علائم نقرس و درمان آن چیست؟ 5 غذا که نباید بخورید!

علائم نقرس در بیماران مختلف فرق دارد. یکی از مهمترین علائم نقرس ورم کردن و ملتهب شدن بخشی از بدن مثل آرنج یا مخصوصا شصت پا است که گاهی همراه با درد و قرمزی است. حتی ممکن است بخشی از مفاصل بدن با کوچکترین لمسی درد بگیرد و داد شخص به هوا برود. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره علائم نقرس و روشهای درمان آن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

نقرس چیست و چگونه درمان می‌شود؟

 

این 5 غذا را نخورید اگر نقرس دارید

 

نقرس چیست؟

نقرس یکی از انواع بیماری های روماتیسمی است که ناشی از تجمع بلورهای اسید اوریک در مفاصل است. اسید اوریک یک محصول تجزیه ای از پورین هاست و پورین ها در بخشی از بسیاری از غذاهایی که می خوریم وجود دارند. اختلال در مدیریت اسید اوریک و تبلور این ترکیبات در مفاصل باعث حملات دردناک روماتیسمی، سنگ کلیه و انسداد مجاری کلیه با کریستال های اسید اوریک که نتیجه آن نارسایی کلیه است می شود. نقرس یکی از رایج ترین بیماری هایی است که دارای سابقه تاریخی است و از این نظر دارای امتیاز و برتری نسبت به سایر بیماری هاست.

علائم نقرس

از علایم نقرس حاد، حملات با شروع سریع درد در مفصل متاثر مشخص می شود. از دیگر علائم نقرس اینست که گرما، تورم، تغییر رنگ مایل به قرمز و حساسیت در آن مفصل به سراغ شخص می اید. مفصل کوچک در قاعده شصت پا شایع ترین محل برای حمله نقرسی است.

دیگر مفاصل که می توانند تحت تاثیر قرار بگیرند شامل مچ پا، زانوها، مچ دست، انگشتان دست و آرنج است. در برخی افراد درد حاد آنقدر شدید است که حتی لمس ملحفه روی انگشتان پا باعث درد شدید می شود. معمولا این حملات در ساعتهایی از روز با یا بدون درمان فروکش می کند. در موارد نادر گاهی حمله تا هفته ها طول می کشد. بیشتر مبتلایان به نقرس حملات مکرر آرتریت نقرسی را در طول سال تجربه می کنند.

چه کسانی بیشتر در معرض مرض نقرس هستند؟

علائم نقرس

شیوع نقرس در مردان 9 برابر زنان است. حملات نقرس در مردان غالبا پس از بلوغ و پیک سنی 75 سال بروز پیدا می کند. در زنان، حملات نقرس معمولا پس از یائسگی اتفاق می افتد. اگر والدین شما نقرس دارند، شانس شما برای ابتلا به این بیماری 20 درصد است.

فاکتورهای ابتلا به نقرس

چاقی، اضافه وزن بخصوص در جوانان، مصرف متوسط تا سنگین الکل، فشار خون بالا و اختلال در عملکرد کلیه از جمله فاکتورهای خطر در توسعه بیماری نقرس هستند. به گزارش آسان طب؛ داروها و درمان های خاص نیز می تواند باعث افزایش سطح اسید اوریک شود. جالب توجه آنکه در مطالعه ای که اخیرا صورت گرفته، افزایش غیر طبیعی سطوح پایین هورمون تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) در بیماران مبتلا به نقرس نشان داده شده است.

علائم نقرس در شصت پا

مفصل در قاعده انگشت بزرگ شایع ترین محلی است که مورد حملات نقرس حاد قرار می گیرد. این حملات در صورت درمان نشدن بیماری می تواند عود کند. حتی اگر درد فروکش کرده است، با پزشک خود مشورت کنید. این بیماری در طول زمان می تواند به مفاصل، تاندون ها و دیگر بافت های بدن آسیب برساند.

علائم نقرس در دست

مبتلایان به نقرس ممکن است رسوبات اسید اوریک را در مفاصل انگشتان دست تجربه کنند. برای تسکین درد در دوره حملات نقرس، مفاصل آسیب دیده را استراحت دهید.

علائم نقرس در آرنج

همچنین نقرس ممکن است در مفاصلی چون آرنج و زانو مشاهده شود. در این تصویر به آرنج نگاه کنید که چگونه به سمت جلو پیشرفت کرده است.

تشخیص آرتریت نقرسی

زمانی مرض نقرس مورد توجه است که بیمار سابقه تکرار حملات دردناک آرتریتی را گزارش کند، بخصوص در قاعده شصت پا یا آرنج و زانو. قابل اعتمادترین روش برای آزمایش نقرس تشخیص بلورهای اسید اوریک در مایع مفصلی است. در این روش محل مورد نظر به صورت موضعی بی حس می شود. با استفاده از روش های استریل، مایع مفصلی به کمک سرنگ و سوزن از مفصل ملتهب بیرون کشیده و به آزمایشگاه فرستاده می شود.

تشخیص مرض نقرس

آنالیز مایع مفصلی راهی برای تشخیص مرض نقرس است. مایع مفصلی برای بررسی وجود بلورهای اسید اوریک و عفونت آنالیز می شود. همچنین ممکن است به تشخیص پزشک آزمایش خون برای اندازه گیری مقدار اسید اوریک در خون انجام شود.

جلوگیری از حملات نقرس

علائم نقرس

حفظ و نگهداری مایعات بدن در حد کفایت از حملات این بیماری جلوگیری کرده و خطر تشکیل سنگ کلیه در مبتلایان به این بیماری را کاهش می دهد. الکل نیز به داشتن اثرات دیورتیک معروف است که به کم آب شدن بدن کمک کرده و حملات نقرس حاد را تسریع می بخشد. همچنین الکل بر متابولیسم اسید اوریک تاثیر گذاشته و باعث هایپراوریسمی می شود. الکل باعث کاهش سرعت دفع اسید اوریک از کلیه و همچنین کم آب شدن بدن شده که تشکیل کریستالها در مفاصل و در نتیجه نقرس را به دنبال دارد.

روش پیشگیری از مرض نقرس

تغییر رژیم غذایی می تواند سطح اسید اوریک را در خون کاهش دهد. از آنجا که پورین ها در بدن به اسید اوریک تبدیل می شوند، باید از مواد غذایی سرشار از پورین در رژیم غذایی پرهیز شود. مواد غذایی سرشار از پورین شامل جگر، مغز و کلیه است. محققان گزارش داده اند مصرف گوشت یا غذاهای دریایی خطر حملات نقرس را افزایش می دهد در حالیکه به نظر می رسد مصرف لبنیات این خطر را کاهش می دهد. کاهش وزن در کاهش خطر ابتلا به حملات عود کننده این بیماری نقش موثری دارد.

درمان نقرس با دارو

درمان های دارویی خاص درد و تورم ناشی از حملات این بیماری را کاهش می دهد. مثلا داروهای ضد التهاب (ایبوپروفن و…)، کلشی سین و کورتیکواستروئیدها. دیگر درمانها سطح اسید اوریک خون را کاهش داده و از رسوب اسید اوریک در مفاصل (آرتریت نقرسی)، کلیه (سنگ کلیه)، و بافتها جلوگیری کرده و از حملات نقرسی و شکایت های بعدی آن جلوگیری می کند. این داروها شامل آلوپورینول، فبوکسوستات و پروبنیسید است.

همچنین شما میتوانید روشهای دیگر سرکوب و درمان نقرس را در این لینک ( درمان نقرس ) مشاهده و مطالعه نمایید.

چشم انداز مرض نقرس

در ارتباط با بیماری نقرس و هایپراوریسمی تحقیقات فعالی در حال انجام شدن است. دانشمندان متوجه شدند که پروتئین بالای حیوانی خطر ابتلا به نقرس را به آرامی افزایش می دهد. داروهای جدیدی در حال توسعه هستند که ممکن است در درمان سطوح بالای اسید اوریک در بیماران مبتلا به این بیماری مزمن متنوع تر و ایمن تر باشند.

مرض نقرس موضوع این بخش از اسان طب بود. امیدواریم از مطالعه این مطالب بهره مند شده باشید. اگر اطلاعات بیشتری درباره بیماری نقرس داشتید در قسمت نظرات بیان کنید تا دیگران هم از این مطالب بهره مند شوند.

‫1/5 ‏‫(3 نظر)‬

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

‫3 دیدگاه ها

  1. با سلام اینجانب بیش از یک سال نقرس داشتم و توانستم با شر بتی که از میوه درست کرده بودم برای همیشه نقرس را از خودم دور کنم دوست دارم این شربت را به ثبت برسانم لطفا مرا در این راه یاری بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا