بیماری فلج مغزی : علایم و درمان
بیماری فلج مغزی تقریباً نیم میلیون از کودکان و بزرگسالان ایالات متحده در دچار کرده است و یک بیماری مادرزادی است . فلج مغزی به سه گروه تقسیم می شود .
- فلج مغزی اسپاستیک: این بیماری با خشکی و گرفتگی عضلات و دشواری در حرکت همراه است.
- فلج مغزی اتتوئید: این نوع سی پی به بروز حرکتهای ناخواسته و غیرقابل کنترل منجر میشود.
- فلج مغزی آتاکسیک: این نوع سی پی اختلال و آشفتگی در حس تعادل و ادراک عمق را به دنبال دارد.
بیماری فلج مغزی چیست ؟
به گزارش مجله پزشکی آسان طب بیماری فلج مغزی بر هماهنگی و کنترل عضلات تأثیر میگذارد، بنابراین حتی انجام حرکتهای سادهای چون بیحرکت ایستادن نیز دشوار میگردد. دیگر عملکردهای ضروری دربرگیرنده عضلهها و مهارتهای حرکتی، مانند تنفس، کنترل روده و مثانه، غذا خوردن و یادگیری، نیز در اثر ابتلا به سی پی دچار نقص میشود. فلج مغزی به مرور زمان تشدید نمیشود.
علایم فلج مغزی
*عدم هماهنگی علانی (آتاکسی)
درمان فلج مغزی
ارزیابی فیزیوتراپی فلج مغزی بر این هدف متمرکز میشود که کدام یک از عضلهها یا چه بخشهایی از بدن تحت تأثیر این بیماری قرار دارد و این که این نقصها و اختلالها تا چه حد عملکرد و زندگی بیمار را مختل ساخته است. افزایش استقلال بیمار و بهبود وضعیت سلامت وی هدف درمان به شمار میرود. درمان فیزیوتراپی فلج مغزی روشهای گوناگونی دارد که متخصص با توجه به نیازهای بیمار از آنها بهره میگیرد. درمان با دست (منوال تراپی) برای بازآموزی عضلههای مشخص به منظور شلتر یا فعالتر کردن آنها مورد استفاده قرار میگیرد. چنین مداخلهای را میتوان در صورت توانایی بیمار در حالتهای گوناگون، برای مثال خوابیده، نشسته یا ایستاده، انجام داد. تمرینهای مخصوصی نیز برای تقویت عضلههای مورد نظر انجام میشود. این حرکتهای اصلاحی معمولاً بخشی از برنامه تمرینی خانگی هستند که پیگیری منظم آن بسیار مهم است.متخصصان مجرب ما علاوه بر درمان دستی از فنآوری نیز بهره میگیرند.
به گزارش آسان طب در روش تحریک الکتریکی الکترودهایی روی بدن بیمار قرار داده میشود و میزان بسیار اندکی از تحریک الکتریکی برای درمان عضلههای مورد نظر به کار برده میشود. تحریک الکتریکی بیشترین سودمندی را در زمانی دارد که مغز به سختی میتواند به حالت انقباض عضله دست یابد.درمان هر بیمار متناسب با شرایط خاص وی برنامهریزی میشود، چون همان طور که اشاره شد فلج مغزی گونههای متفاوت دارد و شدت بیماری و تواناییهای افراد مختلف متفاوت است. اکثر بیمارانی که به ما مراجعه میکنند کودک هستند و چنانچه در مراحل اولیه بیماری تحت درمان قرار بگیرند، نتایج بهتری به دست خواهد آمد. متخصصان ما به کودک کمک میکنند تا بیشترین میزان توانایی را برای کنترل حرکتها، داشتن حالت اندامی مناسب، بهبود عملکرد و دامنه حرکتی به دست بیاورند، رشدی طبیعیتر داشته باشند و در سالهای آتی به بزرگسالانی تبدیل شوند که قادرند تا حد قابل قبولی بدون وابستگی به اطرافیان زندگی خود را مدیریت کنند.
اهداف فیزیوتراپی افراد مبتلا به فلج مغزی
* افزایش قدرت عضلانی از طریق تمرینهای متحرکسازی و تقویت
* به حداقل رساندن الگوهای غیرطبیعی حرکتی با بهرهگیری از تنظیم مجدد و فعالسازی عضلات
* بهبود حالت اندامی به کمک تقویت و متحرکسازی
* افزایش تعادل و توانایی حرکتی با استفاده از وسایل کمکی مختلف و بازآموزی حالت اندامی
* افزایش حسی از طریق تحریک حسی
* کاهش سفتی، گرفتگی و درد عضله از طریق اجرای برنامههای کششی
بیماری فلج مغزی موضوع این بخش از اسان طب بود. این بیماری به دلایل مختلف اتفاق میا فتد و راههای درمان مختلفی هم دارد. فیزیوتراپی برای این مشکل باید انجام شود تا حالت اندامی انها تقویت شده و حسشان تقویت شود و بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com