آیا می دانید قرص سیتالوپرام (Citalopram) چیست ؟

داروی سیتالوپرام یک داروی ضد افسردگی است  که برای درمان افسردگی و مشکلات و اختلالات خلقی تجویز می شود . پس در موارد دیگر مصرف نکنید و قبل مصرف با پزشک خود مشورت کنید . مشتق فتالن بوده ومهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) می باشد و از این طریق اثرات سروتونین را در مغز افزایش می دهد. بزرگسالان بصورت خوراکی 20 میلی گرم یک بار در روز( صبح یا شب) باید مصرف کنند ، مقادیر بالاتر از 60 میلی گرم معمولاً تجویز نمی گردد، در نارسایی کبدی 20 میلی گرم در روز توصیه می شود.

قرص سیتالوپرام
قرص سیتالوپرام

قرص سیتالوپرام چیست ؟

سیتالوپرام انتخابی ترین مهارکننده بازجذب سروتونین می باشد. اثرات سیتالوپرام روی بازجذب نوراپی نفرین بسیار اندک است و برخلاف داروهای ضد افسردگی سه حلقه ایTCA)) اثرات مستقیم محدودی روی سیستم اتونوم (گیرنده های موسکارینی، هیستامینی و  آدرنرژیک) دارد. بنابراین اثرات آرام بخشی، آنتی موسکارینی و افت فشار خون وضعیتی کمتری در مقایسه با TCA دارد. همچنین این دارودر مقایسه با داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای سمیت قلبی کمتری دارد.

مقدار و نحوه مصرف سیتالوپرام

از سیتالوپرام به عنوان داروی ضد افسردگی استفاده می شود . بزرگسالان بصورت خوراکی 20 میلی گرم یک بار در روز( صبح یا شب) باید مصرف کنند ، مقادیر بالاتر از 60 میلی گرم معمولاً تجویز نمی گردد، در نارسایی کبدی 20 میلی گرم در روز توصیه می شود.

سالمندان:

20 میلی گرم بصورت خوراکی، یک بار در روز ( صبح یاشب) میل شود.از مصرف بیش از مقدار تجویز شده خود داری شود.مطابق دستور پزشک با غذا و یا بدون غذا خورده شود.

افسردگی: 

mg 20 روزانه بصورت خوراکی. پس از حداقل یک هفته بسته به نیاز می توان دوز را به 40 میلی گرم در روز افزایش داد. بسته به نیاز بیمار ممکن است تا دوز 60 میلی گرم در روز تجویز شود.

حملات Panic (بدون ترس از محیطهای بسته یا شلوغ):

دوز اولیه روزانه mg 10 است که می توان در صورت نیاز آن را به 20 میلی گرم افزایش داد.
حداکثر دوز مصرفی 60 میلی گرم در روز است.

اختلالات وسواسی:

mg 20 در روز و در صورت عدم پاسخ افزایش دوز بعد از چند هفته.

موارد منع مصرف:

حساسیت به دارو یا هر کدام از اجزای فرمولاسیون، مصرف توام با مهارکننده های MAO ، تشنج های کنترل نشده.

قرص سیتالوپرام
قرص سیتالوپرام

تداخلات دارویی قرص سیتالوپرام

این نکته مهم را تاکید می کنیم که سیتالوپرام به عنوان یک داروی ضد افسردگی با طیف وسیعی از داروهای دیگر تداخل عمل دارد و این مسئله عمدتاً به دلیل اثرات مهاری آن روی سیستم آنزیمی سیتوکروم P450 می باشد. مصرف همزمان این دارو با داروهای مهارکننده MAO و ضد افسردگی های سه حلقه ای منجر به ایجاد سندرم سروتونین می گردد. سیتالوپرام می تواند اثرات ضد انعقادی وارفارین را تشدید کند. همچنین اسالوپرام از طریق کاهش آستانه تشنج ممکن است اثرات داروهای ضد صرع را آنتاگونیزه کند. اسالوپرام ممکن است غلظت خونی ترفنادین را افزایش دهد و از این طریق خطر آریتمی های بطنی را افزایش می دهد.

عوارض  سیتالوپرام

به گزارش اخبارپزشکی سایت آسان طب ، عوارض جانبی داروی سیتالوپرام (ضد افسردگی و رفع مشکلات خلقی ) خواب آلودگی، لرزش ، تهوع، استفراغ، سوء هاضمه، یبوست، اسهال، خشکی دهان، بی اشتهایی، کاهش وزن، اضطراب، بی قراری، بی خوابی، خستگی، سر درد، لرزش دست، عوارض اکستراپیرامیدال، اختلالات جنسی  می باشد .

مصرف سیتالوپرام در بارداری و شیردهی

به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب سیتالوپرام در شیر مادر ترشح می شود. بنابراین مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد. سیتالوپرام در دوران بارداری درگروه C قرار دارد. داروهای ضدافسردگی می توانند باعث اختلالات ریوی کشنده در جنین گردند با این وجود قطع کردن دارو در این دوران می تواند با عود بیماری زمینه ای همراه باشد بنابراین خانم هایی که قصد باردار شدن دارند و یا باردار هستند، بهتر است بدون نظر پزشک دارو را قطع نکنند. این دارو و متابولیت آن در مقادیر بسیار اندکی در شیر ترشح می شود بنابراین استفاده از این دارو در دوران شیردهی تنها با نظر پزشک مجاز است. د.

تذکرات

*شرایط نگهداری:  دارو در جای خشک دور از نور و در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد نگهداری شو

*قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک خود مشورت نمایید.

1- حساسیت

2- مصرف همزمان با سایر داروها مانند الکل، ضد افسردگی های 3 حلقه ای، کاربامازپین، سایمتیدین، متوپرولول، مهارکنندههای منوآمینواکسیدازها مانند: فورازولیدون – پروکاربازین – سلژیلین، سروتوترژیک ها و وارفارین.

3- در صورت ابتلا به سایر بیماری ها مانند: دیابت – نارسایی عملکرد کبدی، مانیا، مارسایی عملکرد کلیه، ختلالات صرع

قرص سیتالوپرام
قرص سیتالوپرام

امیدواریم از اطلاعاتی که در این مقاله درباره سیتالوپرام تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.

گردآورنده : https://mag.asanteb.com

‫1/5 ‏‫(2 نظر)‬

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا