استئوپروز یا پوکی استخوان یعنی چه ؟؟

استئوپروپز ، یعنی آتروفی ماتریکس استخوان به علل مختلف و نهایتا کم شدن حجم توده استخوانی در واحد حجم. به عبارت دیگر، طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی کاهش دانسیته استخوان را استئوپروز می گویند. برای جلوگیری از پوکی استخوان اولین قدم مصرف زیاد کلسیم و لبنیات است. همچنین باید ورزش را جزو برنامه های روزانه خود قرار دهید. در این بخش درباره پوکی استخوان اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

علائم پوکی استخوان یا استئوپروز
استئوپروز یا پوکی استخوان

پوکی استخوان یا استئوپروز 

به گزارش مجله پزشکی آسان طب توده استخوانی با عواملی چون ژنتیک ، سن ، جنس ، بیماری ها ، فاکتورهای مکانیکی و نیز اثرات اندوکرینی بدن و نوع تغذیه در ارتباط است . با افزایش سن توده استخوانی کاهش می یابد که احتمالا این حادثه در زنان یائسه سرعت بیشتری می گیرد ، به طوری که بعد از سن 50 سالگی برای زنان سفید پوست 14% و در مردان 5% است .

اهمیت جنس پوکی استخوان در زنان را بیشتر مطرح می کند ، به طوری که بعد از سن 50 سالگی زنان سه برابر بیشتر از مردان دچار شکستگی مهره یا هیپ می شوند . البته کاهش توده استخوانی در سالهای بعد از یائسگی با کاهش استروژن ارتباط دارد .

استئوپروز یا پوکی استخوان  یکی از علل عمده مرگ و میر و شیوع ناخوشی است . در جامعه بشری که معمولا در مردان کمتر از زنان بروز می کند . استئوپروز یا پوکی استخوان  از نظر لغوی یعنی پوکی استخوان و یا به عبارت دیگر تخلخل استخوان . از نظر پاتولوزیک استئوپروز عبارت است از کاهش متناسب ماتریکس و مواد معدنی استخوان در واحد حجم یا به عبارت دیگر آتروفی و لاغر شدن تیغ های استخوانی .

از نظر بالینی تعریفی که توسط کمیته جهانی استئوپروز یا پوکی استخوان در چهارمین سمپوزیوم بین المللی استئوپروز در سال 1994 در هنگ هنگ ارائه شده عبارت است از یک بیماری منتشر اسکلتی که با توده استخوانی پایین و تغییر ساختمان میکروسکوپی بافت استخوانی تظاهر می کند و به دنبال خود افزایش شکنندگی و حساسیت به شکستن استخوان را در بر دارد .

هیپرپاراتیروئیدیسم و استئوپروز

هیپرپاراتیروئیدی اولیه اختلالی است که شیوع آن در افراد بالغ 1% تا 2% و آن هم در دهه پنجم الی هفتم می باشد و خانم ها سه برابر مردان دچار می شوند . بروز آن نزد خانم های منوپوز بیشتر است .

افزایش PTH فعالیت استئوکلاست را زیاد می کند که آن هم از طریق فرمان استئوبلاست می باشد که جذب استخوانی اتفاق می افتد این یک فاکتور مهم در جذب استخوانی است .

علایم بالینی استئوپروز یا پوکی استخوان

استئوپروز یا پوکی استخوان معمولا هنگامی تشخیص داده می شود که ضربه خفیفی به استخوان وارد و باعث شکستگی شود و یا در جریان رادیوگرافی که برای ارزشیابی استخوانی عضلانی انجام می شود استئوپنی را نشان می دهد . به گزارش آسان طب درد استخوانی معمولا بصورت کمردرد مکانیکی و یا نزد افرادی که بیماری زمینه ای دارند و استئوپروز آنها درمان می شود وجود دارد .

یافته های بالینی بیماری های زمینه ای مانند هیپوگونادیسم در زن و مرد مخصوصا سن یائسسگی درمان با گلیکوکورتیکوئید نیز وجود دارد . پیشنهاد می شود سنجش استخوان BMD برای افرادی که مدت طولانی گلیکوکورتیکوئید دریافت می کنند و افرادی که هیپرپاراتیروئیدی اولیه دارند و افرادی که دیگر فاکتور مناسب برای بروز استئوپروز دارند انجام شود و بالاخره پیشنهاد می شود برای افرادی که بیش از 1/5 اینچ قد آنها کوتاه شده است BMD درخواست شود تا اگر استئوپروز یا پوکی استخوان به این شدت باعث کلاپس مهره ها شده است چاره اندیشی شود درخواست BMD برای زن و مرد در پیشگیری از شکستگی استئوپروز لازم است . هر BMD که برای زن و مرد انجام دهیم با ریسک شکستگی استئوپروز مواجه خواهیم شد . بعضی متخصصان برای تشخیص استئوپروز تراکم استخوان بیش از 2/5 استاندارد دویشن را با مقایسه متوسط نرمال زنان جوان پیشنهاد می کنند .

در این بخش از اسان طب درباره پوکی استخوان اطلاعاتی را تقدیمتان کردیم. سعی کنید از همین الان دو چیز را فراموش نکنید.

  1. ورزش
  2. مصرف کلسیم مثل شیر ، ماست ، کشک ، پنیر و …

کمبود کلسیم میتواند شما را به شدت دچار پوکی استخوان بکند.

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا