آنفولانزای خوکی چه علائم و درمانی دارد؟
آنفولانزای خوکی یکی از بیماریهایی است که خیلی ها دچار آن می شوند. از علایم این بیماری میتوان به عطسه، تهوع، بدن درد و … اشاره کرد. در هنگام ابتلا به این بیماری باید در منزل استراحت کنید تا بیماری به دیگری سرایت تکرده و شما هم بدتر نشوید. برای پیشگیری از این بیماری پیشنهاد می کنیم واکسن آن را از 6 ماهگی به بالا بزنید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره آنفولانزای خوکی اطلاعاتی را تقدیم تان می کنیم.
آنفولانزای خوکی چیست؟
انفولانزای خوکی یک بیماری ویروسی تنفّسی خوکها است که از ویروس آنفولانزای نوع «A» نشأت میگیرد که معمولاً خوک را مبتلا میکند امّا هرساله مواردی از ابتلای انسان به بیماری آنفولانزای خوکی ، به ویژه از راه تماس با این جانور، گزارش میشود.
آنفولانزای خوکی چه علائم و نشانه هایی دارد؟
علائم آنفولانزای خوکی به آنفولانزای انسانی یعنی تب، سرفه، گلودرد، سردرد، احساس سرما و خستگی شباهت دارد. برخی از افراد نیز پس از مبتلا شدن به بیماری آنفولانزای H1N1 (آنفولانزای خوکی) دچار اسهال و استفراغ میشوند. به علت این شباهت ها پزشکان قادر به تشخیص قطعی آنفولانزای خوکی نیستند، و تشخیص قطعی آن فقط با انجام تست لابراتواری ممکن است.
۴ علامت اصلی تب بالای ۳۸ درجه، سردرد، گلودرد و سینه درد و سرفه از علائم اصلی این بیماری هستند که اگر کسی ۲ تا ۳ علامت ذکر شده را داشته باشد مشکوک به بیماری آنفولانزای نوع A است..
علائم آنفولانزای خوکی در حدود یک تا سه روز بعد از تماس با ویروس شروع و تا هفت روز ادامه دارد .
علل آنفولانزای خوکی و عوامل خطرساز آن
خوک ها به عنوان میزبان ویروس می توانند این ویروس ها را از طبیعت و محیط اطراف خود بگیرند و به انسان از طریق استنشاق قطرات آلوده و یا انتقال ویروس زنده از یک سطح آلوده به چشم، بینی یا دهان. انتقال دهند . به طور عمده کشاورزان و دامپزشکان از مشاغل پر خطر در این بیماری هستند. آنفولانزای خوکی از طریق خوردن گوشت خوک منتقل نمیشود.
درمان بیماری آنفولانزای خوکی
در بسیاری از موارد درمان آنفولانزای خوکی هم مانند سایر انواع آنفولانزا ها ممکن است بهبود خود بخود داشته باشد. با وجود این استفاده از داروهای ضد ویروس هم شدت بیماری را کم میکند و هم از بروز عوارض بعدی بیماری جلوگیری میکند.
چهار داروی آنتی ویروس آمانتدین، ریمانتدین و اوسلتامیویر (Tamiflu) و زانامیویر (Relenza) برای درمان آنفولانزای خوکی در آمریکا دارای مجوز میباشند. در مورد آنفولانزای خوکی که درسال ۲۰۰۹ در مکزیک شیوع پیداکرد، دونوع اوسلتامیویر (oseltamivir) و زانامیویر (zanamivir) توسط «مرکز درمان و پیشگیری از بیماریها» در آمریکا توصیه شده است، چرا که ویروس جدید در مقابل آمانتادین و ریمانتادین مقاوم گزارش شده است .
پیشگیری از آنفولانزای خوکی (آنفولانزای H1N1)
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری واکسیناسیون آنفولانزای را برای همه افراد بزرگتر از 6 ماه توصیه میکنند . این واکسن در برابر دو یا سه نوع ویروس آنفولانزای ایمنی ایجاد میکند .
این واکسن در دسترس است به صورت تزریق یا اسپری بینی است .اسپری بینی برای استفاده در افراد سالم 2 تا 49 سال که باردار نیستند تایید شده است .
• استراحت در منزل در صورت ابتلا به آنفولانزای خوکی (آنفلوانزای H1N1)) فرد مبتلا از حدود 24 ساعت قبل از بروز علایم تا یک هفته میتواند ناقل بیماری باشد)
• شستشوی دست با آب و صابون و یا استفاده از ضد عفونی کننده مانند الکل( ویروس آنفولانزا می تواند برای دو ساعت یا بیشتر در سطوح مانند دستگیره های درب و کانتر زنده بمانند)
• اجتناب افراد سالم مخصوصا افراد کمتر از 5 سال و بیشتر از 65 سال و افراد باردار و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مانند اسم و نقص ایمنی از جمعیتهای مبتلا و در معرض ابتلا و محلهای نگهداری خوک ( از فرد مبتلا به آنفولانزا باید حدود ۱ تا ۲ متر فاصله گرفت )
اقدامات خانم های باردار علیه آنفولانزای خوکی
ابتلا به آنفولانزای خوکی یاH1N1 در طول بارداری می تواند بالقوه خطرناک باشد.
اگر خانم بارداری در تماس نزدیک با بیمار شناخته شده یا مشکوک به آنفولانزای خوکی بوده یا فکر می کند که احتمالا به آنفولانزای خوکی مبتلا شده است باید فورا با پزشک تماس بگیرد.
ممکن است پزشک استفاده از درمان ضد ویروسی که در مقابل ویروس موثر باشد مانند oseltamivir (Tamiflu) و یا zanamivir (Relenza) را توصیه کند. بهتر است درمان طی 48 ساعت اولیه ی آغاز علائم شروع شود. در صورتی که فرد باردار تحت نظر پزشک باشد می توان بروز عوارض جدی را تا حدودی کنترل کرد.
تاثیرات اختصاصی این نوع آنفولانزا بر بارداری هنوز ناشناخته است اما به نظر می رسد هر کسی که در معرض عوارض آنفولانزای فصلی بوده در خطر عوارض آنفولانزای خوکی نیز هست که این مسئله شامل زنان باردار نیز می شود.
بارداری به خودی خود به قلب و ریه ها فشار وارد می کند. همچنین بارداری می تواند سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار دهد. این عوامل خطر ابتلا به آنفولانزا و نیز خطر ایجاد عوارض جدی آن مانند پنومونی و مشکلات تنفسی را افزایش می دهد.اگر فرد دچار عوارض جدی آنفولانزا شود ممکن است منجر به سقط ،زایمان زودرس یا سایر مشکلات بارداری شود.
علائم آنفولانزای خوکی شبیه به آنفولانزای فصلی است.تب ،سرفه،گلودرد و بدن درد ممکن است وجود داشته باشند.
تحقیقات هنوز ایمن بودن مصرف داروهای ضد ویروسی گفته شده در موارد بارداری را اثبات نکرده است. بنابراین بهتر است درمان ضد ویروسی در افرادی انجام شود که بیماری جدی و خطرناک و یا عوارض مهمی داشته باشند که خطر آنها بیشتر از خطر مصرف داروهای ضد ویروسی در بارداری باشد.
این نکته اهمیت زیادی دارد که تا جایی که می توانید استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید.
آنفولانزای خوکی یکی از بیماری های مسری است که باید به ان توجه زیادی شود. در هر شرایطی چه مبتلا هستید و چه نیستید همیشه مدام دست هایتان را با اب و صابون بشویید.
امیدواریم از این بخش از اسان طب درباره آنفولانزای خوکی بهره مند شده باشید. اگر اطلاعات دیگری در این باره دارید لطفا در قسمت نظرات عنوان کنید تا دیگران هم استفاده کنند.