واکنش های ذهنی و احساسی استرس

نشانه های استرس به دو صورت فیزیکی و ذهنی احساسی در ما ظاهر می شود. از نشانه های فیزیکی که میتوان به تپش قلب، خیس شدن دست، عرق کردن و … اشاره کرد. برخی نشانه های فکری استرس شامل عدم تمرکز، افسردگی، عدم اعتماد به نفس و … می باشد. در این بخش برخی از نشانه های فکری استرس را به شما معرفی می کنیم.

نشانه های فکری استرس

در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره واکنش های استرس اطلاعاتی را تقدیمتان می کنیم :

واکنش های ذهنی و احساسی اضطراب

ارتباط تنگاتنگ جسم و روح به این معنی است که عوارض فیزیکی استرس ، بی تردید سلامت و کارآیی روانی و همچنین تعادل احساسی را تحت تاثیر قرار خواهند داد . تظاهر علائم روانی – احساسی استرس ، بسته به برداشت شما از شرایط ، ضعیف یا قوی خواهد بود . از میان واکنش های روانی شناخته شده می توان به افکار متلاطمی اشاره کرد که یکی پس از دیگری می آیند و می روند ، در حالی که شما نمی توانید به هیچ یک از آن ها فکر کنید و روی آن ها تمرکز کنید ، گویی ذهن شما آن قدر فعال شده است که دیگر نمی تواند سرعتش را کم کند و به آرامش برگردد . به همین دلیل است که اگر استرس داشته باشید ، محال است بتوانید بخوابید . در واقع ذهن بیش از حد فعال شما ، راحتتان نخواهد گذاشت . این سردرگمی وعدم تمرکز، گذشته از ایجاد بی خوابی ، به مشکلات حافظه و اشکالاتی در یادگیری اطلاعات جدید می انجامد . برای به یاد آوردن آن چه در حافظه ذخیره شده ، به یک ذهن متمرکز و آرام نیاز است . اگر ذهن شما سراسیمه ومضطرب است ، قطعا نه اطلاعات جدید می توانند وارد حافظه ی شما شوند و نه چیزی می تواند دوباره از حافظه بیرون کشیده شود . مثل حالتی که عده ای به هنگام اضطراب در سر جلسه ی امتحان به آن دچار می شود .

درباره علایم استرس باید بگوییم که هنگام بروز استرس ، به دلیل اختلالاتی که در تمرکز ایجاد می شود ، بیشتر در معرض خطا و اشتباه هستید ، قضاوت و برداشت شما از موقعیت ها ضعیف می شود و ممکن است فقط برای این که به گونه ای مشکل ایجاد شده را از سر راه بردارید ، دست به تصمیم گیری های عجولانه و احمقانه بزنید . این تصمیم گیری ها نیز به نوبه ی خود زمینه ساز اشتباهاتی می شوند که در نهایت اعتماد به نفس شما را خدشه دار می کنند . در چنین لحظات حساسی ، برخی برای فرار از تصمیم گیری های نامعقول ، کاملا عقب می کشند و به هنگام غلبه ی استرس هیچ تصمیمی نمی گیرند . آن ها از زندگی و هر کس که دور و برشان است به ستوه می آیند و تنها بودن را بر هر کاری ترجیح می دهند . مسئولیت هایی که زمانی به عالی ترین شکل ممکن از طرف این افراد پذیرفته و انجام می شدند ، اینک برای آن ها طاقت فرسا و سنگین جلوه می کنند .

مهم ترین و منفی ترین تاثیری که یک ذهن مضطرب بر جای می گذارد ، این است که شما دید معقول و منطقی خود را از دست می دهید و دیگر نمی توانید مسائل را آن طور که واقعا هستند ببینید.

تلاش شما برای رسیدن به ذهنی که جلوتر از شما حرکت می کند بی نتیجه میماند ، تعادل و توازن خود را از دست می دهید ، نمی توانید یک اولویت بندی صحیح و معقول در کارهایتان داشته باشید و احساس میکنید بیش از حد تحت فشار هستید ، در حالی که هیچ کس به شما فشار نمی آورد و در این جاست که تناسب و توازن درونی شما بر هم می خورد . یک مولفه ی بارز و ثابت استرس این است که چندین کار را همزمان با هم شروع می کنید و هیچ یک را به پایان نمی رسانید .

عجیب این است که برای برخی فعالیت ذهنی بیش از حد ، می تواند به صورت اعتیاد در اید . به هر حال شما چه فعالیت بیش از اندازه ی مغز را دوست داشته باشید و چه دوست نداشته باشید ، ممکن است تمایلی به تغییر رویه ی خود نداشته باشید . درست مثل یک بدل کار فیلم های سینمایی که فقط با انجام کارهای خطرناک و هیجانی ارضا می شود . بعضی افراد هم به افزایش ناگهانی آدرنالین که از موعدهای معین تحویل پروژه ، معاملات تجاری مشکل و پر خطر و شاید هم جر و بحث های خشن ناشی می شود ، خو گرفته اند . حتی کسانی که از فعالیت بیش از حد ذهنی لذت نمی برند نیز نمی توانند جلوی این افکار و نگرانی های مخرب را بگیرند . شاید علت این است که آن ها نمی دانند چگونه باید پایشان را روی ترمز بگذارند ، ولی ممکن است علت ، این باور خرافاتی غلط باشد که “اگر نگران نباشی، یک اتفاق وحشتناک خواهد افتاد” و با این نوع باور واقعا هم نمی خواهند قدری آرامش وسکون داشته باشند .

اطلاعات دیگر درباره نشانه های فکری استرس

عوارض جانبی استرس که همزمان با فعالیت بیش از حد ذهنی بروز می کنند ، به قدری نامطلوب و ناخوشایند هستند که شخص پس از مدت کوتاهی ، سراسیمه به دنبال راه گریز می گردد . از بین پاسخ های احساسی اضطراب می توان تغییرات خلقی ، پرخاشگری و زود گریستن را نام برد . ممکن است این عوارض در حال حاضر در شما وجود داشته باشند و شما هم چنان از وجود آن ها غافل باشید ، چرا که این تغییرات در دراز مدت و به آرامی شکل می گیرند . همه ی ما یک ظرفیت سازگاری ویژه برای تطبیق خود با استرس داریم و تا زمانی که فشار جدیدی به خزانه ی استرس های قبلی ما اضافه نشود ، معمولا می توانیم به خوبی با آن ها کنار بیاییم . اگر چه ممکن است کمی زودرنج و بدبین شده باشیم ، ولی این تغییرات منفی آن چنان شدید به نظر نمی آیند . زیرا سر ما شلوغ تر از آن است که تک تک به دنبال متهمان این پرونده بگردیم . و اما زمانی که استرس فروکش نکند ، بی صبری و بدبینی ما بیشتر و بیشتر شده و از حد تعادل خارج می شود . اگر قبلا فردی منطقی بوده ایم که وجودش سرشار از خوش بینی و افکار مثبت و امیدوارانه است ، اینک در می یابیم که چگونه شخصیت ما از این رو به آن رو شده است .

پیشرفت تغییرات احساسی –روانی به زمینه ی قبلی شما بستگی دارد . بعضی ها ناامید و مایوس می شوند ، دچار افسردگی می شوند و تصور می کنند که دیگر به اخر خط رسیده اند . برخی دیگر دچار اضطراب و ترس می شوند ، احساس گناه می کنند و مدام به خاطر این که بی کفایت پنداشته شده اند، خود را سرزنش می کنند . به گزارش آسان طب این در حالی است که افراد دیگر دچار ترس های مرضی و یا پرش های عضلانی می شوند و کابوس های شبانه ، خواب را از چشمان آن ها می رباید . از دست دادن قدرت واقع بینی سبب می شود که شما خود و دیگران را بدتر از آن که هستید ببینید .

وقتی احساس یاس و نومیدی و بی کفایتی می کنید، دیگر خود را مثل قبل دوست ندارید و گمان می کنید دیگران هم دقیقا همین احساس را نسبت به شما دارند . فریاد کشیدن ، گریستن یا لگد زدن به هر چه که روی زمین است ، اوضاع را وخیم تر می کند تا جایی که ترس مطرود شدن به وسیله دوستان ، تحقق می یابد و این مساله نیز به نوبه ی خود بر استرس دامن می زند.

نشانه های فکری استرس
نشانه های فکری استرس

جدی ترین نشانه های فکری استرس

در این قسمت از اسان طب درباره علایم هشدار دهنده استرس اطلاعاتی را تقدیمتان می کنیم :

تظاهرات ذهنی استرس

– عدم تمرکز

– فراموشی

– ناتوانی در به خاطر آوردن حوادث اخیر

– عدم توانایی در یادگیری اطلاعات جدید

– از دست دادن حالت تعادل

– گیج شدن و شلوغی ذهن

– نداشتن قدرت تصمیم گیری

– تصمیم گیری های ناگهانی یا غیر معقول

– از دست دادن نظم و ایجاد نابسامانی

– اشتباهات مکرر

– برداشت نادرست از شرایط و مردم

– بی دقتی

تظاهرات احساسی استرس

– اضطراب

– ترس مرضی

– احساس وحشت و دچار حملات ناگهانی وحشت شدن

– احساس در خطر بودن

– پرخاشگری

– بدبینی

– احساس گناه

– افسردگی

– نوسانات خلقی (یا تغییر رفتار)

– زودرنج شدن و زود گریه کردن

– کابوس های شبانه

– احساس طرد شدن توسط دیگران

– نگرانی بیش از حد

– ازدست دادن حس شوخ طبعی

– انزوا

نشانه های فکری استرس
نشانه های فکری استرس

در این بخش از اسان طب درباره نشانه های فکری استرس اطلاعاتی را تقدیمتان کردیم. امیدواریم از مطالعه این بخش اطلاعات کافی را بدست اورده باشید. استرس و اضطراب عوارض زیادی برای سلامتی ما دارد و ما را پیر تر میکند. استرس چین و چروک را به صورت ما اضافه کرده و مار را افسرده میکند. استرس اجازه نمی دهد ما از زندگی لذت ببریم.

منبع : https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا