تفکر مثبت و عقلانی در مقابله با استرس

مقابله با استرس روشهای مختلفی دارد. شما در اولین  قدم باید افکار منفی را کنار گذاشته و به سراغ افکار مثبت بروید. چون منفی نگری میزان استرس شما را چند برابر می کند. در این بخش درباره تفکر مثبت و عقلانی در مقابله با استرس اطلاعاتی را تقدیم می کنیم. برای مقابله با استرس و مقابله با افکار منفی و عواقب استرس زای آن نیاز به استفاده از ابزارهایی داریم که مهمترین آنها شناخت فکر و طبقه بندی آن است و سپس بهره گیری از تفکر مثبت و تفکر عقلانی .

مقابله با استرس با تفکر عقلانی

در این بخش از مجله پزشکی آسان طب اطلاعاتی را درباره مقابله با استرس تقدیم می کنیم :

قدم 1 مقابله با استرس : شناخت افکار مثبت و منفی

برای مقابله با استرس و مقابله با افکار منفی و عواقب استرس زای آن نیاز به استفاده از ابزارهایی داریم که مهمترین آنها شناخت فکر و طبقه بندی آن است و سپس بهره گیری از تفکر مثبت و تفکر عقلانی .

شناخت فکری تکنیکی است که به وسیله ی آن می توان ترس ها ،استرس ها ، اضطراب ها ، دلهره ها و کلا افکار منفی خود را شناخت و آنگاه با کمک ابزارهایی چون تفکر مثبت و عقلانی به جنگ آنها رفت و پراکنده و تار و مارشان کرد .

ابتدا به کالبد شکافی استرس و ترسی که از آن نام بردیم می پردازیم : شخصی که دچار این حالت (ترس یا فوبیا شده است ) از اینده خود بیمناک است و این خوف و هراس باعث می شود تا خود را دست کم بگیرید و به خاطر خطاها و اشتباهاتی که مرتکب شده خویشتن را سرزنش و ملامت نمایید و نسبت به توانایی ها و قابلیت های خود دچار شک و تردید شود و همواره درانتظار شکست و ناکامی و چشم به راه بدبختی ، مصیبت و واقعه ای تلخ و دردناک می ماند . در واقع این هجوم افکار منفی است که اعتماد به نفس وی را تخریب و متزلزل می کند و مهارتهای ذهنی او را فلج و بی اعتبار می سازد .

مشکل اصلی در مورد افکار منفی ، طرز نفوذ و شیوه رسوخ آن به ذهن و ضمیر است که پس از تاثیری که بر آن می نهد دوباره به جای نخستین باز می گردد و تنها نشانه ها و مفاهیمی از خود به جای می گذارد .اگر ما آنها را به چالش نخوانیم و در صدد اصلاح و تصحیح آنها بر نیاییم طبعا به همان صورت باقی می ماند و اثرات سوء آنها هرگز خنثی نخواهد شد . در واقع ، شناخت افکار است که می توان نیروهای ذهنی خویش را ملاحظه و مشاهده کرد و از آنچه در درون سر می گذرد آگاه شد  و این عمل به کنترل استرس کمک خواهد کرد .

به عنوان مثال می توان حادثه ای استرس زا را در خاطر مجسم کرد و به افکاری که در این باره به سر راه داده می شود امکان داد تا هر طور که صلاح می داند در این باره تفکر کند . به عبارت بهتر ، هیچ فکری را از حاطر پاک نکرد و در آن هیچ جرح و تعدیلی به عمل نیاورد و فقط مراقب آن بود و مسیر و نوسانات آنها را یادداشت کرد .

روش دیگر مطالعه و تحقیق و نوشتن استرس هایی است که در طول شبانه روز شخص را مورد حمله های خود قرار می دهد . این برنامه را می توان به مدت دو هفته ادامه داد و حتی اضطراب ها و ترس ها و موضوهات ناخوشایند و خاطرات تلخ و دلهره و افکار منفی را نیز در آن گنجانید . پس از سپری شدن این مدت که برای ترسیم و ثبت این وقایع استرس آور و ناگوار منظور نموده اید طبعا به این نتیجه می رسید که با آنالیز و تحلیل یادداشت های روزانه خود می توانید وجوه مشترکی بین افکار منفی و مخرب خود بیابید و روش هایی برای مقابله و رویارویی با استرس پیدا کنید . به گزارش آسان طب به این ترتیب شناخت افکار نخستین گام در فرایند مدیریت افکار منفی می باشد : افکاری که تا این زمان از چند و چون و کیفیت آنها غافل و بی خبر مانده بوید .

قدم 2 مقابله با استرس : تفکر مثبت و عقلانی در مقابله با اضطراب

روش دیگر مقابله با استرس شناخت افکار منفی از طریق یادداشت ها و تفکیک و ملاحظه و بررسی و چالش آنها با روش تفکر عقلانی است ، یعنی با تفکر مثبت و با پرسشی که از خود می کنید می توان این گونه پندارها و اندیشه ها را از قلمرو تفکر خود محو و حذف کرد و بر استرس غلبه کرد . مثال : از خود می پرسید ایا این فکر عقلانی به نظر می رسد ؟ آنگاه با بررسی نکاتی که ثبت کرده اید به نمونه هایی از افکار منفی که توجه تان را به خود جلب کرده ، بر می خورید :

– احساس بی کفایتی و نداشتن لیاقت و شایستگی در کار و شغل

– احساس نگرانی و تشویق از اینکه کارهایتان را به خوبی انجام نداده اید .

– اضطراب ناشی از این موضوع که تلاش ها و مساعی شما به عللی که خارج از کنترل شماست بی ثمر گشته است .

– نگرانی ها و اضطراب های ناشی از قضاوت دیگران در مورد کار و حرفه ای که دارید .

 حال به برسی و تبیین یکایک این افکار منفی می پردازیم :

حذف احساس بی لیاقتی و عدم شایستگی برای مقابله با استرس :

آیا در این سمت و شغلی که دارید آموزش لازم را دیده اید و در این مورد تحصیلاتی داشته اید و عقلا و منطقا قادر به انجام وظایف ان بوده اید ؟ آیا از تجارب کافی برخوردار هستید ؟ آیا برای اجرای وظایفی که بر عهده دارید برنامه ریزی کرده اید و آمادگی کافی داشته و به قدر کافی تمرین کرده اید ؟ اگر تمام این کارها را انجام داده اید پس چرا خود را لایق و با کفایت و با لیاقت نمی شمارید ؟ این ها همه باعث استرس شما خواهند شد .

حذف احساس نگرانی و نارضایتی از کاری که بر عهده دارید برای مقابله با استرس :

ایا دوره آموزشی لازم را برای مقابله و اجرای کار و شغلی که دارید گذرانده اید و در این مورد به خوبی تعلیم دیده اید ؟ ایا به منابع و اطلاعات مکفی از کار و حرفه تان دسترسی دارید ؟ آیا اوضاع خود را تنظیم نموده اید و گروه همکاران خود را با دقت انتخاب کرده اید ؟ ایا آمادگی لازم را برای ایفای وظایفی که به شما محول شده در خود می یابید ؟ حال اگر پاسخها منفی است بی درنگ بایستی تمام این کمبودها را جبران کنید و در صدد رفع ان ها برایید . ولی اگر جوابتان مثبت است ، پس هیچ دلیلی برای نگرانی و استرس ندارید و می توانید با اطمینان و با علاقه به کار خود ادامه بدهید .

حذف رویدادها و اتفاقاتی که از حیطه قدرت انسان خارج است برای مقابله با استرس :

ایا تا به حال برای حوادث و وقایع پیش بینی نشده برنامه ریزی کرده اید ؟ و از آمادگی لازم برای رویارویی آنها برخوردار هستید ؟ اگر پاسخ مثبت است در این صورت برای حل مشکلات و مسائل غیر مترقبه و مواجهه با آنها از نیروی لازم و ضروری بهره مند هستید .

مقابله با استرس

حذف نگرانی در مورد واکنش های اطرافیان برای مقابله با استرس :

اگر همواره آماده برخورد با مشکلات گونه گون هستید و چنین توانی را در خود سراغ دارید و اطمینان دارید که کارتان را به نحو احسن انجام می دهید در این صورت هیچ دغدغه و نگرانی از بابت اظهار نظر ها و حرف و سخن های مردم نخواهید داشت و استرس از شما دور خواهد شد .در این فرصت به زندگی و کسب و کار خود با خیال راحت ادامه بدهید و به شایعات و یاوه ها و بدگوئی های دیگران اعتنایی نداشته باشید .

اگر باطنا مطمئن هستید که به خوبی از عهده کارها برآمده اید و عقل و خرد و منطق را بکار گرفته اید ، طبیعی است که هیچ تشویش و دلهره ای از بابت دیگران باید به دل راه دهید، زیرا اطرافیان و نزدیکان نیز جواب رفتار و کردار شما را خواهند داد و طبعا واکنش ایشان خوشایند و مطلوب خواهد بود . ولی اگر احیانا با عکس العمل ناپسند و نابهنجار شماری از اینان رو به رو شدید ، به این ترتیب با واقعه ای مواجه گشته اید که از حیطه قدرت وسلطه شما خارج بوده است . به گزارش آسان طب در این گونه مواقع برای مقابله با استرس ، بهترین واکنش و رفتار ، بی اعتنایی و عبور از ماجراهایی است که شاهد آنها شده اید و یا سخنانی است که شنیده اید و یا به گوش تان رسانده اند . چرا که به هر حال اگر با افرادی نامهربان و دشمن خو طرف هستید ، مصلحت در این است که اینان را به حال خود رها کنید و سر خویش گیرید و پی کار خود بروید .

در این گونه مواقع برای مبارزه با استرس ، شایسته تر آن است که خود دل سوز و یار مشفق و ناصح خود باشید و به صورت یک مربی ، راهنما و یا مشاور با خویش رفتار کنید . نگاهی به سیاهه افکار منفی خود که در این مدت یادداشت کرده اید بیندازید و این انگاره را مجسم نمایید که دوستی خردمند و دانا و بی طرف این گفته ها را نوشته است و آنگاه از این منظر به قضاوت بنشینید . در این صورت با فکر بازتر و روشن تر خواهید توانست در مسند داوری قرار بگیرید و حک و اصلاح لازم را در اعمال و افکار خود به عمل بیاورید  و استرس خود را کنترل کنید .

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا