علت دروغ گفتن و عذاب روحی پس از آن

علت دروغ گفتن و اطلاعاتی درباره دروغ موضوع این بخش از مجله پزشکی آسان طب است. وقتی کسی شروع به دروغگویی کند تا آخر مجبور است دروغ بگویید. یک علت دروغ گفتن ترس از چیز یا کسی است. همچنین خیلی ها از روی لج و لجبازی دروغ می گویند. اما باید بدانید که دروغگویی سلامت جسم و روح را به خطر می اندازد و علاوه بر گناه ، عوارضی را هم با خود در بر خواهد داشت.

علت دروغ گفتن

دروغ و علت دروغ گفتن

مطالعات بسیار زیادی در سرتاسر دنیا در مورده پدیده کهن دروغگویی انجام شده و میشود، مردمی که زندگیشان با دروغ میگذرد در جریان باشند که طی این تحقیقات طول عمرشان نسبت به طول عمر مردمی که دروغ نمیگویند و راستگو هستند بسیار کمتر خواهد بود هر چند چند صبایی با دروغ گویی کارشان راه میفتد اما بدانند در مقابل عمر عزیزشان کوتاه خواهد شد.

دروغ چیست؟

دروغ گفتن یکی از اختلالات رفتاری است که ریشه در نارسایی‌های شخصیتی فرد دارد. از نظر لغوی به معنای کتمان واقعیت تعریف شده، فرد از طریق قلب حقیقت، ضعف‌های خود را می‌پوشاند، طرف مقابل را گمراه می‌کند، از تنبیه نجات می‌یابد یا توجه دیگران را به‌خود جلب می‌کند.

دروغگو کیست؟

پنهان کردن نقص‌های فردی برای تطبیق با محیط و دستیابی به نتیجه مثبت می‌تواند تعریفی از دروغگویی باشد. فرد به دلیل مسئولیت‌نا‌پذیری و عدم پذیرش اشتباه‌هایش احساس خطر کرده و تصور می‌کند، ثبات محیطش از بین رفته، بنابراین دروغ می‌گوید. زمانی که فرد در موقعیت ناامنی قرار می‌گیرد، احساس خطر یا حقارت می‌کند، به گفتن دروغ متوسل می‌شود، او به گفته‌هایش ایمان ندارد و به‌طور قاطع سخن نمی‌گوید، اعتماد خود را به دیگران از دست می‌دهد و نسبت به آنان بدبین می‌شود، فراموشکار است و نزد مردم بدنام و بی‌اعتبار می‌شود.

صرف‌نظر از انواع و اقسام دروغگویی‌های عادتی، مصلحتی، مرضی و … می‌توان گفت دروغگویی از حول و حوش ۵-۴ سالگی در افراد شکل می‌گیرد.در مواقعی ممکن است والدین کودک متوجه مرضی بودن آن نباشد، به کودک به صورت تصادفی پاداش دهند و این صفت در او نهادینه و به الگوی دروغگویی با ثبات تبدیل ‌شود. فرد به دلیل مسئولیت‌نا‌پذیری و عدم پذیرش اشتباه‌هایش احساس خطر کرده و تصور می‌کند، ثبات محیطش از بین رفته، بنابراین دروغ می‌گوید.

دروغ-گویی

دروغ در پیشگاه خدا

 دروغ در نزد خدای متعال ناپسند شمرده شده است و موجب دوری انسان از خدا می‌شود که این خود عذاب روحی بس بزرگی است و در کنارش عذاب دوزخ را نیز در برخواهد داشت.
در جایی دیگر از قرآن کریم خداوند متعال می‌فرماید:
«تنها کسانی دروغ پردازی می‌کنند که به آیات خدا ایمان ندارند و آنان خود دروغگویانند.»
 
با توجه به این آیه، فرد دروغگو به قدری از سوی خداوند مورد مذمت قرار گرفته که او را بی ایمان معرفی کرده و هیچ فرد بی ایمان مؤمن تلقی نمی‌گردد.
در آیه‌ای دیگر می‌فرماید: در حقیقت خداوند آن کسی را که دروغ پرداز ناسپاس است هدایت نمی‌کند.
و یا در آیات دیگر می فرماید: دروغگو مستحق لعنت و سزاوار خشم پروردگار عالم است. 

دروغ در روایات:

اخبار وارده در بزرگی گناه دروغ و شدت عقوبت و مفاسد مترتب بر آن زیاد می‌باشد که در این قسمت به برخی از روایات اشاره می‌شود.
پیامبر اکرم (ص) فرمود:
«مؤمن هرگاه بدون عذر دروغی بگوید هفتاد هزار ملک او را لعنت می‌کنند و بوی بدی از قلبش بیرون می‌آید که تا به عرش می‌رسد و خداوند به سبب این دروغ،‌ گناه هفتاد زنا که کمترین آن زنای با مادر است را برای او می‌نویسد.»
 
و یا در جایی دیگر می‌فرماید:
«از دروغ بپرهیز که روی دروغگو را سیاه می‌کند.»
مردی از رسول خدا(ص) پرسید: «چه عملی سبب دخول در آتش است؟ حضرت فرمود: دروغ. زیرا دروغ سبب فجور و فجور سبب کفر و کفر سبب دخول در آتش است.»
دروغ سبب گرفتن صورت انسانی از دروغگو است؛ یعنی صورت برزخی‌اش انسان نیست. رسول خدا(ص) به حضرت زهرا(س) فرمود: در شب معراج زنی را دیدم که سرش مانند خوک و بدنش مانند بدن الاغ بود و سبب آن فتنه انگیزی و دروغ بود.
در روایتی دیگر پیامبر اکرم(ص) ریشه دروغ را در کمبودها و پستی‌های انسان چه از لحاظ روحی و یا جسمی بیان فرموده است: دروغگویی از پستی روح ریشه می‌گیرد.
در روایتی دیگر حضرت امیرالمومنین(ع) می‌فرماید: ‌بزرگترین گناهان نزد خدا، زبان دروغگو است.

می گویند خوردن میوه‌ها و سبزی‌ها به بهبود سلامتی انسان کمک می‌کند. حال آنکه باید نکته دیگر به اینها اضافه کنیم، کنترل زبان و پرهیز از دروغگویی به همین میزان درحفظ سلامت بدن موثر است. 

عوامل دروغ و علت دروغ گفتن

هر کس به دلیل شروع به دروغ گفتن می کند. در این قسمت برخی دلایل دروغگویی را به شما معرفی می کنیم :

عقده حقارت یک علت دروغ گفتن

کسانی که کمبود و حقارت‌هایی را در خود احساس می‌کنند برای این‌که این کمبودها را رفع کنند، به دروغ متوسل می‌شوند. برای این‌که فرد به دامن دروغ نیفتد خانواده باتوجه به توانایی جامعه‌پذیری خود، باید فرد را قوی تربیت کند به‌نحوی که احساس حقارت نکند.

وقتی انسان دروغ می‌گوید ۱۰۷ قسمت بدن واکنش نشان می دهد و آسیب می‌بیند

 عادت علت دروغ گفتن

مانند لاف زدن، تزویر، ریا، حرف مفت، خالی‌بندی. اشخاصی که به نظر خودشان می‌خواهند در جمعی خودنمایی کنند و به قولی مجلس‌ گرم‌کن باشند، به این موارد متوسل می‌شوند و رفته رفته دروغگویی به صورت عادت در آنها شکل می‌گیرد. برای جلوگیری از این امر، خانواده باید از ابتدا جلوی دروغگویی فرزندان را بگیرد تا دروغ برایشان عادت نشود.

وقتی انسان دروغ می‌گوید ۱۰۷ قسمت بدن واکنش نشان می دهد و آسیب می‌بیند

از روی لجاجت علت دروغ گفتن

گاه اتفاق می‌افتد، فرد برای نشان دادن لجاجت خود با پدر، مادر یا برادر و خواهر از سر لجبازی دروغ می‌گوید که خانواده باید متوجه این امر بود و با آن مبارزه کند.

ترس علت دروغ گفتن

کسانی که از حقیقت وحشت دارند و از روی ترس دروغ می‌گویند و از دروغ تبعیت می‌کنند. در این مواقع وظیفه خانواده است که با مهارت‌های تربیتی فرد را شجاع و راستگو تربیت کنند تا بتواند بر ترس خود غلبه کند.

نداشتن اعتماد به نفس علت دروغ گفتن

کسانی که به علت نداشتن اعتماد به نفس نمی‌توانند موقعیت کسب کنند، برای توجیه کردن خود شروع به حرف‌سازی، لفاظی و به نوعی سفسطه‌گری می‌کنند.بنای اعتماد به نفس فرد در خانواده و از طریق تائید والدین ریخته می‌شود. لذا خانواده‌ها وظیفه دارند در ارتباط با «نیاز به تائید» اعضای خود اقدامات درستی داشته باشند.

علت دروغ گفتن

فرد به دلیل مسئولیت‌نا‌پذیری و عدم پذیرش اشتباه‌هایش احساس خطر کرده و تصور می‌کند، ثبات محیطش از بین رفته، بنابراین دروغ می‌گوید

خلف وعده کردن علت دروغ گفتن

تحقق نیافتن وعده‌ها خود زمینه دروغگو شدن شخص را ایجاد می‌کند. به وعده عمل کردن و وفای به عهد و بدقولی نکردن به نوعی احترام گذاشتن به دیگران است. از این رو خانواده با عمل کردن به وعده‌هایی که به اعضای خود می‌دهد، آنها را طوری تربیت می‌کند که بدقول نباشند و خلف وعده نکنند.

تهدید  سلامت ۱۰۷ قسمت بدن


محمدرضا میثاقی کار‌شناس روان‌شناسی در گفت‌و‌گو با سینانیوز گفت: مطالعات نشان داده است، وقتی انسان دروغ می‌گوید ۱۰۷ قسمت بدن واکنش نشان می دهد و آسیب می‌بیند.لرزش دست و تغییر رنگ چهره و صدا، اختلال در تمرکز ، وجود آدرنالین خون، تشدید استرس و اضطراب ، و مهمتر از همه کم ارزش شدن جایگاه فرد پیش خودش از علائم شایع دروغ گفتن است. وقتی یک تفکر تقلبی یا‌‌ همان دروغ وارد مغز می‌شود، چیزی حدود ۶ میلیارد سلول‌های عصبی باید با تفکر دروغین خودشان را هماهنگ کنند که این واکنش بدن را به همراه دارد. ریشه دروغ ترس از دست دادن وکم بودن امتیازات شخصیتی فرد است ، فرد در پی به دست آوردن چیزی به طور آسانی از ر اه تقلب است.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا