مشخصات داروی ایپراتروپیوم بروماید Ipratropium bromide

ایپراتروپیوم بروماید دارویی است که در درمان برگشت پذیر راه های هوایی به خصوص در عارضه ی برونشیت مزمن و همچنین التهاب غیر آلرژیک بینی کاربرد فراوان دارد. مکانیسم اثر ایپراتروپیوم بروماید بدین صورت است که با مهار گیرنده های موسکارینی باعث گشاد شدن رگهای برونش شده و معمولا عوارض زیادی نیز در بر ندارد. احتمال اینکه شما دوست عزیز از گرفتگی بینی و تنگی نقس شکایت داشته باشید و پزشکتان این دارو را برای شما مناسب ببیند بسیار زیاد است به همین دلیل تلاش ما بر این است که در این مقاله به سوالات ذهن شما از چگونگی کارکرد و عوارض ایپراتروپیوم بروماید جواب دهیم.

 

مشخصات دارویی ایپراتروپیوم بروماید

ایپراتروپیوم بروماید
ایپراتروپیوم بروماید Ipratropium bromide با نام های تجارتی و اختصاری Respontin, Rinatec, Atrovent در بازار و داروخانه ها در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد.ایپراتروپیوم بروماید جزو طبقه بندی دارویی برای درمان بیماری های حنجره و نای کاربرد داشته و میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو کم و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز کم اعلام شده است. یاداور می شویم که برای استفاده از ایپراتروپیوم بروماید حتما نیاز به نسخه و تشخیص پزشک می باشد و بعد از اجازه پزشک استفاده از آن برای عموم بلامانع است. این دارو موجب آرامش بخشیدن به عضلات اطراف نای می شود. اصولا برای درمان بیماری های مجاری هوایی شش ها و بخصوص درمان برونشیت مزمن، کاربرد خاص دارد و چون اثرات این دارو به کندی و آهستگی صورت می پذیرد، لذا برای درمان اورژانسی آسم و یا تنگی نفس، مؤثر نمی باشد.

ایپراتروپیوم بروماید نوع اسپری بینی دارد که برای درمان آب ریزش مستمر بینی که ناشی از حساسیت می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. ایپراتروپیوم بروماید به شکل وسیله استنشاقی، اسپری بینی و محلول در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد. شایان ذکر ست که بهترین زمان مصرف دارو ۳ تا ۴ بار در روز و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو در حالت وسیله استنشاقی (۸۰ تا ۳۲۰ میکروگرم در روز)، در حالت اسپری بینی (۳ تا ۴ بار در روز) و در حالت محلول (۴۰۰ تا ۲۰۰۰ میکروگرم در روز) اعلام شده است.

 

چگونگی تأثیر ایپراتروپیوم بروماید

ایپراتروپیوم بروماید

اثرات این دارو ظرف ۵ تا ۱۵ دقیقه پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات بیش از ۸ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. ایپراتروپیوم بروماید جذب از طریق ششها و اندکی از طریق دستگاه گوارش دارند و جالب است بدانید که تا 90 درصد از داروی استنشاق شده و خورده شده بدون تغییر توسط مدفوع انسان دفع می شود. لازم به یاداوری است که این دارو باید در جای خشک و خنک، دور از دسترس کودکان نگهداری شود. ضمنا از سوراخ کردن یا سوزانیدن محفظه دارو خودداری گردد.

 

عوارض جانبی ایپراتروپیوم بروماید

ایپراتروپیوم بروماید

همانطور که در مقدمه خدمتتان عرض کردم این دارو عوارض چندانی ندارد اما از عوارض شایع آن می توان به گه گاهی خشکی دهان و به ندرت به یبوست و احتباس ادرار اشاره نمود. در عوارض بسیار ضعیف تر می توان به سرگیجه, سردرد, درد قفسه سینه و تاری دید و علایم شبه آنفولانزا اشاهره کرد. جای دارد که یاداور شو این علایم در افراد مختلف به شکل یکسان دیده نمی شود و ممکن است اصلا هیچ یک از موارد نام برده بروز داده نشوند. مصرف هم زمان ایپراتروپیوم بروماید با فرآورده های چشمی ممکن است تاثیر آن ها را افزایش دهد.

 

توصیه هایی در مورد مصرف ایپراتروپیوم بروماید

ایپراتروپیوم بروماید

ابتدا اسپری ایپراتروپیوم بروماید را خوب تکان دهید و سپس استنشاق کنید.

از انجماد دارو جلوگیری کنید.

باید بدانید که اگر این دارو داخل چشم شود باعث تاری دید می شود.

اگر دستور پزشک بدین صورت است که دو پاف از دارو مصرف شود حتما 1 دقیقه بین آن ها فاصله بگذارید.

اگر با مصرف ایپراتروپیوم بروماید دچار خشکی دهان شدید شدید می توانید از تکه های یخ یا آب نبات های ترش(قند نداشته یاشد) استفاده کنید اما در آخر اگر این روند ادامه داشت حتما با پزشک خود تماس گرفته و راهکارهای او را انجام دهید.

بدانید که مصرف این دارو برای کودکان بالای 12 سال بی خطر اعلام شده است.

نکته آخر اینکه اگر نیاز به مصرف دارو به صورت پیوسته وجود دارد حتما سر ساعت مشخصی از دارو استفاده کنید.

 

منبع: https://mag.asanteb.com

 

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا