فلسفه ارتودنسی دندان چیست ؟
ارتودنسی دندان یکی از فعالیت های دندانپزشکی است که برای فرم دهی به دندان ها کاربرد دارد . فلسفه درمان های ارتودنسی کاهش و یا رفع ناهنجاری های دندانی- فکی یا مال اکلوژن می باشد. اکلوژن عبارتست از روابط و نحوه قرارگیری دندانها و فکین نسبت به یکدیگر که به موارد غیر طبیعی آن مال اکلوژن گفته می شود. دلایل مال اکلوژن موقعیت ناصحیح دندانها، فکین و یا درجاتی از هر دو می باشد. از اینرو درمان های ارتودنسی بر ردیف کردن دندانها و یا اصلاح الگوی رشد دو فک (درمان های ارتوپدیک) متمرکز است.
فلسفه ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان (به انگلیسی orthodontics) یکی از ۱۳ تخصص رشته دندانپزشکی است. این کلمه مرکب است از دو واژه لاتین “ارتو” به معنای راست و درست و “ادوس” یا مشتق آن “دنس” به معنای دندان. ارتودنسی اولین تخصص معرفی شده در دندانپزشکی و دومین تخصص ایجاد شده در کلیه رشته های پزشکی می باشد. ارتودنسی درمانی مختص دوران نوجوانی نیست و بسیاری از بزرگسالان نیز حتی در سنین بالا می توانند توسط متخصص ارتودنسی از این درمان بهره مند می شوند. ارتودنسی دندان یکی از مهمترین رشته های تخصصی دندانپزشکی است. همچنین اولین تخصص معرفی شده در دندانپزشکی می باشد. کار ارتودنسی بیشتر تصحیح مال اکلوژن یا جفت شدن نامناسب دندانهاست. این امر می تواند ناشی از موقعیت نادرست دندانها و یا دو فک نسبت به هم باشد یا ممکن است درجاتی از هر دو مشکل در یک فرد موجود باشد. درمان های ارتودنسی ممکن است تنها بر تصحیح موقعیت دندانها و یا تغییر الگو و جهت رشد دو فک (درمان های ارتوپدیک) متمرکز باشد.از جنبه ی دیگر می توان درمانهای ارتودنسی را به درمان با دستگاه های ثابت و متحرک تقسیم نمود .
در ارتودنسی دندان ، دستگاه های ثابت دستگاه هایی هستند که در طول درمان نیازی به خارج نمودن آنها از دهان توسط بیمار وجود ندارد و اجزای اصلی تشکیل دهنده ی آنها براکت و سیم می باشد. براکت ها همان اجزای کوچکی هستند که توسط چسب خاصی به دندان چسبانده میشوند.در بین مردم از اصطلاح سیم کشی یا سیم بستن دندان هم برای اشاره به این عمل استفاده میشود. دستگاه های متحرک انواعی هستند که بیمار می تواند در طول درمان آنها را از دهانش خارج کند، البته گاهی این خارج نمودن ممکن است بنا بر تجویز ارتودنتیست محدود به زمان های کوتاهی مانند زمان غذا خوردن یا مسواک زدن باشد.این نوع دستگاه ها در بین مردم به “پلاک” مشهورند.
چرا ارتودنسی دندان می کنند ؟
دندان ها در بسیاری از افراد در زاویه درست و فاصله مناسب از هم رویش نمی کنند.در بعضی افراد دندانها ممکن است خیلی نزدیک بهم یا روی هم رویش پیدا کنند و بدین ترتیب دندانها نامرتب و شلوغ خواهند بود.
نکته بعدی به تفاوت سایز فک و دندانها برمی گردد. یعنی امکان دارد فک کوچک بوده ولی دندانها بزرگ باشند که در اینصورت دندانها درهم و شلوغ خواهند بود. برعکس این حالت هم باعث می شود بین دندانها فاصله ایجاد شود.
در مواردی مثل افتادن و از دست دادن زود هنگام دندان های شیری یا دائمی ،برخی انواع مشکلات پزشکی ،تصادف ،عاداتی مثل: مکیدن شست دست می تواند منجر به بروز این اختلالات شود . بد فرمی دندان ها به این دلیل می تواند یک مشکل قلمداد شود که در جویدن صحیح اختلال ایجاد می کند. به گزارش اسان طب از آنجایی که جویدن اولین بخش خوردن و گوارش است، خیلی مهم است که دندان ها از پس آن بربیایند.مسواک زدن و تمیز کردن این نوع دندان ها سخت و می تواند موجب پوسیدگی دندان و مشکلات لثه شود.در آخر اینکه افراد زیادی که دچار نامرتبی دندان هستند گاهی با ظاهر خود مشکل دارند . ارتودنسی به آنها کمک می کند لبخند زیبا تری داشته باشند .
انواع ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان را از دو جهت می توان دسته بندی کرد.
دسته بندی اول از جهت رنگ بست های مورد استفاده است:
بست مرسوم از جنس فولاد ضد زنگ، گاهی اوقات در ترکیب با تیتانیوم نیکل، و به طور گسترده استفاده می شود. بست روشن جایگزین زیباتر از بست مرسوم است که هماهنگ با رنگ طبیعی دندان است و ظاهر پنهان تری نسبت به حالت اول دارد به طور معمول، این براکت از مواد و عملکرد سرامیک یا پلاستیک به شیوه ای مشابه با براکت های فلزی سنتی ساخته میشود. بست روشن متحرک برای به حرکت در اوردن دندانها به جایگاه نهایی شان در حالتهای پیچیده ارتودنسی مثل عمل جراحی فک صورت یا توسعه ضروری کام مورد استفاده قرار میگیرد این نوع بست از جدیدترین بست های ارتودنسی است. مزیت اصلی ان اینست که تقریبا نامرئی است و روی دندان ها به سختی جلب توجه میکند .
دسته بندی دوم از جهت ثابت یا متحرک بودن ارتودنسی است:
نوع ثابت که درای براکت است.
نوع متحرک؛ روش متداولی است که برای اصلاح گاز گرفتن استفاده میشود.
فلسفه ارتودنسی دندان برای زیبایی دندان و تنظیم کردن فواصل دندان هاست که برای زیبایی بسیار استفاده می شود. پیشنهاد می کنیم به بهانه های الکی ارتودنسی نکنید. ولی برخی دندان ها واقعا بی نظم هستند و به این کار نیاز دارند.
امیدواریم از این بخش از اسان طب درباره فلسفه ارتودنسی دندان استفاده کرده باشید.
منبع :
asanteb.com