مصرف رنگ مو در بارداری و عوارض و فواید آن
رنگ مو در بارداری مساله ای است که درباره آن اختلاف نظر وجود دارد. خیلی ها معتقدند رنگ مو در بارداری برای جنین خطرناک است. اما خیلی ها هم می گویند رنگ مو در بارداری هیچ مشکلی ندارد. به همین دلیل ما در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره این موضوع اطلاعاتی را برای شما آماده کرده ایم.
رنگ مو در بارداری ممنوع
اگر شما هم جزو آن دسته خانمهایی هستید که دلتان نمیخواهد طی دوران بارداری موهایتان سفید به نظر برسد، باید بدانید در ارتباط با رنگ کردن موها و تاثیرات منفی ناشی از موادشیمیایی موجود در رنگ مو، نظرات علمی قطعی وجود ندارد.
دوران بارداری برای یک زن دوره شگفتانگیزی است؛ ماههایی لبریز از حسی زیبا از جنس مادر شدن که با تردید و نگرانیهای خاصی همراه است. این نگرانیها حتی از زمان تصمیمگیری برای مادر شدن نیز در وجود یک زن شکل میگیرد و با رشد موجودی تازه در درون بدن وی، بزرگتر میشود.
یکی از اصلیترین دغدغهها در شروع بارداری، نگرانی از تغییراتی است که بارداری بر چهره ظاهری یک زن به جا میگذارد. به خصوص خانمهایی که در دهه سوم زندگیشان تصمیم به بارداری میگیرند، بیشتر نسبت به ظاهر شدن آثار ناشی از بارداری بر چهره خود حساسیت نشان میدهند.

اگر شما هم جزو آن دسته خانمهایی هستید که دلتان نمیخواهد طی دوران بارداری موهایتان سفید به نظر برسد، باید بدانید در ارتباط با رنگ کردن موها و تاثیرات منفی ناشی از موادشیمیایی موجود در رنگ مو، نظرات علمی قطعی وجود ندارد. چراکه درصد بسیار ناچیزی از مواد شیمیایی موجود در رنگ مو، در صورت تماس رنگ با کف سر وارد سیستم جریان خون میشود و میتواند از این طریق اثرات منفی بر جنین داشته باشد.
دکتر زهره نیکبخت، متخصص پوست و مو با تاکید بر ضرورت سادهزیستی خانمها در دوران حساس بارداری میگوید:
از آنجا که سیستم دفاعی بدن و ترشحات هورمونی طی دوران بارداری، دستخوش تغییرات بسیاری میشود، احتمال بروز واکنشهای آلرژیزا حتی نسبت به موادی که در گذشته حساسیت به آن وجود نداشته، مطرح است.
آسیبپذیری جنین طی سه ماهه اول بارداری
بسیاری از متخصصان زنان و زایمان توصیه میکنند رنگ کردن موها تا سه ماهه دوم بارداری به عقب بیفتد، اما این پزشکان راهکار دیگری را نیز به خانمها پیشنهاد میکنند و آن «هایلایت کردن یا مش کردن» موهاست که در آنها رنگ مو با کف سر تماس مستقیم ندارد، بلکه ساقه موها از کلاهی بیرون آمده و رنگ میشود. همچنین با بهرهگیری از این روشها، موهای سفید کمتر خود را نشان میدهد.
اما دکتر نیکبخت با تاکید بر اینکه موادشیمیایی موجود در رنگ مو حتی از ساقه موها نیز جذب میشود، میافزاید: نباید فراموش کنید پوست سر به آسانی مواد مختلف را جذب کرده و از خود عبور میدهد. بر این اساس امروزه تماس رنگ مو با کف سر حتی برای خانمهایی که باردار هم نیستند، به دلیل اثرات منفی ناشی از ترکیبات شیمیایی موجود در آن نفی میشود.
جالب است بدانید آزمایشات انجام شده روی حیوانات نشان داده، مواد شیمیایی موجود در رنگ مو باعث نقص جنینی میشود، البته این مساله وقتی پیش میآید که دفعات استفاده از رنگ زیاد باشد و پوست سر، زیاد در معرض رنگ شیمیایی قرار بگیرد، اما این مطالعات روی انسان به نتیجه قطعی نرسیده است.
تا کنون در محافل علمی دنیا، پاسخ قطعی و روشنی به عوارض رنگ مو روی جنین داده نشده است. به همین دلیل برخی پزشکان رنگ کردن موها را حتی در ابتدای بارداری نیز نفی نمیکنند، اما از آنجاکه در سه ماهه اول بارداری، تقسیمات اصلی سلولی و ایجاد شبکههای عصبی جنین شکل میگیرد، جذب هر نوع ماده و ترکیب شیمیایی میتواند اثرات بسیار مخربی بر جنین به جا گذارد. گرچه این آسیبپذیری طی 9 ماه بارداری به درجات کمتری نیز ادامه دارد و بهتر است تماس مادر با ترکیبات شیمیایی و آلرژیزا طی این دوران صورت نگیرد.
کسانی که زمینه آلرژیک دارند، آسیبپذیرترند
پس در سه ماهه اول بارداری که زمان شکلگیری جنین و پیشرفت سلولهای اولیه جنینی است و بیشترین آسیبپذیری برای جنین وجود دارد، باید از رنگ کردن مو خودداری شود و این کار را در صورت ضرورت به سه ماهه دوم یا سوم بارداری موکول کرد، اما به گفته دکتر نیکبخت مادرانی که زمینههای آلرژیک پوستی، تنفسی یا گوارشی دارند، باید بیشتر از دیگران، نسبت به انجام کارهای آرایشی و زیبایی پرخطر حساس باشند.
وی تاکید میکند: ما دقیقا نمیتوانیم پیشبینی کنیم که در بدن یک زن باردار چه واکنشهای هورمونی و آلرژی ممکن است رخ دهد، برای همین واکنشهای جدید و شدید در این دوران غیرمحتمل نخواهد بود. آن هم در شرایطی که یک زن باردار قادر به دریافت هر نوع درمان دارویی نیز نیست. در چنین شرایطی بهتر است یک خانم باردار خود را با خطر بروز آلرژیهای جدید روبهرو نکند.
مصرف رژ لب برای بارداران ممنوع!
اغلب خانمها علاقه زیادی به استفاده از لوازم آرایشی به خصوص رژ لب دارند. بیشک منع یک خانم در دوران بارداری به عدم استفاده از لوازم آرایشی چندان ساده نیست.
دکتر نیکبخت با تاکید بر استفاده از لوازم آرایشی و به خصوص رژلبهای استاندارد و دارای تاییدیه وزارت بهداشت، بخصوص در دوران بارداری، میگوید: سرب موجود در رژلبهای غیراستاندارد میتواند اثرات تخریبی زیادی بر سیستم عصبی جنین داشته باشد. پس استفاده از رژلبهای استانداردی که سرب ندارد، در دوران بارداری منعی نخواهد داشت.
لازم است خانمهای باردار، پیش از خواب آرایش خود را به طور کامل پاک کنند و مهمتر آن که، هرگز طی بارداری نه از لوازم آرایش جدید، بلکه از همان مارکهای قبلی خود استفاده کنند.
اگر نخواهیم دچار اغراق شویم باید بگوییم بارداری به خودی خود زیباست و حیف است در طی این دوره کوتاه که در زندگی یک زن اتفاق میافتد، سلامتی موجودی که در حال شکلگیری است به مخاطره بیفتد.

رنگ کردن مو در زنان باردار
باید گفت در این مورد اتفاق نظری وجود ندارد و نمیتوان پاسخ روشنی به آن داد. پوست سر به آسانی مواد مختلف را جذب و از خود عبور میدهد.در موقع رنگ کردن مقدار کمی از مواد شیمیایی که روی سر مالیده می شود، از این طریق جذب شده و وارد گردش خون می شود. آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده ، مواد شیمیایی موجود در رنگ مو باعث نقص جنینی میشود. البته این مسئله وقتی پیش می آید که دفعات استفاده از رنگ زیاد باشد و پوست سر زیاد در معرض رنگ شیمیایی قرار بگیرد. از سوی دیگر مطالعاتی که بر روی انسان ها انجام شده نشان داده، رنگ کردن مو هنگام بارداری مطمئن و بدون خطر است و هیچگونه آسیبی به جنین وارد نمیکند.
آنچه در محافل علمی دنیا مورد تایید است ایناست که هنوز تحقیقات پایان نیافته و بنابراین جواب 001درصد روشنی برای این سوال وجود ندارد. توصیه اغلب پزشکان ایناست که خانمهای باردار در سه ماهه اول بارداری که زمان شکل گیری جنین و پیشرفت سلولهای اولیه جنین است و جنین بسیار حساس بوده و بیشترین خطر آسیب وجود دارد از رنگ کردن مو خودداری کنید و اینکار را به سه ماهه دوم یا سوم موکول کنید.
اگر اصرار بر تغییر رنگ موی خود دارید می توانید به جای رنگ کردن کل موها از <های لایت> کردن استفاده کنید، زیرا های لایت نیاز زیادی به رنگ و مواد شیمیایی ندارد و کمتر هم با پوست سر تماس دارد در نتیجه پوست کف سر رنگی نمیشود. این روش تا حدودی قابل اعتمادتر از رنگ کردن تمام موها باشد . البته توجه داشته باشید، از آنجا که در دوران حاملگی مصرف دارو محدودیت دارد در صورتیکه دچار حساسیت ناشی از رنگ مو شوید، نمیتوانید به آسانی بهبود یابید.پس بهتر است بیشتر ملاحظه کنید
توصیه یک متخصص پوست به زنان؛ در سه ماه اول حاملگى از مصرف رنگ موخوددارى کنید
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با تاکید بر عدم استفاده از رنگ مو در سه ماه اول حاملگی به دلیل عوارضی که میتواند برای جنین داشته باشد، اعلام کرد: زنان باردار در صورت لزوم تنها از رنگ موهای گیاهی استفاده نمایند.
دکتر پریچهر کفایی در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ایسنا – منطقه یزد، ضمن دسته بندی رنگموها به سه دسته رنگهای گیاهی، فلزی و رنگهای سنتتیک ارگانیک، اظهار کرد: رنگهای سنتتیک که بیشترین استفاده را در 60 سال اخیر داشتهاند، علیرغم این که طبیعیترین رنگ را به موها میبخشند، حاوی ماده اکسیداتیو هستند و معمولاً به ساقه مو آسیب میرسانند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: وجود مادهای به نام ppd در رنگ موهای سنتتیک معمولاً در 10 درصد موارد باعث ایجاد آلرژیک درماتیت میگردد، لذا به مصرفکنندگان توصیه میشود قبل از مصرف این نوع از رنگموها از نظر ایجاد حساسیت تست شوند.
این متخصص بیماریهای پوست همچنین تصریح کرد: از عوارض بسیار نادری که در نتیجه مصرف این نوع رنگموها گزارش شده است میتوان به سرطان زائی و یا کمخونی آپلاستیک اشاره نمود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان با بیان این نکته که در مورد استفاده از رنگ موها در زمانهای حاملگی و شیردهی اتفاق نظر کاملی وجود ندارد، ابراز داشت: ولیکن با توجه به گزارشاتی در خصوص عوارض ناشی از رنگ موها داده شده است، توصیه میشود در طول سه ماه اول حاملگی از مصرف رنگ موهای سنتیک خودداری شود و با عنایت به این رنگهای گیاهی مثل حنا و پوست گردو دارای مادهی غیر سمی هستند پیشنهاد میشود در صورت لزوم حتی در زمان شیردهی، فقط رنگ موی گیاهی مصرف گردد.
نه مدارک مستدلی وجود دارد که ترکیبات شیمیایی در رنگ مو باعث نقص در جنین می شود و نه مدارکی که تایید کند این موادsafe هستند.
بسیاری از پزشکان توصیه به عدم استفاده از رنگ مو در بارداری یا حداقل تاخیر آن تا بعد از سه ماهه اول می کنند.
*حنا و رنگهای طبیعی در بارداری مجاز هستند
*های لایت بعلت تماس کمتررنگ با پوست سر بهتر از رنگ کردن است
*اگر خود تصمیم به رنگ کرن موی سر هستید حتما از دستکش پلاستیکی برای تماس کمتر استفاده کنید
*از گذاشتن رنگ به مدت طولانی هم جلوگیری کنید
*اتاق تهویه مناسب داشته باشد

7نکته در باره رنگ مو در بارداری
اگر قصد رنگ کردن موهایتان را دارید بهتر است چند هفته پیش از اقدام به بارداری، این کار را انجام دهید.
اگر میخواهید در دوران بارداری رنگ موهایتان را تغییر بدهید، بهتر است به جای رنگ موهای شیمیایی از اسپریهای رنگ موی موقت که فقط سطح مویتان را میپوشانند و به پوست سرتان نمیرسند و آثار شیمیایی آنها جنین شما را تهدید نمیکنند، استفاده کنید.
هرچند که هنوز مطالعات و توصیههای خاصی از طرف سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در مورد ضرر رنگکردن موها در دوران شیردهی انجام نشده است اما متخصصان میگویند بهتر است تا حد امکان از رنگ کردن موهایتان در دوران شیردهی هم خودداری کنید.
هرگز در 3 ماهه اول بارداری، موهایتان را رنگ نکنید یا در معرض بوی رنگ قرار نگیرید. اثر شیمیایی منفی رنگ مو در 3 ماهه اول بارداری روی جنین، بیشتر از 3 ماهه دوم یا سوم است. به دلیل اینکه در 3 ماهه اول بارداری، سیستم عصبی جنین در حال رشد است و امکان آسیب دیدن آن در اثر نفوذ مواد شیمیایی به بدن مادر، به حداکثر خود میرسد.
استفاده از رنگهای گیاهی در دوران بارداری یا شیردهی ضرری برای مادر یا فرزند ندارد.
3 ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای رنگ کردن موهای مادران بارداری است که به هر دلیل تصمیم دارند موهایشان را رنگ کنند زیرا امکان آسیبپذیری جنین در 3 ماهه دوم بارداری کمتر از 3 ماهه اول یا سوم است.
اگر در 3 ماهه سوم بارداری میخواهید خودتان در خانه موهایتان را رنگ کنید، باید اول دستکش بپوشید، به صورتتان ماسک بزنید و در نهایت از رنگ موهای کم یا بدون آمونیاک و پروکسید استفاده کنید.
رازهای آرایشی برای زیباتر شدن در دوران بارداری
در این حالت بهترین رنگ سایه برای چشمهایتان رنگهای تیره مثل خاکستری تیره و دودی است. بهتر است سایه حالت تیز و رو به بالا داشته باشد. یادتان باشد که برای مهار حالت پفآلود چشمهایتان باید خیلی کم سایه بزنید.
این گزارش یک راهنماست برای همه خانمهای بارداری که در انتظار تولد یک نوزاد کوچولو هستند. یک راهنما که به شما میگوید چطور در دوران بارداری زیبایی ظاهریتان را حفظ کنید؛ از روشهای درست کردن موهایتان گرفته تا ترفندهای آرایشکردن و انتخاب لباس. یادتان باشد نباید در دوران بارداری زیبایی ظاهریتان را به خاطر زیبایی حس مادرانه فراموش کنید. فقط کافی است سراغ روشهای مطمئن و کمی متفاوتتر بروید.
چطور بدون رنگ به موهایتان تنوع بدهید
1 – نکته اول اینکه سراغ مدلهای خیلی کوتاه نروید
در دوران بارداری بلندی مو باید حداقل تا روی شانه باشد. معمولا چهره خانمها به خاطر تغییر حالتهای دوران بارداری گرد و پرتر از حد و اندازههای معمول به نظر میآیند. بنابراین بهتر است به هیچ قیمتی زیر بار چتری گذاشتن نروید. درست است که این روزها چتری گذاشتن دوباره در میان خانمها باب شده و به قولی مد روز است اما چتری صورت را گرد و در نتیجه پرتر نشان میدهد. حالتی که برای خانم بارداری که صورت خودش به اندازه کافی ورم دارد، اصلا مناسب نیست.
به طور کلی موهای خیلی کوتاه برای خانمهای باردار توصیه نمیشود. بهتر است بلندی موهایتان را تا روی شانه در نظر بگیرید. بخشی از موها را از دو طرف گوش همراه با موهای قسمت جلو به سمت بالا ببرید و طوری که روی سرتان کمی پف داشته باشد آن را با استفاده از یک کلیپس یا حتی کش مهار کنید. کشیدن موها از بالا کمک میکند چهره شما کشیدهتر به نظر بیاید. ریختن بخشی از موها روی شانهها هم به کوچکتر به نظر آمدن چهره شما کمک میکند.
بعضی از پزشکان میگویند مصرف رنگ مو در دوران بارداری میتواند برای کوچولوی شما که البته هنوز جنین است، مشکلی ایجاد کند. اما احتیاط شرط عقل است، به خصوص زمانی که پای مادر شدن در میان باشد. فقط کافی است سراغ روشهای مطمئن و اتفاقا متفاوت بروید. مثلا اینکه به جای ایجاد تغییر با استفاده از رنگ، با کوتاه کردن موها و البته انتخاب مدلهایی که با چهرهتان همخوانی بیشتری دارد این تغییر را ایجاد کنید. برای رسیدن به این همخوانی یک راهنمای کلی اما کاملا ساده وجود دارد:
2 – به طور کلی برای نرمال و کشیده شدن صورت باید موهایتان را از دو طرف گوش به سمت عقب محکم بکشید و ثابت کنید. قسمت جلوی مویتان را هم از سمت پیشانی رو به بالا حالت دهید تا صورت شما از حالت گرد خارج شود. اگر پیشانی بلندی دارید موی جلوی سرتان را به یک سمت حالت دهید و اگر پیشانیتان کوتاه است موهایتان را روبه بالا جمع کنید.
3 – یادتان باشد موهایتان را خرد نکنید چون خرد کردن موها حجم بیشتری به سر شما میدهد. در نتیجه چهره شما را درشت نشان میدهد. به طور کلی انتخاب مدلهایی که روی سر صاف و تخت قرار میگیرند، میتواند گزینه مناسبی برای خانمهای باردار باشد. به طور کلی صاف کردن موها یکی از گزینههایی است که میتوانید روی آن حساب کنید البته بهتر است خیلی سراغ فرق وسط نروید، چون فرق وسط چهره شما را پهنتر میکند اما موهای صاف با فرق کج یکی از گزینههای ساده و در عین حال شیکی است که میتوانید روی آن حساب کنید. در این حالت بهتر است از آرایشگرتان بخواهید تا پایین موهایتان را کاملا صاف و یک دست کوتاه کند. البته یک مدل هم کوتاه کردن پایین موها به صورت نوک تیز است حالا اینکه شما کدام مدل را انتخاب میکنید یک انتخاب کاملا سلیقهای است.
4 – اگر بر تغییر بیشتر اصرار دارید میتوانید از هایلات هم استفاده کنید. از آنجا که در این روش خطر تماس مواد شیمیایی با کف سر کم است نسبت به رنگ روش مطمئنتری است. البته از آنجا که قرار است شما تمام تلاشتان را به کار ببرید تا صورتتان کشیده و لاغر به نظر بیاید، بهتر است هایلایت سوزنی را انتخاب کنید.
چطور صورتی آراسته داشته باشید؟
1 – در این شرایط زکاوت شما در نرمال کردن صورتهای گرد و پف کرده در اثر بارداری است. بنابراین آرایشتان هم باید طوری باشد که حالت صورتتان را از گرد بودن خارج کند و طوری باشد که صورتتان لاغرتر، کشیدهتر و بیضی به نظر بیاید. برای رسیدن به این هدف باید به عنوان زیرساخت آرایشتان، سراغ کرمپودرهایی با پایه صورتی بروید، چون این رنگ پف صورت را کمتر میکند. استفاده از رنگهای روشن برای آرایش صورتهای گرد و پفاآلود اصلا توصیه نمیشود. بنابراین بهتر است تا جایی که امکان دارد سراغ رنگهای روشن نروید. احتمالا یکی از مشکلات شما در دوران بارداری پف چشمهایتان است.
2 – برای اینکه این پف را تا حدودی مهار کنید قبل از شروع آرایش از کمپرس آب گرم استفاده کنید. در این شرایط بهتر است چشمانتان را خیلی کم آرایش کنید. اگر چشمهایتان درشت است اصلا خط چشم نکشید و فقط پلکهای بالا و پایین را ریمل بزنید. اما اگرچشمهایتان خیلی درشت نیست یک خط چشم شکسته البته کاملا باریک و رو به بالا بکشید. در این حالت بهترین رنگ سایه برای چشمهایتان رنگهای تیره مثل خاکستری تیره و دودی است. بهتر است سایه حالت تیز و رو به بالا داشته باشد.
یادتان باشد که برای مهار حالت پفآلود چشمهایتان باید خیلی کم سایه بزنید. رژگونهتان را از روی استخوان گونه روبه بالا تا نزدیک چشمتان بکشید و با مهارت خطوط آن را روی صورتتان محو کنید. در این حالت یک رژ لب با رنگ گرم مثل قرمز یا نارنجی برای کشیده نشان دادن صورت شما یک انتخاب مناسب است. بهتر است ابروهایتان را رو به بالا و به صورت خطی بردارید و به آن حالت شکسته یا گرد ندهید تا گردی صورتتان کم شود.
3 – در دوران بارداری معمولا بینی خانمها پف میکند و بزرگتر از همیشه به نظر میآید. اما جای نگرانی نیست. با استفاده درست از کرمپودر میتوانید این مشکل را برطرف کنید. اگر بینی کشیده شما بلندتر از همیشه شده فقط کافی است در نوک بینی از کرمپودری که ۲ درجه تیرهتر از پوستتان است، استفاده کنید. اگر هم بینی شما پف کرده و کج و پرانحنا به نظر میآید از یک کرم پودر تیره در کنارههای بینی و یک رنگ روشنتر در وسط بینی استفاده کنید و خطوط ایجاد شده این دو رنگ را روی بینیتان کاملا محو کنید.
دو پیشنهاد برای اینکه بدون استفاده از رنگ، موهایتان را متفاوت درست کنید
شینیون سبدی
1 – موها را کاملا صاف و بدون هیچ حالتی سشوار بکشید.
2 – دو دسته کوچک از دو طرف (روی گوشها) جدا کنید و با استفاده از کلیپس آنها را موقتا مهار کنید.
3 – همه موهای باقیمانده در قسمت وسط سر را با یک کش ظریف پشت سرتان (در راستای خط فرضی که گوشهایتان را به هم وصل میکند) مثل یک دمب اسبی ساده ببندید.
4 – سر باز موهای قسمت وسط را طوری بتابانید که دمب اسبی شما حالت پف کرده به خودش بگیرد.
5 – حالا با استفاده از یک کش کوچک انتهای آزاد دمب اسبی پف کردهتان را ببندید.
6 – حالا آن را با استفاده از یک سنجاقسر زیر موهایتان درست همان جایی که کش اول قرار دارد ثابت کنید. دو طرف موهایتان را آرام به سمت بالا و پشت سرتان بکشید و هر سمت را با یک سنجاقسر ثابت کنید. حالا باید پشت سرتان یک نیمدایره درست شده باشد.
7 – حالا بروید سراغ دو قسمت موهایی که با کلیپس نگه داشته بودید. آنها را کمی شل ببافید. بافت سمت راست را روی نیمدایرهای که پشت سرتان ایجاد کردهاید بیاورید و آن را سمت چپ نیمدایره مهار کنید. همین روش را برای بافت سمت چپ تکرار کنید.
8 – موهای شما آماده است، فقط کافی است در مهار کردن سر دو بافت کمی دقت و حوصله به خرج بدهید و انتهای آنها را زیر موهایتان مهار کنید.
یک پاپیون متفاوت!
1 – دو دسته کوچک از دو طرف (روی گوشها) جدا کنید.
2 – آنها را پشت سرتان به هم برسانید و با یک کش کوچک ببندید. انتهای آزاد آن را دوباره از کش رد کنید اما وقتی یک نیمدایره کوچک از موهایتان بیرون ماند آن را به حال خود رها کنید.
3 – حالا نیم دایره را از وسط دو نیم کنید. یک سر آن را با یک سنجاق یا کلیپس کوچک موقتا مهار کنید و سر دیگر را آزاد بگذارید.
4 – سر آزاد باقیمانده موهایتان را که از کش بیرون مانده بود، از نیمدایرهای که به حال خود رها کرده بودید به سمت بالا بیرون بیاورید بعد آن را درست از وسط پاپیونی که حالا پشت موهایتان ایجاد شده به سمت پایین رد کنید.
5 – حالا کافی است یک کش ظریف که البته آن را از وسط بریدهاید را با دقت دور قسمت میانی پاپیونتان بپیچید.
6 – پاپیون شما آماده است!