تنگی نفس و تنفس سریع

تنگی نفس و یا تنفس سریع از جمله بیماری های تنفسی است که علایم خاص خود را دارد. سه نوع بیماری مزمن ریوی ، آسم ، برونشیت مزمن و آمفیزم ، ممکنست باعث تنگی نفس و اغلب خس خس سینه بشود. در این بخش درباره علایم تنگی نفس و تنفس سریع  و همچنین روشهای بهبود آن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

علایم تنگی نفس

از نفس افتادن پس از تقلا و تلاش ، کاملا طبیعی و بدون خطر است . تنگی نفس بازتابی از افزایش نیاز به اکسیژن در خلال فعالیت بدن می باشد .

دکتر هنری گونگ استاد و بیماری های ریوی در دانشگاه کالیفرنیا می گوید : اگر پس از بالا رفتن از پله ها ، در بالای پله ی آخر به نفس نفس زدن بیفتید ، این نشانی از عدم آمادگی بدنی شما است . اما این می تواند نشانی از عدم سلامت شما نیز باشد .

تنگی نفس و تنفس سریع
تنگی نفس و تنفس سریع

بروز تنگی نفس در یک فرد ممکن است ناشی از شماری از مشکلات ریوی باشد . هر گونه عفونت ریوی ، از یک سرماخوردگی ساده تا برونشیت ، ذات الریه وسل ، می تواند موجب دشواری تنفس گردد . سه نوع بیماری مزمن ریوی ، آسم ، برونشیت مزمن و آمفیزم ، می توانند موجب تنگی نفس و اغلب خس خس سینه گردند . دیگر علت تنگی نفس ، جمع شدن ریه است . پدیده ای که همراه با آمفیزم و دیگر بیماری های ریوی و نیز با دلایل نامشخص در مردان جوان قد بلند رخ می دهد . دکتر کونگ می گوید : در چنین حالتی علاوه بر تنگی نفس ناگهانی ، فرد مبتلا در آن طرف از قفسه سینه که جمع شدگی ریه اتفاق افتاده است ، احساس درد دارد .

در پاره ای از ضایعات خطیر عصبی نظیر مولتپیل اسکلروز ، بیماری لوگریک و میاستنی گراویس ، فرد به تدریج توان تنفس را از دست می دهد ، که ناشی از پیشرفت ضعف عضلانی است .

دکتر رومباک می گوید : در کنار این همه ، موقعیت های اضطراری دیگری نیز می توانند موجب تنگی نفس گردند . بوتولیسم ، یک نوع مسمومیت غذایی نادر ولی مهلک ، و مسمومیت با سرب هر دو موجب وقفه در پیام های عصبی دستگاه عصبی به عضلات تنفسی می شوند ، حاصل آن فردی است که نیم تواند حتی در حد رفع نیاز خود ، تنفس عمیق داشته باشد . آلرژی تنفسی هم  باعث تنگی نفس می شود .

تنگی نفس و تنفس سریع
تنگی نفس و تنفس سریع

تسکین علایم تنگی نفس

تلاش به منظور بهبود تنگی نفس ، به طور مشخص در راستای بازیافت و یا بهره گیری از ظرفیت قابل دسترسی ریه با ورزش ، دارو و یا جراحی است . پزشکان معتقدند ، آسم برگشت پذیر است و دیگر مشکلات ، دست کم تا حدودی قابل درمان می باشد . در اینجا توصیه هایی خواهند آمد که نظر شما را به آن جلب می کنیم .

 برای تنگی نفس سیگار را ترک کنید .

سیگار کشیدن عامل بسیاری از حالتهایی است که منجربه بروز تنگی نفس می شوند . از پزشک خود بخواهید تا در ارائه طریقی برای ترک سیگار به شما کمک کند . وی از طریق تجویز دارو و یا برنامه ترک به شما کمک می کند .

 برای تنگی نفس برای نفس کشیدن ورزیده شوید .

اگر اضافه وزن و یا وضعیت ساکن و غیر متحرکی دارید ، برای گریز از تنگی نفس باید برنامه ای برای تامین آمادگی جسمی خود و تامین سلامت قلب و ریه ها تنظیم کنید . دکتر گونگ می گوید : «راه رفتن سریع یکی از بهترین راه هاست» . به گزارش آسان طب هدف شما باید راه پیمایی سریع به مدت 20 دقیقه 3 بار در هفته باشد .

 برای تسکین تنگی نفس از شکم نفس بکشید .

دکتر شرمن معتقد است : تنفس با شکم (مقصود آن است که هنگام تنفس به جای آن که قفسه سینه را حرکت دهید ، شکم را حرکت دهید) از طریق انقباض دیافراگم صورت می گیرد و این مکان را می دهد تا با استفاده از ظرفیت بیشتر ریه ها تنفسی اثر بخش داشته باشید و به عوض آن که تنفس سریع تر باشد ، عمیق تر خواهد بود . از راه بینی و به شکم خود نفس بکشید . این کار به هوا اجازه میدهد به بخش های تحتانی ریه برسد و آن را به طور کامل پر کند .

 برای تسکین تنگی نفس هوا را ببوسید .

افرادی با مشکلات قلبی ریوی ، هنگامیکه هوا را از میان لبان جمع شده خود به بیرون می دهند ، بهتر می توانند تنفس کنند ، این موضوع را دکتر شرمن می گوید : این افراد باید پس از دم لب ها را جمع کنند و هوا را به آرامی از راه دهان ، و نه بینی، خارج کنند .

 برای تسکین تنگی نفس پرورش اندام کار کنید

ماهیچه های دیافراگم و دیگر ماهیچه های بدن را که در گیر در امر تنفس می باشند ، با رزیستور (دستگاهی که قابل خرید از فروشگاههای تجهیزات پزشکی می باشد) تقویت کنید . دکتر شرمن میگوید : با این دستگاه چندین بار در روز تمرین تنفس انجام دهید . به تدریج مقاومت دستگاه را افزایش دهید ، تا عضلات دیافراگم و دیگر عضلات تنفسی شما در مقابل نیروی قوی تری قرار گرفته کار بیشتری انجام دهند . بدین ترتیب نیروی دیافراگم افزایش یافته و شما خواهید توانست با قدرت بیشتری نفس بکشید . با این همه ، اثر بخشی این وسیله مورد اتفاق نظر همگان است .

تنگی نفس و تنفس سریع
تنگی نفس و تنفس سریع

بیماری تنفس سریع

بیماری تنفس سریع یکی دیگر از بیماری های تنفسی است که علایم خاص خود را دارد . برخی علایم تنفس سریع عبارتند از :

علایم بیماری تنفس سریع

اگر همین الان از خط پایان یک مسابقه گذشته اید ، دلیل مناسبی برای نفس نفس زدن و تند نفس کشیدن دارید، زیرا در این حالت بدن نیاز بیشتری به هوا دارد . اما اگر بر روی کاناپه دراز کشیده در حال تماشای تلویزیون هستید و ناگهان به نفس نفس می افتید ، دیگر دلیل مناسبی برای توجیه این حالت ( حداقل دلیلی مبنی بر سلامتتان) ندارید . دکتر هنری گنگ استاد بیماری های تنفسی در دانشگاه کالیفرنیا می گوید : بیشتر افراد در حال استراحت بین 8 تا 15 بار در دققیه نفس می کشند .

افزایش یا کاهش تعداد تنفس بستگی به میزان آمادگی جسمی ، وضعیت حسی و عاطفی و استرس دارد . استرس شایعترین عاملی است که موجب می شود ریه ها سریع تر کار کنند . افرادی که روزهای خود را با فشار عصبی بیشتری طی می کنند ، بیش از دیگران مستعد بروز تنفس سریع ، یا تهویه سریع می باشند .

هنگامی که تنفس سریع تر می شوند ، وضعیت نیز وخیم تر خواهد شد ، چرا که در این حالت تعادل گازهای خونی مختل می گردد ، اطراف لب ها و دست ها بی حس می شوند و میزان اکسیژن دریافتی مغز کاهش می یابد . در این حالت هشدار وضعیت زرد به وضعیت قرمز تبدیل خواهد شد ، حملات ترس رخ می دهد و تنفس حتی سریع تر می شود . خوشبختانه هیچ یک از حالاتی که برشمرده شد موجب آسیب های جسمی نمی شود .

تنفس سریع همیشه ناشی از مسائل روانی نیست . در برخی موارد ممکن است علل جسمی نظیر اسم ، برونشیت مزمن ، آمفیزم ، ذات الریه ، سل و هرچه که ریه را تحریک کند ، در کار باشد.

تنفس سریع

تسکین علایم تنفس سریع

پزشک باید بیماری های خطیر ریه را درمان کند . اما تنفس سریع را ، گرچه هنگامی که اتفاق می افتد بسیار جدی به نظر می رسد ، می توان در منزل نیز درمان نمود . در اینجا سه راه برای آرام نمودن ریه خواهد آمد .

از کیسه استفاده کنید .

به منظور ایجاد تعادل در گازهای خونی ، تنفس در یک کیسه روشی مناسب برای درمان کوتاه مدت تنفس سریع است. روش کار این چنین است . دهنه یک کیسه را با دست بگیرید و در میان ان یک راه کوچک باز کنید ، سپس آن را بر روی دهان خود قرار داده به مدت 4 تا 5 دقیقه به آرامی درون کیسه تنفس کنید ، و بدین ترتیب هوای بازدمی را مجددا بدرون بکشید .

دکتر رامباک می گوید : اگر با این تمهیدات به نتیجه نرسیدید به پزشک مراجعه کنید .

به میزان فشارهای روحی خود توجه کنید .

ممکن است شما بتوانید با تنفس در یک کیسه سریعا سرعت تنفس خود را کاهش دهید ، اما در پس این علامت ممکن است یک فشار روانی وجود داشته باشد . به گزارش آسان طب یکی از روش های فائق آمدن بر این فشارها و استرس ها ، ورزش های تنفسی است .

بسیاری از متخصصان درمان فشارهای روانی معتقدند تنفس دیافراگمی به آرام نمودن فرد کمک می کند. برای آمادگی اجرای چنین تمریناتی ، به طور مستقیم بر روی یک صندلی بنشینید و یا آن که بر روی زمین دراز بکشید ، کف یک دست را بر روی قفسه سینه و کف دست دیگر را بر روی شکم قرار دهید . با پنج شماره به آرامی از راه بینی نفس بکشید ، بدین ترتیب با ورود هوا به اعماق ریه بر روی قفسه سینه قرار دارد در جای خود باقی می ماند . اطمینان حاصل کنید .سپس به آرامی با پنج شماره از راه بینی هوا را بیرون دهید . سه بار بدین ترتیب نفس بکشید ، سپس برای لحظه ای استراحت کنید و مجددا برای سه بار دیگر به همین ترتیب تنفس کنید .

چنانچه به طور مکرر دچار حملات هراس و تنفس سریع می شوید ، باید به پزشک و یا روانشناس مراجعه کیند .

از دستگاه سنجش حداکثر جریان استفاده کنید .

مبتلایان به اسم ، در برخی اوقات نمی توانند تفاوتی بین تنفس تند و حملات اسم (که ممکن است کشنده باشد) ابراز کنند . این موضوع می تواند اضطراب این افراد را افزایش نیز بدهد ، و بیمار آسمی را در پی رخداد تنفس تند به حمله هراس دچار کند . به این دلیل دکتر سوزان وین ، متخصص آلرژی ، توصیه می کند مبتلایان به اسم باید همراه خود یک دستگاه «سنجش حداکثر جریان تنفس» داشته باشند .

این دستگاه توان بازدمی شما را می سنجد . در صورتی که دستکاه حداکثر بازدم را طبیعی نشان دهد ، بدین معنی است که شما تنها تنفس تند دارید . اما اگر این مقدار کمتر از میزان طبیعی باشد ، آنگاه حمله اسم رخ داده است . دکتر وین می گوید : این بیماری هنگامی که بتوانند کدام مورد حمله اسم و کدام مورد تنفس تند است ، آرامش و اعتماد بیشتری پیدا می کنند.

تنگی نفس و تنفس سریع
تنگی نفس و تنفس سریع

تنگی نفس و تنفس سریع هر دو جزو بیماریهای مهم تنفسی هستند که گاهی منجر به مرگ هم می شوند.

گاهی وقتها هوای الوده میتواند موجب این بیماری ها شود.

همچنین گاهی علت مادرزادی دارد.

لطفا اگر میبینید در نفس کشیدنتان اختلال وجود دارد سریعا به پزشک مراجعه کنید تا علت ان شناسایی شود.

امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب درباره تنگی نفس و تنفس سریع تقدیمتان کردیم بهره کافی برده باشید.

منبع :

asanteb.com

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا