تکنیک های تصویربرداری از استخوان ها
روشهای مختلف تصویربرداری از استخوان به افراد کمک می کند تا بتوانند ساختمانهای اناتومیک را در اشخاص زنده مورد بررسی قرار داده و حرکت انان را در فعالیت های طبیعی و غیر طبیعی مطالعه کنند . اشنا شدن با ساختمانهای طبیعی در این تصاویر تشخیص تغییرات حاصله ناشی از بیماری و جراحات را اسان تر می کند. به عنوان مثال سونوگرافی تشخیصی است که گاهی تحت عنوان اولتراسوند نامیده می شود.
تصویربرداری از استخوان
در این بخش از مجله پزشکی آسان طب چند تکتیک تصویربرداری از استخوان ها را به شما معرفی می کنیم :
.سونوگرافی تشخیصی تصویربرداری از استخوان
سونوگرافی تشخیصی است که گاهی تحت عنوان اولتراسوند نامیده می شود. از زمانیکه از امواج صوتی برای کشف محل زیردریاییها استفاده شد یعنی جنگ جهانی دوم سونوگرافی به کار گرفته شد.به علت خواص صوت سونوگرافی می تواند بین دو بافت جامد و بافت پرشده از مایع افتراق ایجاد کند(چون صوت از مایع عبور می کند ولی از بافتهای جامد منعکس می شود)این امواج به علت اینکه مانند تشعشعات یونیزان عمل نمی کنند بنابراین می توان از انها برای زنان حامله و بچه ها در جاییکه امکان داشته باشد استفاده کرد.
.پزشکی هسته ای ( تصویربرداری از استخوان )
پزشکی هسته ای یکی از روشهای تصویربرداری از استخوان می باشد . در پزشکی هسته ای یک ماده رادیواکتیو یا از طریق رگ.استنشاق یا سیستم گوارشی وارد بدن بیمار شده و تصویربرداری صورت می گیرد. و این مواد رادیواکتیو در بدن در محل خاص مورد نظر تجمع مس یابند سپس یک دیتکتور به نام گاما کمرا یا دوربین گاما تعداد تشعشعات گاما ساطع شده از بیمار را شمارش میکند که ان نشان دهنده میزان جذب اکتیویته در ان ارگان مورد نظر است.
بنابراین بنا به گفته ما ، هر تغییر پاتولوژیکی و تومور می تواند در تعداد شمارش ها تغییر به وجود اورد.اگر چه در این سیستم تصویر برداری رزولیشن و قدرت تفکیک نسبت به دیگر سیستم ها کمتر است ولی از ان برای تشخیص زودرس و به موقع بسیاری از بیماریها استفاده می شود.این سیستم تصویر برداری برای اعضا و ارگان هایی مثل تیرویید.استخوانها.ریه ها. کلیه ها.کبد.طحال.قلب و مغز بکار می رود .
.رادیو گرافی(radiography)
به گزارش اخبار پزشکی سایت اسان طب ، رادیوگرافی در دسترس ترین و شناخته شده ترین روش تصویربرداری از استخوان است. در رادیوگرافی تصویر سایه ای از پرتو اشعه x است که هنگام عبور از استخوان یا مفاصل بوجود می اید.و شکل تصویر به میزان اشعه جذب شده توسط بافت بستگی دارد. در این تصاویر بافت استخوانی متراکم به صورت سفید(opaque) و بافت نرم با ترکم کمتر به صورت تیره تا خاکستری روشن(radiololucent) دیده می شود.ارزیابی بافت نرم بدلیل کنتراست ضعیفتر محدود است.هر چند در مواردی وسعت بافت هایی چون غضروف ها را می توان به کمک کناره های استخوانی مجاور مفاصل تشخیص داد.البته جهت وضوح بیشتر غضروف مفصلی می توان از ماده حاجب(هوا یا ماده حاوی ید) نیز استفاده کرد.این روش(ارتروگرافی) بیشتر در مفاصل زانو کاربرد دارد.تصاویر رادیوگرافی معمولا وقتی که یک صدمه موجب حساسیت به لمس .خمیدگی.چرخش و یا بی ثباتی استخوان بشود گرفته می شوند.هنگام بررسی تصاویر رادیو گرافی باید زمان تقریبی ظاهر شدن مراکز استخوان سازی پس از تولد و زمان جوش خوردن اپیفیسیس ها را در افراد مونث و مذکر بدانیم.بدون توجه به این موضوع یک خط اپیفیزیال ممکن است با یک شکستگی اشتباه شود.
.سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری
یکی دیگر از تکنیک های تصویربرداری استخوان سی تی اسکن است که در ان تصاویر اشعه xنمایش دهنده برش های عرضی از بدن هستند. در این روش اشعه x از زوایای مختلف به بدن تابیده شده و تصاویر توسط کامپیوتر دوباره سازی می شوند.این تصاویر به نسبت رادیوگرافی دارای کنتراست بالاتر و تفکیک فضایی ضعیف تری هستند. سی تی اسکن در مفاصل پیچیده بدن چون ساکرو ایلیاک اطلا عات بیشتری نسبت به تصاویر رادیوگرافی معمولی بدست می دهند.
.ام ار ای (MRI):
ام ار ای تصاویر کامپیوتری هستند که بر اساس تحلیل فرکانس های رادیویی منعکس شده از عضو یا اعضایی که در یک میدان مغناطیسی قوی قرار داده شده اند بدست می ایند. این تصاویر را می توان تقریبا در هر سطحی از بدن بدست اورد و به علت داشتن کنتراست بالا برای بررسی ساختمان مفاصل بدن مناسب است.یکی از مزایای MRI این است که هیچ پرتو ی یون سازی ندارد و تاکنون اثر منفی از ان بر بدن گزارش نشده است.امروزه MRI به عنوان یک روش مناسب برای تصویر برداری از ستون مهره ها .استخوانها.مفاصل.اعضای لگن و قلب شناخته شده و اطلاعات با ارزشی نیز در بیماریهای اسکلتی بدست می دهد.
تصویربرداری از استخوان علم بسیار مهمی است که باید با دقت انجام شود. چون بسیاری از بیماریهای استخوان با ان شناسایی می شود و بعد سریعا شروع به درمان میکنند.
یک نکته کوچک در این قسمت می گوییم و ان این است که برای حفظ سلامت استخوان دو چیز مهم است. یکی پیاده روی و دیگری خوردن کلسیم فراوان. همچنین برخی میگویند می توانید مغز استخوان پخته ران مرغ را بخورید. داخل این استخوان مواد مغذی زیادی است. این را همیشه قدیمی ها می گفتند.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com