باشید. از این اصل میتوان تحت عنوان اصل پرهیز از افراط و تفریط نیز یاد کرد. برای مثال افراط در محبت کردن بیش از حد به فرزند به وابستگی شدید و تفریط در محبت کردن به وی به ناامنی روانی او منجر میشود. پس باید در تعلیم و تربیت کودک و نوجوان از افراط و تفریط پرهیز کرده و براساس اصل اعتدال با او رفتار کنید.
2- اصل الگوپذیری و تقلید رفتار والدین با کودکان
آگاه باشید که فرزندان همیشه مراقب رفتار و گفتار بزرگسالان هستند و از طریق تقلید کردن و الگو قرار دادن رفتار و گفتار آنان یاد میگیرند و رفتار میکنند. بیایید هر چه را که انتظار داریم نوجوانمان انجام دهد یا ندهد، خودمان آن رفتار یا عمل را انجام دهیم یا ندهیم. اگر میخواهیم به فرزندمان «سلام کردن»، «خواهش کردن»، «تشکر کردن»، «مودب بودن» را یاد بدهیم خودمان باید این رفتارها را در عمل نشان دهیم و پیش قدم باشیم.
3- اصل ایجاد امنیت روانی رفتار والدین با کودکان
از نظر روانشناسی، نخستین شرط تامین سلامت روانی کودک یا نوجوان، احساس امنیت روانی است. تربیت فرزندان باید در یک محیط امن صورت پذیرد؛ مثلا هیچگاه نباید به فرزندتان بگویید «دوستت ندارم یا «تو دیگر پسر یا دختر من نیستی» اینگونه برخوردها و بیان اینگونه جملات نهتنها هیچ کمکی به اصلاح رفتار کودک نمیکند بلکه موجب سرخوردگی او شده و امنیت روانی او را مختل میکند.
4- اصل برخورد مثبت رفتار والدین با کودکان
هنگامی که با فرزندتان روبهرو میشوید، سعی کنید با او برخورد مثبت داشته باشید و به دنبال نقاط مثبت او باشید، نه عیبجویی و ایراد گرفتن از او. اگر از وی رفتار نا مطلوبی سر میزند دلیل آن را جویا شوید و مثلا از او بپرسید «پسرم میتوانی بگویی چرا آن کار را کردی» یا «چطور شد که آن رفتار را انجام دادی؟». سعی کنید از خجالت دادن، سرزنش کردن و توهین کردن به او بپرهیزید تا دیدار شما برای فرزندتان «آرامشبخش» باشد.
5- اصل برقراری ارتباط عاطفی و کلامی رفتار والدین با کودکان
تحقیقات نشان داده است که هر چه بین اعضای خانواده ارتباط کلامی و پیوند عاطفی بیشتر باشد، روابط اعضا سالمتر و مستحکمتر است تلاش کنید فضایی ایجاد کنید که فرزندتان به شما اعتماد کند و بتواند از علاقهها، نگرانیها، خواستهها، احساسات و مشکلاتش با شما صحبت کند. گاهی اوقات فرزندتان را در آغوش بگیرید و به خودتان بچسبانید تا گرمای بدن شما را احساس کند، یا اینکه قبل از خواب در کنار او در بسترش دراز بکشید یا دست او را در دست خود نگهدارید. مجموعه این رفتارها موجب میشود فرزندتان احساس آرامش و امنیت روانی کند.
6- اصل ثبات عاطفی رفتار والدین با کودکان
لازمه برقراری یک رابطه انسانی با کودک و نوجوان این است که والدین همواره عواطف و احساسات خود را کنترل کنند و به قول معروف «حالی به حالی نباشند». برای مثال اگر فرزندتان در یک زمان رفتاری را از خود نشان داد به او لبخند بزنید و در زمان دیگر اگر همان رفتار را انجام داد عصبانی شوید و سر او داد بکشید. در این وضع او دچار سردرگمی میشود و نمیداند آیا رفتارش درست است یا نادرست؟
7- اصل قاطع وجدی بودن رفتار والدین با کودکان
در کنار تمام اصول برقراری رابطه انسانی با کودک و نوجوان اصل قاطع بودن و در عین حال جدی بودن بسیار مهم است. شما باید بهعنوان والد هم مهربان باشید و در عین حال هم قاطع و جدی. هرگز قاطع بودن را با خشونت و سختگیری اشتباه نگیرید. در ارتباط با فرزندتان اصول خود را مشخص کنید، قاطع باشید و با جدیت به فرزندتان بفهمانید که چه انتظارهایی از او دارید.
8- اصل مستقلسازی رفتار والدین با کودکان
یکی از اهداف مهم تعلیم و تربیت، مستقل بار آوردن فرزندان است و هدف از آن آمادهسازی فرزندان برای زندگی در دنیای واقعی است. بر این اساس مثلا زمانی که کودک میتواند راه برود مادر نباید او را بغل بگیرد یا در سنی که کودک باید خودش غذا بخورد مادر غذا را در دهانش بگذارد. باید اجازه دهیم فرزندمان رشد کرده و پرواز کند و بال و پرش را نبندیم.
.
.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش درباره اصول رفتار والدین با کودکان تقدیم کردیم استفاده لازم را برده باشید.
بحث تربیت فرزند مساله بسیار مهمی است که والدین باید مدام اطلاعاتشان را در این باره به روز کنند.