داروی پاراستامول Paracetamol یک ضد درد کم خطر
به طور کلی داروهای مسکن و ضد درد را می توان به مهم ترین و پرمصرف ترین داروهای جهان نسبت داد. همه ی ما در طول زندگی خود با دردهایی که بدون علت و نوعی بیماری خاص در ما بروز می کنند مثل انواع سردردها، کمردرد و غیره دچار شده ایم و بی خطر ترین راه را برای رفع آن ها که استفاده ی اندک از مسکن ها است را انتخاب نموده ایم. به طور کلی چه بروز درد در ما به علت بیماری خاصی باشد و چه نباشد معمولا ابتدا برای مهار آن از این داروها مصرف می کنیم. داروی پاراستامول یا معروف به استامینوفن را می توان کم ضررترین نوع مسکن ها و ضد دردها در نظر گرفت که اگر به مقدار اندک مصرف شود تقریبا هیچ نوع عوارض جانبی در بر نخواهد داشت، متاسفانه ایران از جمله کشورهایست که طبق آمار از بیشترین مصرف کنندگان انواع مسکن هاست. ما تصمیم گرفته ایم در این مطلب برای شما از مشخصات و عملکرد داروی پاراستامول در بدن بیشتر صحبت کنیم.
مشخصات داروی پاراستامول
داروی پاراستامول (Paracetamol) و معروف به استامینوفن که با نام های تجاری و اختصاری Espro ،Capc ،Alvedon در بازارهای آزاد و داروخانه ها به چشم می خورد را می توان در طبقه بندی دارویی در دسته ی داروهای کاهش دهنده درد و تب قرار داد. داروی پاراستامول را می توان به راحتی در خانه نگهداری کرد و در زمان بروز دردهای ساده و تب از آن استفاده کرد ضمنا این دارو بهترین گزینه برای رفع تب و درد در کودکان نیز می باشد. می توان از مهمترین نکات مثبت این دارو به این مساله اشاره کرد که با مصرف داروی پاراستامول هیچ گونه دردهای گوارشی و خونریزی های داخلی شما را تهدید نمی کند، به همین دلیل بهترین گزینه برای افرادی محسوب می شود که از انواع مشکلات گوارشی رنج می برند و همچنین برای افرادی مفید است که به آسپرین حساسیت دارند. تنها نقصی که می توان در مصرف مقدار دوز بالای این دارو به آن اشاره کرد این است که استفاده ی زیاد از داروی پاراستامول ممکن است موجب آسیب های کبدی شود. داروی پاراستامول به انواع شکل های قرص، محلول، شیاف و کپسول در بازار موجود می باشد و طبق نظر پزشکان برای رفع درد هر ۴ تا ۶ ساعت یکبار و در کودکان نهایتا ۴ عدد در روز استفاده باید شود، همچنین در بزرگسالان مصرف مقدار دوز ۵۰۰ میلی گرم تا ۴ گرم در روز، در کودکان ۳ ماهه تا ۱ ساله ۶۰ تا ۱۲۰ میلی گرم و در کودکان ۱ تا ۵ ساله ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم در روز مجاز است. برای تهیه این دارو از داروخانه ها نیازی به نسخه ی پزشک نمی باشد و برای عموم افراد آزاد است.
چگونگی تأثیر داروی پاراستامول
داروی پاراستامول به راحتی و سهولت از طریق دستگاه گوارش جذب می شود و اثرات این دارو بعد از گذشت ۱۵ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف آن ظاهر می شوند و ضمنا این اثرات مدت ۶ ساعت بعد از خوردن آن در بدن وجود خواهند داشت. به توصیه آسان طب به محض اینکه احساس کردید درد یا تب شما قطع شده و دیگر نیازی به مصرف داروی پاراستامول ندارید به راحتی می توانید مصرف آن را قطع کنید اما اگر در حین مصرف این دارو دچار جوش های بی دلیل و زیاد شدید سریعا مصرف آن را قطع کنید و با پزشک خود تماس بگیرید. یادآور می شویم که این دارو را مانند بقیه داروها در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
عوارض جانبی مصرف داروی پاراستامول
همانطور که در مقدمه نیز گفتیم اگر از داروی پاراستامول در مقدار مجاز و معینی استفاده شود دارای کمترین عوارض جانبی می باشد اما در هر صورت ممکن است تا بدن شما به این دارو عادت کند از تهوع رنج ببرید که بعد از گذشت چند روز از مصرف معمولا از بین می رود.
نکات احتیاطی مهم در خصوص داروی پاراستامول
√ اگر از جمله افرادی هستید که به دردهای مزمن کبدی یا کلیوی دچار می باشید و یا هنگام مصرف این دارو از داروهای دیگری استفاده می کنید حتما ابتدا با پزشک معالجتان مشورت کنید.
√ مصرف دارو برای زنان حامله: مصرف دوز مجاز دارو بدون عوارض می باشد.
√ مصرف دارو برای زنان شیرده: بی خطر اعلام شده است.
√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: برای کودکان زیر ۳ ماه ممنوع است مگر به دستور پزشک معالج و یا برای درمان رفع تب. همچنین در کودکان بالای ۱۲ سال باید دوز مصرفی کاهش یابد.
√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: بلامانع است.
منبع: https://mag.asanteb.com