4 بعد از کارکردهای خانواده

کارکردهای خانواده در ابعاد مختلف (اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، روانی ، جسمانی ، اعتقادی و اخلاقی )   متنوع و گوناگون است :

الف – مسئولیت های کارکردی که جامعه به عهده ی خانواده واگذار می کند . مانند تامین نیازهای اساسی برای بقا ، آموزش و پرورش ، تربیت فرزندان ، ایجاد محیط زیستی روانی و اجتماعی برای رشد ، کنترل اجتماعی اعضا خانواده و پیوندهای تربیتی عاطفی به منظور تقویت رشد روانی و عاطفی در افراد خانواده .

ب- پدیده های رفتاری که در درون خانواده رخ می دهد و موجب حرکت و پویایی در خانواده می گردد .

کارکردهای خانواده

4 بعد از کارکردهای خانواده

فرنچ (1977) در تعریف عملکرد خانواده در قالب سیستم ، بر چهار بعد مهم از کارکردهای خانواده تاکید می ورزد .

1-اضطراب – وجود اضطراب در خانواده الزاما ناسالم تلقی نمی شود . بلکه نشانه ای از وجود ترس در خانواده است و نشانگر نیاز به ایجاد تغییر در خانواده است .

2- تغییر پذیری – خانواده ممکن است به تغییر قوانین و مقررات و سازگاری خود با موقعیت های جدید نیاز داشته باشد .

3- نقش فرد مشکل دار در خانواده – مشکل دار عبارت است از شناسایی شخص خاص به عنوان مشکل یا فرد مشکل دار . تعیین و شناسایی فرد مشکل دار در بین خانواده های متفاوت یکسان نیست .

4- قدرت – کارکرد قدرت در خانواده ، اساسا شامل تصمیم گیری در این زمینه است که چه کسی مسئولیت کنترل واجرای سه بعد از کارکردهای قبلی را در خانواده به عهده دارد . به گزارش آسان طب شخص قدرتمند در خانواده است که آگاهی دارد و فرد مضطرب را کنترل می کند ، او می داند چه کسی باید تغییر کند و چه کسی فرد مشکل دار در خانواده است .

با بکارگیری این چهار بعد می توان به وضعیت سلامت خانواده و چگونگی کارکردهای خانواده پی برد .

کارکردهای خانواده مطلوب

دیوید 1978 خانواده سالم را اینگونه تعریف کرده است : «یک واحد خانوادگی سالم ، خانواده ای است که به طور کارآمد خود را با استرس های فرهنگی ، محیطی ، اجتماعی و اقتصادی در مراحل گوناگون دوران زندگی خانوادگی ، سازگار می سازد .»

کارکردهای خانواده سالم مبتنی بر آگاهی از انتخاب ها وتصمیم گیری های ضروری و نیز شناسایی راه حل های مختلف و میزان درجه ارزیابیهای واقع بینانه از هزینه ها و پیامد انتخاب هاست . به بیان دیگر ، انتخاب ها و تصمیم گیری های درست در مراحل مهم زندگی (در زمینه ازدواج ، انتخاب شغل خوب و … ) و ارزیابیهای دقیق و واقع بینانه از تبعات و پیامدهای این قبیل تصمیمات و بالاخره شناسایی راهبرد و راهکارهای گوناگون از ویژگیهای کارکرد یک خانواده سالم است .

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا